Ελλάδα Κοινωνία

Για το “πόρισμα Καρώνη” και την κυβερνητική επικοινωνιακή “πυρόσφαιρα”

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος Καρώνη έδωσε αφορμή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη και σειρά κυβερνητικών στελεχών να πανηγυρίζουν προκλητικά ότι «μπαίνει ένα επίσημο τέλος» στην «πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

Κάνουν, δηλαδή, ότι ό,τι ήταν αναμενόμενο από το πολιτικό τους ήθος και την συμπεριφορά τους από την πρώτη στιγμή του εγκλήματος: Συνεχίζουν την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, το γεγονός δηλαδή ότι επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα συστήματα τηλεδιοίκησης, φωτοσήμανσης, μέτρα ασφαλείας τα οποία θεωρούνταν κόστος από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, με τον «απελευθερωμένο» σιδηρόδρομο να λειτουργεί στη χώρα μας με όρους άλλων δεκαετιών, με την ΕΕ ΕΕ – στην οποία υπάρχουν συστήματα ασφαλείας μόλις στο 13% του δικτύου της – να παρέχει πιστοποιητικά ασφάλειας…

Το “πόρισμα Καρώνη”

Συμπεράσματα που προκύπτουν από επιστημονικές υποθέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία, μιας και η αλλοίωση με το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος στα Τέμπη αφαίρεσε κρίσιμα δεδομένα για την έρευνα, περιλαμβάνει το περιβόητο πόρισμα Καρώνη (καθηγητή του ΕΜΠ), που αξιοποιείται υπέρ της άκρως προβληματικής διαπίστωσης πως για την έκρηξη φταίνε τα έλαια των μετασχηματιστών…!

Το πόρισμα κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας και θυμίζουμε ότι η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης έγινε από τον εφέτη της Λάρισας στις 21/3/23 (έναν χρόνο μετά το έγκλημα) και ο διορισμός τον Απρίλη του 2024, για να παραδοθεί σχεδόν 14 μήνες μετά. Γεγονός που από μόνο του αναδεικνύει και το προβληματικό του πράγματος.

Δηλαδή η έρευνα έγινε αφότου, με ευθύνη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα, η απώλεια κρίσιμων στοιχείων από το χώμα και τα βαγόνια που πετάχτηκαν μαζί και με υπολείμματα γενετικού υλικού των θυμάτων στο γνωστό οικόπεδο στο Κουλούρι.

Πού λοιπόν βασίστηκε το πόρισμα Καρώνη;

– Στα αμφιλεγόμενα έγγραφα και αρχεία που του στάλθηκαν από τον ανακριτή και περιέχουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, που τα περισσότερα πάρθηκαν μεγάλο διάστημα μετά το συμβάν (πρώτη δειγματοληψία έγινε στις 29/3/23, η αμέσως επόμενη τον Σεπτέμβρη του ’23 και συνεχίστηκαν έως τον Σεπτέμβρη του 2024).

– Στην αυτοψία μερικών σελίδων της Αστυνομίας και τα πορίσματα της Πυροσβεστικής.

– Στα βίντεο για την εμπορική αμαξοστοιχία, που βρέθηκαν …τυχαία δυο χρόνια μετά και κατά σύμπτωση λίγες ώρες μετά τις ευχές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να βρεθούν, που φαίνεται πως εισακούστηκαν, και που βέβαια η γνησιότητά τους αμφισβητείται από τους συγγενείς,

– Στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που επίσης και αυτός δεν επεξεργάστηκε πρωτόλειο υλικό, καθώς και στα παραστατικά της εταιρείας για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

– Στις διάφορες απαντήσεις που έχει δώσει η «Hellenic Τrain» για μια σειρά ερωτήματα και τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων των συγγενών των θυμάτων, που επίσης δεν είχαν όλο το πρωτόλειο υλικό.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου ο καθηγητής, θεωρώντας τα βίντεο της εταιρείας γνήσια, αποκλείει την ύπαρξη πιθανού φορτίου με υδρογονάνθρακες στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Επιπλέον, είναι δεδομένο και με βάση τα όσα γνωρίζουμε από τον χώρο του ΕΜΠ, ότι δεν περιλαμβάνει καμία πρωτογενή έρευνα.

Πιθανότητες και υποθέσεις…

Η συντριπτική πλειοψηφία της έκθεσης περιλαμβάνει θεωρίες, πιθανότητες, μοντέλα και αναλύσεις για διάφορα προηγούμενα συμβάντα από εκρήξεις και πυρόσφαιρες. Και στις τελευταίες περίπου 25 σελίδες δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται από τον εφέτη ανακριτή, οι οποίες συνήθως ανάγονται στη σφαίρα της πιθανολόγησης…

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής δηλώνει ότι τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών των τρένων υπό τις συνθήκες ηλεκτρικού τόξου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα, κι αυτό διότι τα έλαια σε θερμοκρασίες άνω των 300 βαθμών Κελσίου αναφλέγονται. Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και η ιταλική εταιρεία «Ηellenic Train», που είχε τα σαπάκια – τρένα της σε ένα δίκτυο χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας.

Στο επίμαχο σημείο της έκθεσης, ο καθηγητής Καρώνης στη σελίδα 119 αναφέρει:

«…Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις, ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο».

Σε ό,τι αφορά το εάν μπορούν να αναφλεγούν τα έλαια σιλικόνης σημειώνει στη σελ. 123:

«…Οσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία να καούν. (…) Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η θερμοκρασία του μετασχηματιστή θεωρείται υπερβολική όταν υπερβαίνει τους 155 βαθμούς Κελσίου στην περιέλιξη του μετασχηματιστή και τους 90 βαθμούς στο υγρό σιλικόνης. Επομένως, η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 βαθμών και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Αρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας».

Εδώ προσοχή: Ακόμα και στο πόρισμα Καρώνη, τι λέγεται; Οτι – και σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα –  δεν υπάρχει καταληκτικό συμπέρασμα ούτε ευθύς συσχετισμό των ελαίων σιλικόνης με την πυρόσφαιρα. Αντίθετα εκείνα που περίτεχνα είναι αλήθεια διατυπώνεται είναι ότι “όσον αφορά την καύση είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσε μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας”.

Δηλαδή και σε… μετάφραση που τελικά θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ.Καρώνης αν την θεωρεί πιστή απόδοση των λεγομένων του: Τα έλαια σιλικόνης δεν προκάλεσαν την φονική ανάφλεξη, αλλά κάηκαν μετά, σε δεύτερη φάση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προκλήθηκαν.

 imerodromos.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ