Γενικά

“ΟΧΙ” από το Δημ. Συμβούλιο Βέροιας, στα κάγκελα των παρελάσεων

2014-10-27-koinonika-epikaira-dis-sim-27oct

Το θέμα της μεταφοράς του Τελωνείου της Βέροιας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας να καταργηθούν τα προστατευτικά μεταλλικά κιγκλιδώματα των παρελάσεων στη Βέροια, διατύπωσε απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στην προ ημερησίας συζήτηση, όταν το θέμα έθεσε ο Δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης κατά την αρχική του τοποθέτηση.

2014-10-27-kaggelaΠιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος διατύπωσε την ενόχλησή του από το φαινόμενο να περιφρουρούνται οι επίσημοι, κατά την παρέλαση, κατ’ αυτόν τον τρόπο από τους αστυνομικούς, με τους δημότες στοιβαγμένους πίσω από τα κάγκελα, σε μια πόλη που, όπως είπε, «δεν έχουμε κανέναν να φοβηθούμε, γνωριζόμαστε όλοι» και συνεπώς το μέτρο δεν έχει λόγο ύπαρξης.

2014-10-27-koinonika-epikaira-dis-sim-27oct5Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: «ΔΙΚΗ ΜΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ – ΑΠΟΧΩΡΩ»
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Παπαγιάννης, μεταξύ άλλων πρότεινε να τεθεί στο Σώμα πρόταση προς ψήφιση, ώστε να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να μιλήσει ει δυνατόν κι απόψε το βράδυ με τον Αστυνομικό Διευθυντή, καταθέτοντας του την ομόφωνη επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου να αποσυρθούν τα κάγκελα από την αυριανή κιόλας παρέλαση.
Ωστόσο η αμεσότητα αυτής της επίσπευσης από την πρόταση Παπαγιάννη προκάλεσε αρνητική μάλλον αίσθηση και αντιδράσεις στην πλειονότητα των Συμβούλων και ειδικότερα του ίδιου του Δημάρχου που αντιπρότεινε να λυθεί το θέμα σε βάθος ενός λογικού χρόνου, ίσως από την επόμενη παρέλαση.
Εν τω μεταξύ ο Νίκος Μπέκης πρότεινε με τη σειρά του να εισηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αστυνομία τα παραπάνω κι αν δεν γίνει η πρόταση αποδεκτή να αποχωρήσει το ίδιο από την εξέδρα των επισήμων και να παρακολουθήσει την παρέλαση μέσα από το πλήθος των δημοτών.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σώματος Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου εισηγήθηκε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της δεύτερης εκδοχής Βοργιαζίδη, η οποία και υπερψηφίστηκε, κάτι που ωστόσο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Παπαγιάννη που αποχώρησε από τη συνεδρίαση δηλώνοντας ότι η πρόταση προς ψήφιση ήταν δική του και όχι του Δημάρχου.

2014-10-27-koinonika-epikaira-dis-sim-27oct3ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ;;;
Συνέχεια στο θέμα της λειτουργίας του Τελωνείου της Βέροιας, μετά και την πρωινή σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας με τους τοπικούς βουλευτές, τους Δημάρχους και τους αρμόδιους, δόθηκε στην προ ημερησίας συζήτηση, όταν για το θέμα μίλησε ο Δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης.
Αναλυτικότερα είπε ότι από τη στιγμή που προωθείται η συγχώνευση των τριών Τελωνείων (Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας) τίθεται αναγκαστικά ο τόπος στέγασης και λειτουργίας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του τόσο για τη Σκύδρα, όσο και για το Κλειδί.
Αντιθέτως πρότεινε την αξιοποίηση της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας (Αμάλθεια) και ως εκ τούτου την αναβολή της σχετικής απόφασης μεταφοράς, μέχρι να δρομολογηθούν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να προσάψει ολιγωρία στον αρχηγό της Μείζονος Μειοψηφίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, για διετή, όπως είπε, καθυστέρηση επί ηγεσίας του στην Π.Ε. Ημαθίας, η οποία ήταν και ο κύριος μέτοχος της «Αμάλθειας», ενώ επί Υπουργίας του Αγγ. Τόλκα, είχε εξασφαλιστεί η αλλαγή χρήσης του χώρου.

2014-10-27-koinonika-epikaira-dis-sim-27oct4Κ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ – ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ… ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΣΕΙΣ»
Με ιδιαίτερη οξύτητα απάντησε στο Δήμαρχο Βέροιας ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα άφησε να αιωρηθούν από τον πρώτο για το πρόσωπό του, περί δικής του ολιγωρίας, από τη στιγμή που η Πολιτεία, όπως υποστήριξε, ήταν απαγορευτική δια των εντελλομένων:
«…Είχαμε πρόταση, για 10 με 12 επενδυτές αλλά τότε επαναστάτησε η αντιπολίτευση, κι ακούστηκαν διάφορα στην πόλη της Βέροιας ότι θα γίνει εμπορικό κέντρο κλπ και πήραμε ως διοίκηση τότε την απόφαση να μην κάνουμε καμιά κίνηση, γιατί δεν μπορούσε να γίνει χρήση για τίποτα άλλο παρά μόνο για το σκοπό που υπήρχε ήδη.
Κάναμε παρεμβάσεις επί κ. Κοντού και ζητήσαμε μέχρι και τροπολογία του νόμου. Μιλήσαμε και με τον κ. Σκανδαλίδη, οπότε προστέθηκαν και άλλες χρήσεις γης του χώρου.
Η Αμάλθεια ήταν ένας αμαρτωλός χώρος και το ξέρετε πολύ καλά οι παλιότεροι από μένα. Χάθηκαν και δόθηκαν πολλά χρήματα εκεί. Τελικά δεν έγινε τίποτα. Μας τον έδωσαν με μια συγκεκριμένη χρήση, που για αυτήν υπάρχουν εκατοντάδες κουφάρια ακινήτων, άδεια μες την Ημαθία. Να κάνει εκεί κάποιος τι, διαλογητήριο, συσκευαστήριο… μα υπάρχουν τόσα άλλα. Ποια ολιγωρία λοιπόν…;;; Συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά η Πολιτεία μας το είπε ξεκάθαρα ότι τα εντελλόμενα δεν επιτρέπουν να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ. Αν έχετε λοιπόν τη δυνατότητα, κάντε το εσείς σήμερα, την έχετε, να βάλετε ένα εκατ., για να μη φύγει το Τελωνείο…;;;», διερωτήθηκε έντονα, καταλήγοντας ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

2014-10-27-koinonika-epikaira-dis-sim-27oct6ΣΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΛΗΑΣ
Αυτό προέκυψε, ως είδηση, όταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης απάντησε σε σχετική ερώτηση του Ζήση Πατσίκα περί της χαρακτηριστικής καθυστέρησης κατασκευής του Πάρκινγκ κάτω από το πρανές της Εληάς.
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι αναγκαστικά προϋποτίθεται έρευνα του χώρου από την αρχαιολογία με σωστική ανασκαφή, με επιπλέον πίστωση 20.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί μετά από επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αμέσως μετά θα συνεχιστεί κανονικά το έργο.

2014-10-27-Sxolia-leondarismoi-dis-sim-27oct6“ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ” ΚΑΙ …ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΕΣ
Αρκετή ώρα δαπανήθηκε κατά τη διαδικασία της προ ημερησίας συζήτησης από την κόντρα Μαρκούλη – Χατζηαθανασίου, όταν ο δεύτερος αφαίρεσε το λόγο από τον πρώτο, γιατί όπως είπε, θεώρησε ότι η τοποθέτησή του ενείχε άκομψες εκφράσεις προς το πρόσωπο του Δημάρχου, για τον οποίο ο κ. Μαρκούλης είπε ότι μίλησε κατά του κ. Καραπαναγιωτίδη με… λεονταρισμούς, για την υπόθεση της μεταφοράς του Τελωνείου στην Κουλούρα. «…Το Χημείο είχε φύγει από τη Βέροια νωρίτερα αλλά δεν άνοιξε ρουθούνι…», είπε συγκεκριμένα.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας