Γενικά

Η πρόταση της “Κίνησης Ενεργών Πολιτών” για το Διοικητήριο Βέροιας

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio10

Στη χθεσινή εκδήλωση στο «Παύλειο»

Κωστής Χαλάτσης

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας με θέμα τη θέση και στέγαση του Διοικητηρίου Δημόσιων Υπηρεσιών της Ημαθίας, πραγματοποίησε η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας», στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο», χθες το απόγευμα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ελ. Γκόγκα, εκπροσώπων τοπικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και δεκάδων πολιτών.

 

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio6Ωστόσο χαρακτηριστική υπήρξε η απουσία άλλων τοπικών αρχόντων και ιδιαιτέρως των τριών κυβερνητικών βουλευτών Ημαθίας, και των Δημάρχων Βέροιας & Νάουσας, ενώ δημόσια θέση υπέρ της στήριξης της πρότασης πήραν , έστω και δι’ επιστολής τους ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος και ο Δήμος Αλεξάνδρειας.

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio2ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ -ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΚΡΙΤΑ»
Κύριο αντικείμενο της εκδήλωσης από πλευράς διοργανωτών ήταν η εκτενής παρουσίαση της πρότασης τους, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη 2,5 ετών, για τη στέγαση του Διοικητηρίου στο χώρο του πρώην του στρατοπέδου Μακεδονομάχου «Καπετάν Ακρίτα», απέναντι από το πρώην Στρατηγείο του Β’ Σώματος Στρατού, με μόνη τροποποίηση την αλλαγή χρήσης γης και όχι ιδιοκτησίας.
2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio16Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κίνησης, πρόκειται για έναν ενιαίο λειτουργικό χώρο, με γνώμονα τόσο την εύρυθμη εξυπηρέτηση των πολιτών, με την απομείωση χιλιομετρικών διαδρομών για διεκπεραιώσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα, εντός πόλης, άρα και με την αναλογική μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και την εξοικονόμηση χρημάτων από το Κράτος που δαπανά αυτή τη στιγμή υπέρογκα ποσά σε ενοίκια υπηρεσιακών δομών που στεγάζουν περισσότερες από 14 δημόσιες υπηρεσίες, διάσπαρτες εντός και εκτός Βέροιας.
Παρουσίαση σχετικού υλικού μέσω προτζέκτορα παρουσίασε ο Αρχιτέκτων Γ. Δημόπουλος.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio12Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Με χαρά συμμετέχω στην ημερίδα που διοργανώνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, θεωρώντας ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το όραμά μας για την απόκτηση του δικού μας σπιτιού, το οποίο θα στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες της Ημαθίας είναι εφικτό. Είναι απαράδεκτο να μην διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο η Π.Ε. Ημαθίας. Είναι απαράδεχτο να απομειώνουμε τα έτσι κι αλλιώς μειωμένα κατά 70%, λόγω του μνημονίου, τακτικά μας έσοδα, επιβαρυνόμενοι με δαπάνες για ενοίκια που αγγίζουν σήμερα τα 500.000 ευρώ το χρόνο. Η Π.Ε. Ημαθίας κι εγώ προσωπικά στηρίζουμε κάθε εκδήλωση με αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό Συλλόγων και φορέων του τόπου (…)Είμαι σίγουρος ότι αφού εξετάσουμε μια σειρά στοιχείων που αφορούν είτε την εθνική μας ασφάλεια, είτε τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες ενός διοικητηρίου της επόμενης πενηνταετίας, τους κυκλοφοριακούς φόρτους από την κατασκευή του, αλλά και άλλες πολεοδομικές και δομικές διευκολύνσεις που οφείλει να έχει αυτό, θα προκρίνουμε μια κοινή θέση όλοι μας. Πρόθεση μου σήμερα λοιπόν είναι να αναπτυχθεί ένας ανοικτός διάλογος, με την συνολική ανάλυση των υφισταμένων παραμέτρων, που αφορούν μια σειρά στοιχείων, που βρίσκονται στην σφαίρα του εφικτού και του πραγματικού.
Μακάρι σε αυτό το επίπεδο να πιεστεί από όλους η Κεντρική Διοίκηση ώστε να εξευρεθούν, ακόμη και μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις.
Ευελπιστώ ότι σε αυτή την προσπάθεια οι φίλοι της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών», αλλά και όλοι οι Ημαθιώτες, με πρώτους τους βουλευτές, εμένα και τους δημάρχους της Περιφερειακής μας Ενότητας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνει πράξη το όραμα μας. Σημασία δεν έχει ο χώρος λοιπόν, αλλά η ικανοποίηση του πάνδημου αιτήματος μας για την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού διοικητηρίου στην Ημαθία, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των επόμενων πενήντα χρόνων…».

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirioΘ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ – 14 ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΕΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ
«…Οι κ. Τζιτζικώστας και κ. Καλαϊτζίδης θα έχουν την τύχη να παραδώσουν στους Ημαθιώτες το ομορφότερο και λειτουργικότερο διοικητήριο δημοσίων Υπηρεσιών Ημαθίας. Το τεράστιο παραγωγικό και χρήσιμο αυτό έργο θα αποτελέσει παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και αξιοποίησης της αδρανούς κρατικής περιουσίας…», είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Θ. Πολυχρονιάδης και ανέπτυξε 14 καίρια κι ατράνταχτα, κατά τους «Ενεργούς Πολίτες», επιχειρήματα που συνηγορούν στην υποστήριξη του στρατοπέδου ως μοναδικής και στρατηγικής για την περιοχή θέσης, τα οποία έχουν ως εξής:
1. Η έκταση των 116,5 στρ., απέναντι από το ιστορικό αρχηγείο του Β’ΣΣ.
2.Η εγγύτητα στην πόλη ακόμη και πεζή – 200μ. από την πλ. Ωρολογίου.
3. Η Προσβασιμότητα για κάθε πολίτη της Ημαθίας από κεντρικές και παράπλευρες οδικές αρτηρίες, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού της Βέροιας, ενώ το πάρκιγκ θα διαθέτει εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης.
4. Η προσβασιμότητα στις σημερινές δημόσιες υπηρεσίες είναι δύσκολη και χρονοβόρα και επιβαρύνει το κυκλοφοριακό.
5.Η κρατική δαπάνη για ενοίκια ξεπερνά τα 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2011.
6.Η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο θα ωφελήσει διοικητικά την οργάνωση και την αποτελεσματικότητά της επ’ ωφελεία πολιτών και δημοσίου, με την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων (εργατοώρες – γραφειοκρατία).
7. Τα υπάρχοντα κτίρια με σύγχρονη εσωτερική διαρρύθμιση είναι ικανά να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες με προοπτικές επέκτασης και του περιβάλλοντος χώρου, εφόσον προκύψουν και νέες ανάγκες υπηρεσιακής στέγασης.
8. Αισθητικό κάλος του περιβάλλοντος χώρου με αρμονική και λειτουργική ανάπτυξη των κτιρίων στην έκταση του πρώην στρατοπέδου. Τα κτίρια παρουσιάζουν ομοιόμορφη εικόνα που δένει αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο.
9. Ο χώρος αποτελεί το πλατύσκαλο σύνδεσης της παλιάς με τη νέα Βέροια που οικοδομείται επεκτεινόμενη στους ίδιους καταπράσινους γειτονικούς λόφους του Βερμίου.
10. Αποτελεί το δεύτερο «μπαλκόνι» θέας (μετά την Εληά) που «βλέπει» την παλιά Βέροια, με στροφή της «ματιάς» προς τον κάμπο της Νάουσας και διαθέτει άριστο κλίμα με ήλιο και χωρίς υγρασία.
11. Λειτουργία του αύλειου χώρου ως σύγχρονου θέρετρου – αναψυκτηρίου, με δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των συναλλασσόμενων πολιτών.
12. Ο προτεινόμενος χώρος δε δεσμεύει γόνιμη και παραγωγική γη.
13. Δε θα απαιτηθούν χρήματα για απαλλοτριώσεις και η περιουσία του δημοσίου παραμένει στο δημόσιο, με μόνη την αλλαγή χρήσης γης.
14. Η πολιτεία οφείλει να καταστήσει τη δημιουργία του νέου διοικητηρίου μοχλό ανάπτυξης και μέσα από την αποσυμφόρηση της πόλης που παρουσιάζει στοιχεία παρακμής και κούρασης από το κυκλοφοριακό της πρόβλημα.
Καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονιάδης υπογράμμισε ότι κάθε άλλη πρόταση από πλευράς φορέων και πολιτών για θέση του νέου διοικητηρίου για την «Κίνηση των Ενεργών Πολιτών» είναι ευπρόσδεκτη και κάλεσε προς πάσα κατεύθυνση την κατάθεση επιχειρημάτων.

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio7Κ.ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ
Ο Κώστας Τσιτλακίδης, πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργίας Ημαθίας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν επί θητείας του για την ενδεχόμενη στέγαση του Διοικητηρίου σε κτιριακό χώρο, μέσω ΣΔΙΤ, πλησίον του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, δεν αποδείχτηκε η καλύτερη εφικτή λύση, αφού δεν ήταν δυνατό να συστεγάσει το σύνολο των τοπικών δημοσίων υπηρεσιών, πλην της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και υπεραμύνθηκε της νέας πρότασης της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών», για το πρώην στρατόπεδο.

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio11Ε. ΡΙΣΤΑ
Στο εν λόγω στρατόπεδο υφίσταται πολύ σημαντική κτιριακή υποδομή, δήλωσε η Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Έλενα Ρίστα, συμπληρώνοντας ότι με την δεδομένη οικονομική δυσπραγία που βιώνει η χώρα, καθίσταται
επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθεί το νέο διοικητήριο. «…Η πρόταση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας είναι να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του Μακεδονομάχου Καπετάν Ακρίτα, δεδομένου ότι θα αλλάξει η σημερινή χρήση και θα επιδιωχθεί η παραχώρησή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το σκοπό αυτό…», είπε μεταξύ άλλων.

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio14ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ: «ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΟΥΜΕ»
Ο Δημοσιογράφος Ζήσης Πατσίκας, ο οποίος συντόνιζε τη διαδικασία, δήλωσε μεταξύ άλλων: «…Να ξέρετε ότι το ψάξαμε πολύ το θέμα πριν φτάσουμε στη σημερινή παρουσίαση. Κανένα νέο κτίριο δεν πρόκειται να είναι τόσο μεγάλο και ευρύχωρο, όσο αυτός ο χώρος της πρότασής μας. Σας καλούμε να σπεύσετε. Πρέπει να διεκδικήσουμε το στρατόπεδο, ώστε να μη βρεθούμε προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων, μετά την απομάκρυνση του Β΄’ΣΣ…».

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio15Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο κ. Νικολάου μίλησε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από την καθημερινή συμφόρηση των πολιτών, όπως και του ιδίου στο κυνήγι της γραφειοκρατίας από υπηρεσία σε υπηρεσία εντός και εκτός Βέροιας, με αποτέλεσμα, όπως είπε, μια δουλειά που θα τελείωνε στο νέο Διοικητήριο σε λίγες ώρες, να τελειώνει σήμερα σε… μήνες, εστιάζοντας στο πόσο θα ανακουφίσει την πόλη η εφαρμογή της πρότασης του στρατοπέδου.

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio4ΑΝ. ΠΑΠΑΡΗ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ… ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
Η έγκριτη Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Αναστασία Πάπαρη έφερε παραδείγματα αλλαγής χρήσεων στρατοπέδων σε άλλες περιοχές της χώρας, για την επίτευξη παρόμοιων στόχων, καταδεικνύοντας το πρόβλημα της δυσκολίας στη διεκδίκηση χώρων του Δημοσίου λόγω της γραφειοκρατίας, του συγκεντρωτισμού εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Υπουργείων στην Αθήνα χωρίς περιφερειακή υποστήριξη και ασφαλώς της ανάμειξης προσωπικών και δη… ιδιοτελών διασυνδέσεων παραπολιτικού και πελατειακού χαρακτήρα μεταξύ ανθρώπων «κλειδιών» στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων από την Πολιτεία.
«Πιστεύω όμως πως μια καλή μελέτη σκοπιμότητας, που είδα εδώ πάρα πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτήν να ξεδιπλώνονται, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αφετηρία. Χρειάζεται ένας πολύ καλός φάκελος, μια καλή επικοινωνία με το Υπουργείο και πολλή επιμονή…», είπε χαρακτηριστικά.

2014-11-13-koinonika-kinisis-pauleio-dioikitirio9Λ. ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ : «ΑΡΤΙΟΤΑΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΤΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘ’ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΝΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ»
«…Η πρόταση είναι αρτιότατη. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που εγείρονται. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να μη γίνει το Διοικητήριο στο πρώην στρατόπεδο, και να γίνει κάπου αλλού, όπως δίπλα στο δικαστικό μέγαρο. Για ποιο λόγο να κάνουμε ένα διοικητήριο δίπλα στο δικαστικό μέγαρο; Για να έχει την τύχη του νέου και του παλιού δικαστικού μεγάρου; Στοίχισε ένα πολύ μεγάλο ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως θα μπορούσε να στοιχίσει ένα νέο διοικητήριο στο χώρο εκεί και γιατί να το χτίσουμε, για να το παραδώσουμε προς όφελος ορισμένων ιδιωτών; Εάν δε γίνει κάπου αλλού το διοικητήριο, αυτό το χώρο, που κάποιοι λένε να μη γίνει διοικητήριο, τι θα τον κάνουμε; Θα τον παραδώσουμε κι αυτόν στο ΤΑΪΠΕΔ; Θα παραμείνει η Ημαθία χωρίς διοικητήριο;…», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του «Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης σχολιάζοντας παράλληλα την ανυπαρξία θέσης από πλευράς των βουλευτών Ημαθίας πλην της θετικής του Κ. Γιοβανόπουλου, όπως και των Δήμων της Ημαθίας πλην, της θετικής στάσης του Δήμου Αλεξάνδρειας.
«Πρότασή μας είναι, για να στηρίξουμε αυτήν την πολύ ωραία πρόταση, πέρα από τους δημότες, να αναγκαστούν να τοποθετηθούν όλοι όσοι έχουν θεσμικό ρόλο. Να κατατεθεί η πρόταση άμεσα με τη συνεργασία και την υπογραφή όλων, να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει και την πολιτική έγκριση και την έγκριση των Τεχνικών Υπηρεσιών και να τοποθετηθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς, όσοι δεν τοποθετήθηκαν…», κατέληξε ο κ. Κουμπουλίδης.

Ακολούθησε η έντονη απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη στον κ. Κουμπουλίδη, κατά την οποία υποστήριξε ότι οι προθέσεις και οι κινήσεις του θα είναι με γνώμονα να γίνει το συμφερότερο για την Ημαθία και τους πολίτες, και σε αυτό συγκεφαλαιώνεται το «όπου κι αν γίνει» που διατύπωσε στην τοποθέτησή του και εν συνεχεία ανοιχτός διάλογος πολιτών και ομιλητών.
Μεταξύ των πολιτών που τοποθετήθηκαν θετικά για την πρόταση και ο πρώην Ευρωβουλευτής Ημαθίας Τάκης Βλαχόπουλος.

banner-article

Ροη ειδήσεων