Γενικά

Πρόταση διαμόρφωσης χώρου πρασίνου στην Κυριώτισσα, από τη Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

2014 11 14 Koinonika dim kin kiriotissa2

Να εκλείψουν ρύπανση και παραβατικότητα ζητούν οι περίοικοι

Κωστής Χαλάτσης


2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissa5Η πρόταση διαμόρφωσης χώρου πρασίνου, πίσω από το Ιερό του Ναού του Αγ. Σάββα της παραδοσιακής συνοικίας της Κυριώτισσας στη Βέροια, απασχόλησε ως πρώτο τακτικό θέμα τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας.

2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissa3Το θέμα εισηγήθηκε η Άννα Μάτζου μετά και από τη διαμαρτυρία των περίοικων για την κατάσταση εγκατάλειψης που παρουσιάζει το υπάρχον πάρκο, με δύο μισοερειπωμένα παγκάκια, μια μουντζουρωμένη βρύση κι ένα χαλασμένο και προφανώς ακατάλληλο όργανο τύπου παιδικής χαράς, εν μέσω υψηλής και επικίνδυνης βλάστησης για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και υγεία, αφού ο χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο αλλά και στέκι παραβατικότητας (κατάχρηση αλκοόλ με κουτάκια μπύρας, ναρκωτικά και ερωτικές περιπτύξεις) που προκαλεί ενοχλήσεις στη γειτονιά τη μέρα και κυρίως τη νύχτα των θερινών αλλά και ενίοτε και των χειμερινών μηνών.

2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissaΓια το πρόβλημα μίλησαν στη Δημοτική Κοινότητα και δύο περίοικοι οι οποίοι, αφού έκαναν μια εκτενή περιγραφή των προβλημάτων και των επιπτώσεων τους στη ζωή της συνοικίας, πρότειναν κάτι που αποτελεί και τμήμα της συνολικής πρότασης της εισήγησης της Κοινότητας, να επιληφθεί δηλαδή εθελοντικά μια ομάδα πολιτών της περιοχής (υιοθεσία) για τον χωρικό καθαρισμό σε πρώτη φάση και εφόσον εγκριθεί κάποια φύτευση πρασίνου και για τη συντήρησή του.
Συγκεκριμένα είπαν ότι το να φροντίζουν σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τις ανάγκες, κάποιους θάμνους ή γρασίδι δεν είναι πρόβλημα, αφού το κάνουν ήδη για τον περίβολο του Αγ. Βλασίου στην ίδια συνοικία.

2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissa7ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ο Δημήτρης Μπρανιώτης υποστήριξε ότι η διαμόρφωση ενός χώρου πρασίνου δε θα ωφελήσει ίσως τόσο αποτρεπτικά για την παραβατικότητα των θαμώνων και πρότεινε την εξεύρεση μιας άλλης λύσης που θα εμπεριέχει μέτρα αστυνόμευσης ή άλλης προστασίας που θα αποχαρακτηρίσει την περιοχή από «στέκι». Ωστόσο η παρατήρηση των πολιτών ήταν ότι η δράση της Αστυνομίας εξαντλείται μόνο σε συστάσεις.

2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissa4Η Συρμούλα Τζήμα – Τόπη συμφώνησε με την εισήγηση της Α. Μάτζου, καθώς, όπως είπε, η Κυριώτισσα και ο περιβάλλων εκκλησιαστικός χώρος είναι στολίδι και σημείο θρησκευτικής αναφοράς για τη Βέροια, όμως εξέφρασε την επιφύλαξη της μήπως η σημαία του εθελοντισμού, που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά δρώμενα στα κοινά, γίνει και σε τοπικό επίπεδο σημαία της Δημοτικής Κοινότητας.

2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissa8Η Πρόεδρος του Σώματος Ελένη Γκόγκα απάντησε ότι η εθελοντική δράση προτείνεται σε πρώτη φάση για τον καθαρισμό του χώρου, αφού η εισήγηση κάνει λόγο για περεταίρω προώθηση της υπόθεσης στην Τεχνική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου για την υλοποίηση της πρότασης διαμόρφωσης χώρου πρασίνου. Η κ. Τζήμα υποστήριξε ακολούθως πως η διαμόρφωση του χώρου σε πάρκο ή παιδική χαρά, χωρίς όμως περιφράξεις, θα μπορούσε ίσως να λειτουργήσει πιο αποτρεπτικά για την παραβατικότητα.

2014-11-14-Koinonika-dim-kin-kiriotissa6Κάθετος υπήρξε παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Λελεκάκης που υπογράμμισε ότι η εν λόγω περιοχή, δεν ήταν ποτέ χαρακτηρισμένη ούτε ως πάρκο, ούτε ως παιδική χαρά, ούτε έτυχε ποτέ σχετικών αδειοδοτήσεων και πιστοποιήσεων. Αντίθετα είναι χαρακτηρισμένη ως πλατεία και έτσι μόνο μπορεί να παραμείνει. Οποιεσδήποτε βελτιώσεις προωθηθούν, θα γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ενισχυθεί και ο ρόλος προβολής της για την ανάδειξη του μνημείου που είναι ο Ναός του Αγ. Σάββα. Σ’ αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί μια συνεργασία μεταξύ Τεχνικής Υπηρεσίας και Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα και θα έρθει σύντομα στη δημοσιότητα πρόσκληση δια του Τύπου για τη σύσταση της εθελοντικής ομάδας πολιτών που θα επιληφθεί σε πρώτη φάση τη φροντίδα της περιοχής.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας