Βέροια: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης για τη στρατηγική της υποψηφιότητας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας παρουσιάστηκαν απόψε τα αποτελέσματα της μελέτης για τη στρατηγική υποψηφιότητας της πόλης, με τον τίτλο “Βέροια: Μια πόλη για όλους”, ώστε να μπορεί να υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Την ενημέρωση ανέλαβε να κάνει η βασική μελετήτρια Αργυρώ Μπαράτα, νόμιμη εκπρόσωπος της Handpicked, Cultural and Creative Projects, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, σε συντονισμό με τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου, Γιάννη Τροχόπουλο.
Δυστυχώς η κ. Μπαράτα δεν μπόρεσε να είναι παρούσα από την αρχή της ενημέρωσης, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα να φτάσει στον χώρο κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, σε πολλές από τις οποίες και απάντησε.
Ο χώρος των συνεδριάσεων ήταν γεμάτος από φορείς που κλήθηκαν, αλλά και από πολίτες. Προσκεκλημένοι και παρόντες και οι Δήμαρχοι Νάουσας και Έδεσσας, δείχνοντας με την παρουσία τους πως το θέμα ενδιαφέρει και τις όμορες πόλεις.

Μετά από σύντομη ενημέρωση του Αντιδήμαρχου Τουρισμού Λάζαρου Ασλανίδη για τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν το 2022 για την υποψηφιότητα της Βέροιας και την μελέτη για το πώς πρέπει να υποστηριχθεί αυτή, που ολοκληρώθηκε το 2025, ο λόγος δόθηκε στον Γιάννη Τροχόπουλο, που ενημέρωσε το κοινό για τα αποτελέσματα της μελέτης.
Ο Γιάννης Τροχόπουλος εξήγησε πως στη διαδικασία της μελέτης είχε τον ρόλο του συντονιστή, αφού είχε ανάλογη εμπειρία από υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως ΠΠΕ, ρόλο που του ανέθεσε το Δ.Σ. της Βέροιας με απόφασή του.
Χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί ως ανταγωνιστική, κατέθεσε ότι πέρα από την προηγούμενη εμπειρία του είχε απόλυτη γνώση των κινήσεων που έγιναν για να ολοκληρωθεί η μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας θα βοηθήσουν σε αποφάσεις.

Η μελέτη αποτελείται από τρία στάδια, από τη βιβλιογραφική επισκόπηση άλλων πόλεων που πέτυχαν τον τίτλο, από την κατάθεση της υπάρχουσας κατάστασης της Βέροιας και τελικά από τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στη διεκδίκηση του τίτλου.
Το ότι αποφάσισε να είναι άμισθος συνεργάτης, είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος, τον βοήθησε να έχει πιο καθαρή ματιά πάνω στα πράγματα , καταθέτοντας συγχρόνως και αριθμούς για το ποιοι και πόσοι ρωτήθηκαν για το πώς βλέπουν την κατάσταση της πόλης. Ανέφερε: 795 πολίτες, 121 εκπροσώπους φορέων, 155 επισκέπτες και 15 ερευνητές.

Σχετικά με την ανταγωνιστική διαδικασία που ακολουθείται εξήγησε πως εκείνο που μετράει είναι ποια πόλη πληροί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τρανταχτό παράδειγμα την επιλογή της Ελευσίνας, που είχε να ανταγωνιστεί ελκυστικότερες πόλεις, όπως την Καλαμάτα και τη Ρόδο. Η Ελευσίνα, όμως, διέθετε καλύτερο φάκελο. Σημαντική είναι η πολιτιστική ταυτότητα μιας πόλης, σημαντικότερη, όμως, επέμενε, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί.
Το 2034 θα είναι το έτος εορτασμού της ΠΠΕ και σημαντικό είναι ότι επιλέγονται μικρές πόλεις, οι οποίες μπορούν να είναι ελκυστικές για τους επισκέπτες αλλά και για τους κατοίκους τους. Να διαθέτουν το χαρακτηριστικό της τοπικότητας αλλά και δυναμική.
Ο Γιάννης Τροχόπουλος δήλωσε πως σημαντικό είναι πως ξεκινήσαμε ως πόλη νωρίς τις σχετικές ενέργειες, γι’ αυτό και έχουμε ελπίδες, πέρα από την πορεία, βέβαια, που πρέπει να ακολουθηθεί.
Το κόστος υποβολής του φακέλου είναι 150.000 – 500. 000 ευρώ και ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 50 εκατομμύρια.
Προσθέτοντας πως σημαντικό είναι να συνεργαστούν στον στόχο και οι όμορες πόλεις, κατέληξε μετά από όλα πως η Βέροια έχει μετά από τη μελέτη που ολοκληρώθηκε τη δυναμική να διεκδικήσει τον τίτλο.

Οι τρεις δήμαρχοι που μίλησαν στη συνέχεια, της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, της Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης και της Έδεσσας Ιωάννης Τσεπκεντζής, δήλωσαν την κοινή τους διάθεση να συνεργαστούν, με τον Κώστα Βοργιαζίδη να προσθέτει πως η συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας και Έδεσσας, όσον αφορά στα τρία χιονοδρομικά κέντρα, ήδη έχει αποδώσει, με πολλές ελπίδες και για άλλες γόνιμες συνεργασίες.
Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τις οποίες κάποιες απαντήθηκαν και από την κ. Μπαράτα, που έφτασε τελικά στον χώρο της εκδήλωσης.
– Το ποσό που ήδη πληρώθηκε αναφέρεται στην πιθανότητα υποβολής φακέλου;
– Η κ. Μπαράτα, αν και ζει στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχει άποψη για τη Βέροια;
– Πώς μπορούν να πληροφορηθούν οι πολίτες για τη διαδικασία;
– Πώς θα προσαρμοστούν τα νομικά πρόσωπα ( ΚΕΠΑ, ΔΗΠΕΘΕ) στην όλη διαδικασία;
– Πόσο θα ωφεληθεί ο ίδιος ο λαός της πόλης από την κατάκτηση του τίτλου;
– Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο κόστος;
– Μέχρι το 2034 θα μπορέσουμε να σώσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, όπως να αντιμετωπίσουμε, για παράδειγμα, το πρόβλημα στην παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας;
– Ποιο είναι το χρονικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος;
Ακολούθησαν απαντήσεις από τους υπεύθυνους της μελέτης
………….
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………………….

………………….










