Tηλεδιασκέψεις σε σχολεία της χώρας, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
Aπό τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Με επιτυχία πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεδιασκέψεις σε σχολεία της χώρας, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
Οι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος CYBERKID και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τηλεδιασκέψεις σε 1.313 σχολεία ανά την επικράτεια
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος CYBERKID για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο (σχετ. το από 25-09-2014 Δελτίο Τύπου), πραγματοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία διαδραστικές τηλεδιασκέψεις σε σχολικές μονάδες, ανά την επικράτεια, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η πρώτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τις τηλεδιασκέψεις 1.313 σχολεία ανά την επικράτεια.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις δέχονται πρόσκληση μέσω του συστήματος “meetings.sch.gr”, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και με τον τρόπο αυτό, εντάσσονται στις τηλεδιασκέψεις.
Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων πραγματοποιούνται παρουσιάσεις από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εξειδικευμένους Αξιωματικούς, με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Πιο αναλυτικά, οι θεματολογίες που αναπτύσσονται είναι:
• Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
• Ο σκοπός διοργάνωσης των τηλεδιασκέψεων.
• Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης.
• Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
• Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αρμόδιος καθηγητής από κάθε σχολείο συλλέγει ερωτήσεις από τους μαθητές, τις οποίες αποστέλλει μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας “chat”. Οι ερωτήσεις απαντώνται, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, από τους εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούν την παρουσίαση.
Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο, με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.