Γενικά

Μονόδρομοι οι Μητροπόλεως και Βενιζέλου, από τον Ιούλιο του 2015

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv8

Αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Κωστής Χαλάτσης

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, με ονομαστική ψηφοφορία, η πέμπτη πρόταση της Α’ Φάσης της νέας κυκλοφοριακής μελέτης που προβλέπει μονοδρομήσεις των οδών Μητροπόλεως & Βενιζέλου προς Βορρά (προς ΜΕΒ και Σταδίου αντίστοιχα) και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2015.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv7Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση πέντε ωρών και υψηλών εντάσεων, παρουσία και του προϊσταμένου του μελετητικού γραφείου «Διάβαση» Β. Καρεκλά, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση, ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων, απαντήσεων και τοποθετήσεων προς το μελετητή τόσο από τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων όσο και από πολίτες, και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv6ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ – ΚΑΙ ΟΙ 6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο Λόγος δόθηκε αρχικά στο μελετητή που παρουσίασε τη νέα οργάνωση του οδικού δικτύου αναλυτικά, μέσω των έξι προτάσεων, που εκπονήθηκαν έπειτα από αναλυτική έρευνα σε ζώνες, ώρες αιχμής κλπ, και όπως είπε, βάσει των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων του φόρτου της πόλης πρέπει να εφαρμοστεί η 5η πρόταση. Θα μπορούσε και η 6η εφόσον είχε γίνει η Γέφυρα Κούσιου.
Οι προτάσεις αναλυτικά έχουν ως εξής:

1. Μονοδρόμηση της Μητροπόλεως προς το νότο (άνοδος)
– Φόρτιση της οδού Θωμαϊδος & των διασταυρώσεων Θωμαϊδος-Πιερίων και Ελιάς-Ανοίξεως

2. Μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως προς νότο (άνοδος)
Αντιδρόμηση της οδού Κεντρικής προς βoρά (κάθοδος)
– Φόρτιση της οδού Κεντρικής με το ήμισυ το φόρτου της οδού Μητροπόλεως
– Το υπόλοιπο ήμισυ φορτίζει την οδό Θωμαϊδος & τις διασταυρώσεις Θωμαϊδος-Πιερίων και Ελιάς-Ανοίξεως όπως στην 1η πρόταση

3. Μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως προς νότο (άνοδος)
Αντιδρόμηση της οδού Κεντρικής προς βoρά (κάθοδος)
Μονοδρόμηση της οδού Ανοίξεως προς Ελιάς
Μονοδρόμηση της οδού Κουντουριώτη προς Στρατού
Μονοδρόμηση του οδικού τμήματος «από Στρατού έως Ανοίξεως» προς Ανοίξεως
– Αύξηση του φόρτου των οδών Κουντουριώτη-Στρατού, Κεντρικής, Ελιάς και Βενιζέλου

4. Μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως προς νότο (άνοδος)
Αντιδρόμηση της οδού Κεντρικής προς βoρά (κάθοδος)
Μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου προς Μητροπόλεως
Μονοδρόμηση της οδού Κουντουριώτη προς Στρατού
Μονοδρόμηση του οδικού τμήματος «από Στρατού έως Ανοίξεως» προς Ανοίξεως
– Αύξηση του φόρτου των οδών Ανοίξεως και Στρατού
– Φόρτιση της οδού Ελιάς προς την πλατεία Ελιάς

5. Μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως προς βορά (κάθοδος)
Μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου προς Σταδίου
Μονοδρόμηση της οδού Κουντουριώτη προς Στρατού
Μονοδρόμηση του οδικού τμήματος «από Στρατού έως Ανοίξεως» προς Ανοίξεως.
– Αύξηση του φόρτου των οδών Θωμαϊδος, Ανοίξεως και Ακροπόλεως

6. Μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως προς βορρά (κάθοδος)
Μονοδρόμηση της οδού Βενιζέλου προς Σταδίου
Μονοδρόμηση της οδού Κουντουριώτη προς Στρατού
Μονοδρόμηση του οδικού τμήματος «από Στρατού έως Ανοίξεως» προς Ανοίξεως. Αμφίδρομη ζεύξη της υπό κατασκευή γέφυρας Κούσιου
– Οι φόρτοι των οδών παραμένουν οι ίδιοι με την 5η πρόταση
– Αύξηση του φόρτου της οδού Ακροπόλεως

Ο Μελετητής σημείωσε ότι δια της 5ης κυρίως πρότασης ο άξονας Μητροπόλεως – Βενιζέλου αποφορτίζεται περισσότερο, οι οδοί Θωμαϊδος, Πιερίων, Ανοίξεως, Ακροπόλεως, Δήμητρας και Μπότσαρη φορτίζονται περισσότερο, αλλά επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση του συνόλου των διασταυρώσεων των οδών Μητροπόλεως και Βενιζέλου, ενώ ειδικότερα μετά από πολλές και επίμονες ερωτήσεις περί της συμφόρησης της οδού Θωμαϊδος, λόγω της διασταύρωσής της με την Πιερίων που ήδη έχει αυξημένο φόρτο, όπως και της ανηφορικής Αγ. Δημητρίου, απάντησε πως θα πρέπει να τοποθετηθεί φανάρι στην πρώτη περίπτωση και η ροή της Αγ. Δημητρίου να παραμείνει ως έχει αφού δε θα φορτίζεται πλέον όσο σήμερα, από την ανακούφιση της Μητροπόλεως. Ακόμη θα αλλάξει και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Πλ. Ωρολογίου που σήμερα αποτελεί πρόβλημα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Πέτρου Τσαπαρόπουλου, για το αν θα θεωρούσε πιο δόκιμη την 6η πρόταση με την προϋπόθεση κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου απάντησε θετικά. «Η Γέφυρα Κούσιου πρέπει να γίνει αύριο», πρόσθεσε!

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv9ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
«…Όλη η κοινωνία είναι αντίθετη. Δε λάβατε υπόψη ούτε τις δημοσκοπήσεις. Η μονοδρόμηση στη Μητροπόλεως δοκιμάστηκε και καταδικάστηκε. Το ΣτΕ απεφάνθη για την ανάδειξη της Ρωμαϊκής οδού, χωρίς να γνωρίζει τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης…», ήταν κάποιες από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων που ακούστηκαν.
Ειδικότερα, η πολεοδόμος – Αρχιτέκτων Αναστασία Πάπαρη έκανε λόγο για black box της μελέτης, ενώ για το μοντέλο πρότασης που δε θεωρεί εφαρμόσιμο στη Βέροια, είπε ότι ίσως ευθύνεται η επιστήμη της κυκλοφοριολογίας. «…Έχοντας εξαντλήσει το μέγιστο όριο ισχύος του το πολεοδομικό σχέδιο της Βέροιας είναι για 10 και πλέον χρόνια καθυστερημένο και έτσι η μελέτη δε διακρίνει κινδύνους, μη λαμβάνοντας υπόψη τα επόμενα 10 – 15 χρόνια…», τόνισε.
Για λογαριασμό του εμπορικού συλλόγου ειπώθηκε από την εκπρόσωπο του κ. Πετρακοπούλου ότι ο Σύλλογος στηρίζει την πόλη και με τις μονοδρομήσεις θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη και κίνηση κατά 30%, ενώ θα κλείσουν οι βασικές είσοδοι εισροής κόσμου από Νάουσα, Σκύδρα και γύρω χωριά που αποτελούν και το βασικό πελατολόγιο της αγοράς. Κάτι τέτοιο όμως δε συνάδει με την ανάδειξη του Ιστορικού και Εμπορικού κέντρου της Βέροιας, που αποτελεί στόχο της μελέτης κατά τη Δημοτική Αρχή.
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Προέδρου των Αστικών ΚΤΕΛ Παύλου Παυλίδη, απέναντι τόσο στο σχεδιασμό των μονοδρομήσεων, όσο και στις διευκρινήσεις του μελετητή επί του σχεδίου. «Δεν είμαστε πειραματόζωα», είπε και εναντιώθηκε στην προοπτική εισόδου έστω και ενός αστικού λεωφορείου στην οδό Κεντρικής. Είπε ότι τα μεγάλα των 13 μέτρων δεν περνάνε, τα mini bus είναι μόνο τέσσερα και εξυπηρετούν συγκεκριμένα δρομολόγια και ανάγκες, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να επεκταθεί ο στόλος για να γίνονται δοκιμαστικά.
Ο Γιάννης Αγγέλογλου αναφέρθηκε σε έγγραφη επιστολή του πρώην Δημάρχου Βέροιας Γιάννη Χασιώτη προς την τότε 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την οποία και ανέγνωσε, με την οποία ο πρώην Δήμαρχος ζητούσε την αλλαγή απόφασης της μονοδρόμησης της Μητροπόλεως που προηγήθηκε κατά την πενταετία 1997 -2002, λόγω οξύτατων αντιδράσεων του εμπορικού κόσμου και των πολιτών.
Ο Απ. Εμμανουηλίδης τοποθετούμενος για λογαριασμό των τουριστικών πρακτόρων είπε ότι μόνο αυτοί δε ρωτήθηκαν για το θέμα ενώ θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο, μιας και ο μόνος πυλώνας ανάπτυξης για τη Βέροια είναι ο τουρισμός. Είπε ότι με το εγχείρημα θα απομειωθεί η ήδη πεσμένη τουριστική κίνηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει και το παρκινγκ της ελιάς και κάλεσε τη δημοτική αρχή να ακούσει ακούσει τους πολίτες.
Ο Λάζαρος Κουμπουλίδης τοποθετούμενος για το Ανθρώπινο Δυναμικό έθεσε το ερώτημα ποιο είναι το όραμα τελικά για την πόλη και πρόσθεσε ότι το ΑΝ.ΔΥ. θέλει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Βέροια με προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη και προσανατολισμό στα Μέσα Μεταφοράς. Σημείωσε ότι έπρεπε να είχε προηγηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη της Ανάπλασης και δήλωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί στηρίζει την 5η πρόταση της μελέτης.
Ο εκπρόσωπος των ταξί κ. Στεφανίδης είπε ότι ήδη ο σχεδιασμός της Ανάπλασης έχει κάνει τον κόσμο να παρκάρει παράνομα και να καβαλάει πεζοδρόμια και οι πιάτσες των ταξί υφίστανται ζημιά. Πόσο μάλλον μετά τις μονοδρομήσεις, που θα φρακάρουν οι λοιποί δρόμοι του κέντρου για να σηκώσουν την αποφόρτιση της Μητροπόλεως και Βενιζέλου και χαρακτήρισε τη μελέτη ελλιπή.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv10ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης δήλωσε ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική και προειλημμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει τη μελέτη και ζήτησε να πάψει να επικαλείται την απόφαση του ΣτΕ περί ανάδειξης της Ρωμαϊκής οδού. Μάλιστα συμπληρωματικά σχολίασε «… αν πετύχει μπράβο σας κι αν δεν πετύχει πάλι μπράβο σας, αφού στις εκλογές θα ξεθάψετε από το σεντούκι τα φαντάσματα της δεξιάς…», γεγονός που προκάλεσε την οργή σύσσωμης της παράταξης Βοργιαζίδη και ειδικά του Βασίλη Παπαδόπουλου.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv15Ο Νίκος Μπέκης τόνισε ότι η αποφόρτιση των δρόμων της πρότασης θα επιφορτίσει αναγκαστικά άλλους κεντρικούς δρόμους οι οποίοι δεν αναφέρονται από το μελετητή. «…Η δημοτική αρχή οφείλει να πείθει τους δημότες για τις προτάσεις της με επιχειρήματα και να λαμβάνει υπόψη της και άλλους τεχνικούς φορείς πλην του μελετητικού γραφείου…», συμπλήρωσε.
Ακόμη επανέλαβε την αρχική προεκλογική θέση της παράταξής του που ήταν γενική πεζοδρόμηση των κεντρικών δρόμων με τη συνδρομή μικρών λεωφορείων για τις ανάγκες ειδικών ομάδων, ώστε να αναδειχτεί το εμπορικό κέντρο της Βέροιας ως ένα σύγχρονο open mall.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv12Ο Αντώνης Μαρκούλης τάχθηκε υπέρ της προτεραιότητας στους πεζούς αλλά με παράλληλη χρήση mini bus ή ακόμη και τραμ, όπως στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Υπενθύμισε την εφαρμογή της μονοδρόμησης του 1997 και την επαναφορά στην αμφιδρόμηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει στη Βέροια έλλειψη χωρικού σχεδιασμού και συμπλήρωσε ότι ο Καλλικράτης δίνει μέχρι και τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv3Ο Γιώργος Μελιόπουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης πρόβλεψε την κατάρρευση μιας άλλης «μεγάλης ιδέας» της Δημοτικής Αρχής που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων και των αποτυχιών τους και ανέφερε τις αστοχίες των παλιότερων μονοδρομήσεων, της γέφυρας Κούσιου και της Ανάπλασης, απορρίπτοντας και τις 6 προτάσεις της μελέτης.

Η Σοφία Ελευθεριάδου από την παράταξη Παπαγιάννη αναφερόμενη στο δοκιμαστικό δρομολόγιο του Δημάρχου με το Αστικό στην Κεντρικής είπε ότι τον είδε στο video να προσπαθεί να πείσει τον οδηγό ότι το όχημα χωράει να περάσει και μίλησε για αντιφατική στάση του. «…Χωράει τελικά ή όχι», διερωτήθηκε.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv4Ο Ζήσης Πατσίκας παρατήρησε ότι η εκπόνηση μιας κυκλοφοριακής μελέτης καθυστερούσε χαρακτηριστικά για πάνω από επτά χρόνια και τώρα το Σώμα καλείται να ψηφίσει την Α’ Φάση ενός σχεδιασμού που η Διοίκηση πιθανολογεί την επιτυχή εφαρμογή του με το «θα δούμε» και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει μετά από ουσιαστικό και διεξοδικό διάλογο με τους τοπικούς φορείς.

Ο Αντώνης Καγκελίδης τάχθηκε ευθέως κατά των πειραματισμών και ζήτησε να αποσυρθεί η μελέτη και να γίνει εκ νέου σε βάθος χρόνου πιο εμπεριστατωμένη.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv14Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης υποστήριξε ότι ο φόρτος της πόλης δεν είναι στατικός, όπως και η εξέλιξη της που προϋπέθετε μια κυκλοφοριακή μελέτη αλλαγών ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ που έδωσε απλώς αφορμές πριν χρόνια.

2014-11-11-Koinonika-monodromisi-dim-simv5Ο Δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης τέλος, δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή δεν κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ και σέβεται τον εμπορικό κόσμο και τις επιφυλάξεις του αλλά δεν κατανοεί το πώς τεκμηριώνεται ο φόβος τους για πτώση του τζίρου κατά 30%, τη στιγμή που με την παρούσα κατάσταση, πολλές φορές μπλοκάρουν οι υπό συζήτηση δρόμοι και είναι ανέφικτη η πρόσβαση των οδηγών στα μαγαζιά τους. «Δεν προτιμάτε στο μονόδρομο να παρκάρει νόμιμα ο πελάτης σας σε θέση στάθμευσης και να έρχεται στο μαγαζί σας;», ρώτησε. Χαρακτήρισε τη μελέτη ως την πλέον ολοκληρωμένη που έγινε για την πόλη και το Γιάννη Χασιώτη τον πιο έξυπνο Δήμαρχο που ανέλαβε και σχολίασε: «Δεν ήταν χαζός ο Χασιώτης που περίμενε πέντε χρόνια μέχρι να ξανακάνει αμφιδρόμηση», θέλοντας να δείξει ότι η τότε απόφαση που πάρθηκε δεν ήταν μια απερίσκεπτη ή επιπόλαια επιλογή χωρίς ερείσματα στην πραγματικότητα.
Θεώρησε δε, ότι δεν είναι πρόβλημα για τους οδηγούς να κάνουν συνολικά 300 μέτρα παραπάνω, προσερχόμενοι στο κέντρο. Ομολόγησε ότι το μεγάλο λεωφορείο δε χωράει στην Κεντρικής αλλά θα βρεθεί σίγουρα λύση. Είπε ότι η μελέτη είναι ο κατεξοχήν μπούσουλας σε αυτό το σχεδιασμό και αποτελεί άρτιο επιστημονικό πόνημα και εγγυήθηκε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους από την εφαρμογή της. «Δε διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά έχουμε τον τρόπο μας. Αν κάτι πάει στραβά δε θα το αλλάξουμε ως τις εκλογές…», δεσμεύτηκε.

Ακολούθησε δευτερολογία τοποθετήσεων και ονομαστική ψηφοφορία που προτάθηκε από τους κ.κ. Καραπαναγιωτίδη και Μελιόπουλο. Η πρόταση ψηφίστηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας με 24 έναντι 15 της αντιπολίτευσης.

banner-article

Ροη ειδήσεων