Γενικά

Εγκαινιάστηκε ο χώρος Στέγης Δημιουργίας του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy15

Παρουσία τοπικών αρχόντων και δεκάδων πολιτών

Κωστής Χαλάτσης

Τα εγκαίνια του χώρου Στέγης Δημιουργίας του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο ισόγειο της Λεωφόρου Ανοίξεως 120, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, της πρώην Δημάρχου Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, του Αντιδημάρχου Παιδείας και Προέδρου της Κ.Ε.Π.Α. Γιώργου Σοφιανίδη, του Διευθυντή της Κ.Ε.Π.Α. Γιάννη Καμπούρη, δημοσιογράφων και δεκάδων πολιτών μεταξύ των οποίων και οικογενειών πασχόντων – ληπτών της ψυχικής υγείας.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy11Πριν από την καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού του νέου χώρου, μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σαλιάγκας, ο Εθελοντής Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου και Ψυχίατρος Ηλίας Γραμματικόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy14Οι παραβρισκόμενοι παράλληλα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις αίθουσες του Συλλόγου, όπου τα μέλη του είχαν εκθέσει πληθώρα χριστουγεννιάτικων κατασκευών, ειδών δώρων, αλλά και παραδοσιακών χειροποίητων γλυκισμάτων.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy10Γ. ΣΑΛΙΑΓΚΑΣ
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Σαλιάγκας ο παρών χώρος εγκαινιάζεται προκειμένου να εξυπηρετήσει συνολικά τις ανάγκες των πολιτών που θα τον χρειαστούν, ενώ μιλώντας ειδικότερα για τη δημιουργία του Συλλόγου είπε πως ήταν μια χρόνια ανάγκη που δειλά και διστακτικά απέκτησε σάρκα και οστά μόλις τον περασμένο Μάιο από την πρωταρχική πρωτοβουλία κάποιων οικογενειών και φίλων, σε μια συγκυρία καθόλου θετική, μάλλον εχθρική.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy7«…Το αντιμετωπίσαμε από την πρώτη μας μέρα, με το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε, γιατί δεν βρήκαμε χώρο στέγασης μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του καταστατικού μας. Και αυτό για την επίσημη πολιτεία είναι παράνομο και εμείς οι παρανομούντες, εμείς που ως μη κερδοσκοπικό σωματείο θελήσαμε να κάνουμε όσα η Πολιτεία είναι υπεύθυνη να κάνει…»., είπε ο κ. Σαλιάγκας προσδιορίζοντας και το χρονικό πλαίσιο δυσκολιών έναρξης των προσπαθειών του Συλλόγου σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων με κορυφαία την οικονομική, με ένα Κράτος αδύναμο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και σ’ ένα νομό με ανύπαρκτες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy9«…Είχαμε όμως την πίεση του χρόνου, των οικογενειών και των ασθενών τους που μέρα με την ημέρα οδηγούνταν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο, την απομόνωση και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική επιβίωση. Δραστηριοποιηθήκαμε γιατί πέρα από την οικονομική κρίση, το χειρότερο για τον ψυχικά ασθενή και την οικογένεια του είναι ότι καθημερινά χάνει την αξιοπρέπειά του και εμείς θέλουμε όλοι αυτοί να ζήσουν μακριά από έναν κόσμο στιγματισμών και διακρίσεων, ασκώντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους…», ήταν τα λόγια του.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy8Στη συνέχεια ο κ. Σαλιάγκας αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου που συνοψίζονται στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών και ασθενών, την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την ψυχική νόσο, την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, και την εξάλειψη των μύθων γύρω από την ψυχική ασθένεια, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των οικογενειών, την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy5Ακόμη μίλησε ειδικότερα για το χώρο Στέγης Δημιουργίας του Συλλόγου και τις δραστηριότητες των μελών που θα φιλοξενήσει, απαριθμώντας μεταξύ άλλων τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τη λειτουργία εργαστηρίου κατασκευών , τμημάτων μουσικής και χορού, ενός εντευκτηρίου και χώρου παροχής ψυχολογικής στήριξης από εθελοντές ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy4Εν κατακλείδι αναφέρθηκε σε επαφές που ανέπτυξε ο Σύλλογος, κατά το εξάμηνο από την ίδρυσή του, με τοπικούς άρχοντες και φορείς σχετικούς με το χώρο της υγείας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του ΚΟΙΣΠΕ «Δεσμός» του οποίου προΐσταται ο συνεργαζόμενος με τον ΣΟΦΨΥ Ηλίας Γραμματικόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν όλοι μαζί από κοινού να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την ψυχική υγεία στην Ημαθία, καλύπτοντας το κατά δύναμιν τις τοπικές ανάγκες, όχι μόνο της Βέροιας αλλά και της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy12ΗΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Γραμματικόπουλος τόνισε πως τα εγκαίνια είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για την Ημαθία γενικότερα, με πάρα πολλές ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας και αυτό ξεκίνησε με μια κοινή προσπάθεια και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης που η ονομασία του είναι «ΔΕΣΜΟΣ» και δεν επελέγη τυχαία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εξελίχθηκαν και αυτο – οργανώθηκαν και οι οικογένειες φτιάχνοντας στον ΣΟΦΨΥ, ο οποίος συμπορεύεται ενιαία με τον ΚΟΙΣΠΕ. «…Χρειάζεται η στήριξη, η διασύνδεση και η συνεργασία όλων, ώστε να καταλάβουν κυρίως οι φορείς, τι διεκδικούμε και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του κόσμου με προβλήματα ψυχικής υγείας…», τόνισε, ενώ ευχήθηκε να δοθεί έμφαση μέσα από τη διεκδίκηση πραγμάτων από το Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη του χώρου Στέγης Δημιουργίας, με την προοπτική, σε κάποιο χρονικό διάστημα να μετασχηματιστεί σε Κέντρο Ημέρας.

2014-12-11-Koinonika-egkainia-sofpsy13ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ
Ο Δήμαρχος Βέροιας στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι παρά το κοινωνικό κομμάτι το οποίο ανέπτυξε η προηγούμενη Δήμαρχος, στο έργο της, ωστόσο στο κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν μπήκε ο Δήμος ποτέ. Αρχικά με τη δημιουργία του «ΔΕΣΜΟΥ» και σήμερα με τη λειτουργία του ΣΟΦΨΥ ο χώρος συμπληρώνεται επαρκώς με αυξανόμενο και το κοινωνικό κομμάτι του Δήμου και αυτό είναι σημαντικό. «…Συζητήσαμε το θέμα της λειτουργίας του Συλλόγου με τον κ. Σαλιάγκα. Πρέπει να σταθούμε στο ρόλο του κοινωνικού αποστιγματισμού των οικογενειών, που θέλει να βγάλει ο Σύλλογος από την απομόνωση και θα συνδράμουμε κι εμείς όσο είναι δυνατόν…», είπε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τη στήριξη στο υλικοτεχνικό κομμάτι των αναγκών του ΣΟΦΨΥ, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει την ευελιξία και την ελευθερία νομίμως να δώσει σε Σύλλογο κινητή περιουσία, καθώς δε συνιστά νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αναφέρθηκε δε σε … «καλοθελητές» που περιμένουν πότε θα κάνει η Δημοτική Αρχή το λάθος, στα οικονομικά της, ώστε να αποσταλεί καταγγελία στον Εισαγγελέα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας