Οικονομία

Παράταση του μνημονίου για… “τεχνικούς λόγους”

2014-10-21-politiki-kybernisi-apotyximenh-pagkosmios

Η εξάμηνη παράταση του μνημονίου έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, έχουν θέσει το θέμα αυτό στην Ελληνική κυβέρνηση ζητώντας ετήσια παράταση ωστόσο η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το πολιτικό κόστος αρνήθηκε να υπάρξει μια τόσο μεγάλη χρονική επιμήκυνση και πλέον προσπαθεί με επικοινωνιακούς τρόπους να μεταθέσει την έξοδο από το μνημόνιο σε μελλοντικό χρόνο για «τεχνικούς λόγους».

Προηγήθηκε το ναυάγιο στο Παρίσι όπου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συνάντησε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης, σε τέτοιο σημείο που ουδείς μπορούσε να ψελλίσει οτιδήποτε για την έκβαση που θα έχουν οι συνομιλίες.

Η περικοπή των κύριων συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης παραμένουν και το δημοσιονομικό κενό παραμένουν τα «αγκάθια» των συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Παρόντες στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου εκτός των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Παράταση του προγράμματος
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως «η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα δεχθεί νέο δάνειο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο παράτασης μερικών ημερών ή εβδομάδων στο υφιστάμενο πρόγραμμα για τεχνικούς λόγους.

Όπως διευκρίνισε «η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις».

Τόνισε ότι παραμένει ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να εκταμιευτεί η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις. «Η τρόικα θα έρθει με τη φυσική της παρουσία στην Αθήνα, ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι «η όλη συζήτηση γι’ αυτό είναι θεωρητική. Υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα του κενού που ενισχύει τη θέση μας».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας