Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Βασίλης Καρκατσέλης. Ένα γοητευτικό “μάθημα” φωτογραφίας στη Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας “Αντίθεσις”

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Μπορεί ένας ομιλητής να κρατήσει πάνω από ένα δίωρο αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του; Αν πρόκειται για το Βασίλη Καρκατσέλη, διαπιστώθηκε πως μπορεί.

Καλεσμένος ο Καρκατσέλης, η ψυχή του «Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», από τη Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις» χθες, στην καινούργια της στέγη, στη Δημοτική Αγορά, κυριολεκτικά γοήτευσε τους ακροατές του.

Το «Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης» είναι γνωστό για την καλλιτεχνική του πορεία και ο Καρκατσέλης, που το εκπροσωπούσε χθες, αποτελεί έναν από τους πιο καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες φωτογράφους στον ελλαδικό χώρο, με συμμετοχές σε παγκόσμιες εκθέσεις.

Χαρακτηριστική φιγούρα καλλιτέχνη ο ομιλητής, διαθέτει, πέρα από το ταλέντο στη φωτογραφία και ένα ακόμη ταλέντο ή καλύτερα χάρισμα, το χάρισμα του δασκάλου.

Για πάνω από δύο ώρες μιλούσε ασταμάτητα, πότε όρθιος, πότε καθιστός, πότε δείχνοντας φωτογραφίες στην οθόνη, πάντα με μια συναρπαστική θεατρικότητα, μ’ ένα ιδιότυπο χιούμορ και προπαντός με μια εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της γνώσης και της προσωπικής άποψης που έχει για τη φωτογραφία.

050

Με λόγο χειμαρρώδη ξεκίνησε να μιλά για τη φωτογραφία γενικά, εστιάζοντας αργότερα στην καλλιτεχνική φωτογραφία και στις δυσκολίες που παρουσιάζει στην πράξη για το φωτογράφο.

Ποιος είναι ο σκοπός της φωτογραφίας; Γιατί βγάζει κανείς φωτογραφίες; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει; Τι πρέπει να προσέξει; Πώς προσλαμβάνει ο θεατής μια φωτογραφία; Πόσο μπορεί να αδικεί το fb την καλλιτεχνική φωτογραφία; Τι είναι η καλλιτεχνική φωτογραφία; Πώς πρέπει να εκτεθεί το έργο του φωτογράφου, ώστε να σχηματιστεί μια σωστή εικόνα γι αυτόν; Πώς πρέπει να στηθεί μια φωτογραφική έκθεση;

Ερωτήματα που όχι μόνο απαντήθηκαν, αλλά η συσσωρευμένη εμπειρία του πάνω στο αντικείμενο και η αναμφισβήτητη καλλιτεχνική του ματιά τα μετέτρεψαν σε ρέοντα συναρπαστικό λόγο.

Η τελευταία έκθεση του «Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» έχει σαν θέμα της τους «Δρόμους» και ταξιδεύει ακόμα. Πρόταση του Καρκατσέλη τα δύο καλύτερα έργα της «Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας», με το ίδιο θέμα, να ενσωματωθούν στο σύνολο της συγκεκριμένης έκθεσης.

Φεύγοντας από το μικρό χώρο της Φωτογραφικής Ομάδας, που όμως, όπως αποδείχτηκε, είναι πολύ μεγάλος, για να χωρά τις ανησυχίες των μελών της, η ώρα ήταν 22.45 και ο Βασίλης Καρκατσέλης μιλούσε ακόμα για την Τέχνη και τη φωτογραφία, κάνοντας προτάσεις συνεργασίας και υποδεικνύοντας τρόπους.

Ένα ιδιαίτερο «μάθημα», μ’ έναν ιδιαίτερο «δάσκαλο».

 faretra.info faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας