Βιβλίο

Βιβλίο – Λεύκωμα: «Νεοελληνική Χαρακτική – Συλλογή Χ. Λεοντιάδη, Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση 1940-1944 / εικαστικές & λογοτεχνικές μαρτυρίες»

Κυκλοφόρησε από της εκδόσεις του περιοδικού «συλλογές», στον απόηχο της ομότιτλης έκθεσης του 2024, το βιβλίο – λεύκωμα «Νεοελληνική Χαρακτική – Συλλογή Χ. Λεοντιάδη, Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση 1940-1944. Εικαστικές & λογοτεχνικές μαρτυρίες», με κείμενα του Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Σπύρου Μοσχονά και του συλλέκτη Χαράλαμπου Λεοντιάδη.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται 45 χαρακτικά έργα. Πολλά από αυτά φιλοτέχνησαν κορυφαίοι Έλληνες χαράκτες όπως ο Τάσσος, η Βάσω Κατράκη, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, ο Σπύρος Βασιλείου κ.ά.

Τα χαρακτικά αυτής της περιόδου είναι σπάνια, καθώς πολύ λίγα σώθηκαν εξαιτίας των συλλήψεων, των διώξεων και της εξορίας, ιδίως μετά τον εμφύλιο, όπως γράφει ο συλλέκτης Νεοελληνικής Χαρακτικής Χ. Λεοντιάδης.

Ανάμεσά στα έργα που παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου είναι και χαρακτικές δημιουργίες από νεότερες γενιές καλλιτεχνών που ανέλαβαν τη σκυτάλη. Ανάμεσά τους, η κορυφαία χαράκτρια-ζωγράφος Ρένα Ανούση-Ηλία, ο δάσκαλος και για 29 χρόνια καθηγητής της χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Γουρζής, η Εύα Μελά με μια εξαιρετική χαλκογραφία για την Aντίσταση 1941-1949, ο Μίλτος Παντελιάς με δημιουργίες που αποτελούν κοσμήματα της χαρακτικής και ζωγραφικής τέχνης, η ζωγράφος-χαράκτρια Κατερίνα Θεοδώρου και οι χαράκτες Στέλιος Τσιμογιάννης και Γιάννης Βρακάς με έργα που απηχούν τη δύναμη και το ηρωικό πνεύμα της εποχής. Μια εξαιρετική ξυλογραφία για την έκδοση πρόσφερε η χαράκτρια Μαρία Γεωργιάδου.

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων