Μουσική Πολιτισμός

Θάνος Μικρούτσικος: 5 χρόνια χωρίς τον μεγάλο δημιουργό

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Θάνος Μικρούτσικος, ο σπουδαίος δημιουργός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Σαν σήμερα, πριν από πέντε χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος, σε ηλικία 72 ετών, σκορπίζοντας θλίψη σε όλο το Πανελλήνιο.

Το τελευταίο διάστημα πριν φύγει από τη ζωή, νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου έδινε “μάχη” με τον καρκίνο.

Αμέσως μετά τη διάγνωση, ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε ανοιχτά για την ασθένειά του, όπου μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: “Καρκίνε, τα έβαλες με τον λάθος άνθρωπο“.

Ο Θάνος όμως, νικήθηκε. Κατέληξε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου του 2019 από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Ποιος ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ και άλλους. Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. Ειδικά η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συνοδεύτηκε από την ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.

Ο Θάνος Μικρούτσικος σε νεαρή ηλικία – Από το προσωπικό αρχείο του.

Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνέχισε να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, είχε παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και είχε μελοποιήσει παραμύθια.

Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

 Ακολουθεί αφιέρωμα του NEWS 24/7 στον έναν χρόνο από τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

ο NEWS 24/7, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσιάζει ένα βίντεο-αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου δημιουργού που πίστεψε στα όνειρα και δημιούργησε φως. Είκοσι φίλοι και συνεργάτες του από το χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής, μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και σκιαγραφούν ένα πορτρέτο μνήμης, απουσίας, αφοσίωσης και αγάπης.

Τους προβολείς στήσε…

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Θάνος έφυγε από κοντά μας. Και όμως, δεν έφυγε στιγμή από δίπλα μας. Δεν έλειψε στιγμή από μέσα μας. Είναι ένας από εκείνους τους υπέροχους, σπάνιους, αθάνατους Έλληνες, που πάντοτε θα είναι παρόντες για να μας θυμίζουν ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε. Και αυτό, γιατί δημιούργησε φως και δε διαπραγματεύτηκε ούτε μια στιγμή την παντοδυναμία του ονείρου. Αντιθέτως, πίστεψε σε αυτό, ως κάτι χειροπιαστό, πραγματικό, σε μια πολυεπίπεδη αλληλουχία τάσεων, ιδεών, αισθήσεων και αναζητήσεων πάνω στο πεντάγραμμο. Ο Θάνος αποτέλεσε την απόλυτη πρόκληση παθιασμένης διεκδίκησης, καλώντας σε μια διαρκή “επανάσταση” μέσα από ένα πλέγμα καλλιτεχνικής έντασης, που από μόνη της μετατράπηκε σε ένα ιδιοφυές υλικό αισθητικής και αρμονίας, βασισμένο σε πολύπλοκες συνθετικές δομές που αποτυπώθηκαν ως μερικές από τις ωραιότερες και πληρέστερες σελίδες της ελληνικής μουσικής.

Στη μεγάλη του περιπλάνηση, “παραβίασε” τους κανόνες της συμβατικής αντίληψης, διατύπωσε το τέλος των νομιμοποιημένων ως “ιδανικών” μηχανισμών και μοιραία, μάς οδήγησε σε μια γιορτή έκστασης, απελευθερώνοντας ηχητικές συγκρούσεις και επινοώντας αριστουργηματικά πεπρωμένα. Η “αφήγησή” του αποδείχτηκε ένα μνημείο έμπνευσης, περιπέτειας και ενδοσκόπησης, αποτυπωμένο σαν ένα κλειδί που άνοιξε τις πύλες ενός ανατρεπτικού πεδίου βαθιάς εκφραστικής προσέγγισης, η οποία έκλεισε μέσα της με την ίδια ευκολία, ένα στοχασμό, μια ανάσα, αλλά και το ίδιο το σύμπαν. Ο Μικρούτσικος κατάφερε να γοητεύσει την τελειότητα και να φτάσει βαθιά στον πυρήνα της τέχνης, αγγίζοντας με κάθε πιθανό τρόπο τη ζωντάνια της ψυχής με την υφή μιας μοναδικής μέθης. Αμετανόητα γενναιόδωρος, αποτύπωσε συνεχόμενους “θριάμβους” σε κάθε καμβά που φιλοτέχνησε.

Με τα παιδιά του – Από το προσωπικό αρχείο του Θάνου Μικρούτσικου.
Δημιούργησε υπέροχα ηχητικά γλυπτά, με μια ριζοσπαστική αντίληψη της μελωδίας και συνεχόμενους πειραματισμούς που γέννησαν μοτίβα, τα οποία άγγιξαν την πληρότητα του πάθους και συγκρούστηκαν μετωπικά με τους δρόμους της “απόγνωσης”. Οι συνθετικές υπερβάσεις του και ο αντικομφορμισμός του, εξέφρασαν την εσωτερική του ευαισθησία, γεμάτη παρορμήσεις για την αναζήτηση κρυφών αλλά και κρυστάλλινων διαστάσεων, σε ένα ντελίριο εγκεφαλικής απελευθέρωσης που με τη σειρά της σφυρηλάτησε τη γοητεία του “λόγου” του και εξελίχθηκε σε μια μουσική “αφήγηση” που συνδύασε τη φαντασιακή αρμονία με μια μοναδικά ορμητική και αισθητική έμπνευση. Μεγάλοι ποιητές άφησαν τους στίχους τους να ερωτευτούν τις νότες του Θάνου σε ένα ταξίδι που οδήγησε σε ένα “αυτόνομο” όσο και ατίθασο ηχόχρωμα, μετατρέποντας την αναζήτηση σε παρτιτούρες-πραγματικά έργα τέχνης.

“Ο Θάνος Μικρούτσικος κατάφερε να γοητεύσει την τελειότητα και να φτάσει βαθιά στον πυρήνα της τέχνης, αγγίζοντας με κάθε πιθανό τρόπο τη ζωντάνια της ψυχής”

Η δισκογραφία του Μικρούτσικου είναι η ίδια η αισθητική του άποψη που εξερεύνησε καινούργια μονοπάτια εντελώς απροσδόκητα και τολμηρά, γκρεμίζοντας κάθε απροσπέλαστο “αξίωμα”, μέσω μιας θυελλώδους “αρχιτεκτονικής” σύλληψης της μουσικής, που περιφρόνησε τη στυλιζαρισμένη λογική σειρά, αντιπαραθέτοντας νότες που χόρεψαν με τον χώρο σμιλεύοντας τον χρόνο. Στις χαρακιές του “Σταυρού του Νότου”, εκεί όπου ο Νίκος Καββαδίας άνοιξε τα όνειρα με τέτοια πειθώ, που νόμιζες ότι μυρίζεις την αρμύρα και ακούς την αντάρα της θάλασσας, αγγίζεις τον ορίζοντα και κουνιέσαι μεσοπέλαγα κρατώντας το κατάρτι, το θαυματουργό πιάνο του Θάνου ξεδίπλωσε όλη τη μαγεία του σε μια ηχητική μυσταγωγία, επιτρέποντας στον καθένα μας να γίνει “αυτόπτης μάρτυρας” μιας ιεροτελεστίας που δικαιώθηκε από μια σπάνια γλώσσα εσωτερικότητας, αναδεικνύοντας την απόκοσμη κραυγή του ανέφικτου.

Ή η τελετουργική ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη στο “Άννα μην κλαις” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τα “Τραγούδια της λευτεριάς”, τόσο μονότονα σαγηνευτική, με τα πλήκτρα να αιμορραγούν αδιέξοδα, ταξιδεύοντας τη λυρική αντήχηση του πόνου στο άπειρο. Δραπετεύουν οι νότες για να γίνουν ένα με τη μελωδική πρόζα του εφιάλτη, με μια σαφήνεια γεμάτη σκληρότητα, αλλά και με μια στοργή γεμάτη αρμονία. Η παραστατικότητα του Μικρούτσικου είναι τόσο σπαρακτική, σαν παγιδευμένη αρπαγή και φθορά μέσα στην πλήρη ερήμωση. Αυτός όμως ακριβώς υπήρξε ο Θάνος σε όλη του την πορεία. Από τη δεκαετία του ’70, με την πολιτική του περίοδο, όπου μας προσέφερε ένα κάδρο επανάστασης, μετατρέποντας την ίδια την αισθητική του σε πολιτικό μανιφέστο, σε σύμβολο εξέγερσης και οδυνηρού αφορισμού, μέχρι τα συγκλονιστικά του εννιάρια, μπολιασμένα με αγνότητα, ευαισθησία και φωτιά.

Ο Μικρούτσικος άγγιξε όλες τις ευαίσθητες χορδές με τη μουσική του, με αυτό το ογκώδες έργο που μάς άφησε ως παρακαταθήκη, μια πολύτιμη, ανεκτίμητη κληρονομιά γεμάτη σύμβολα και μηνύματα, των οποίων ο “πολιτισμός” και η ευθύτητα δε θα αφήσουν ποτέ κανένα περιθώριο μη “σωστής” ανάγνωσης. Συσσώρευσε εικόνες, ήχους, φόρμες και τεχνικές, σκορπώντας λιωμένα χρώματα στις παρτιτούρες του, προκειμένου να νιώσουμε κάθε ψίθυρό του: ζωή, χείμαρρος, σκέψεις, βιολοντσέλα, κλαρινέτα, τύμπανα, τέχνη. Έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος χρειάστηκε μόνο τρία πράγματα ως καλλιτέχνης για να μπορεί να ανασαίνει και να υπάρχει: μια σκηνή, ένα πιάνο και την επαφή με το κοινό. Και δήλωνε πάντα “παρών”, ωραίος, παθιασμένος, εκρηκτικός, ευαίσθητος, περίπλοκος, έφηβος, τρυφερός, αληθινός, ζωντανός, ακόμα και τότε που η μελαγχολία του τέλους πλησίαζε αμείλικτα.

 

Ο Μικρούτσικος είχε έμφυτες την ευγένεια και την καλοσύνη, είναι ατελείωτες οι γνωστές και άγνωστες ιστορίες που το επιβεβαιώνουν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλοι ανεξαιρέτως οι είκοσι συνεργάτες και φίλοι του που μίλησαν στο βίντεο του NEWS 24/7, χρησιμοποίησαν δυο συγκεκριμένες εκφράσεις, αναφερόμενοι στον Θάνο: “πατρική φιγούρα” (ή “δεύτερος πατέρας”) και “οικογένεια”. Γιατί όσο μεγάλος δημιουργός κι αν υπήρξε ο Μικρούτσικος, άλλο τόσο ήξερε να ανοίγει το σπίτι του και την αγκαλιά του στους δικούς του ανθρώπους. Ο αμόλυντος χαρακτήρας του, η απέραντη γενναιοδωρία του, η πληθωρική του παρουσία, τον ταύτισαν με εκείνο το υπέροχο, αγνό χαμόγελο, που γεννήθηκε, θαρρείς, για να κλείσει μέσα του όλον τον κόσμο. Όπως ακριβώς και η μεγάλη, η τρυφερή καρδιά του. Εκείνη που του χάρισε το ένστικτο να δίνει στις συνθέσεις του μια ξεχωριστή και σπάνια στο συνολικό περίγραμμά της, ταυτότητα.

Είναι καταθέσεις ψυχής όλα τα λόγια που ακούστηκαν στα γυρίσματα, γεμάτα συγκίνηση, νοσταλγία και πάθος. Ακόμα και οι αμήχανες, βουβές στιγμές σιωπής, εκεί όπου “μιλούσαν” τα υγρά μάτια, ήταν γεμάτες ένταση και αγάπη, μα πάνω απ’ όλα θλίψη για τη φυσική απουσία. Τί να πρωτοθυμηθούμε από όσα μας είπαν; Τον Παντελή Βούλγαρη που έκανε το Αθήνα-Θεσσαλονίκη ακούγοντας για 500 χιλιόμετρα μόνο τον “Σταυρό του Νότου” από τη μαγική ερμηνεία της Αιμιλίας Σαρρή. Τον Θύμιο Παπαδόπουλο να λέει ότι ο Θάνος του είχε αναθέσει να βρει ένα κουαρτέτο εγχόρδων, για να ηχογραφήσουν – μαζί με έναν τρομπετίστα και τον ίδιο τον Θύμιο στο φλάουτο – ένα έργο για ένα θεατρικό, αλλά τελικά την ημέρα της πρόβας πήγε μόνο το βιολοντσέλο. Αποτέλεσμα; Ο Μικρούτσικος αποσύρθηκε για είκοσι λεπτά και επέστρεψε έχοντας συνθέσει ένα καινούργιο έργο για βιολοντσέλο, τρομπέτα και φλάουτο!

“Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, μα σα φακός να μεγεθύνει”

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι

Τον Μανώλη Μητσιά να δηλώνει ότι το “Ερωτικό” είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, τον Γιάννη Μηλιό να θυμάται τα αποθεωτικά σχόλια του Ginger Baker και τον Παπακωνσταντίνου να “ελπίζει” πως κάποια στιγμή θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα ακούσει τη φωνή του Θάνου να του λέει “Βασιλάκο, τρέχα, έχουμε δουλειά”. Τον Γιάννη Κότσιρα στην υπέροχη ατάκα “η καρδιά του ήταν το ακριβώς αντίθετο απ’ το επίθετό του” και την Ιωάννα Καρυστιάνη να ξεχωρίζει την “ευανάγνωστη υπογραφή της μουσικής του Θάνου”.

Τη Μάρω Δούκα να χαρακτηρίζει τον Μικρούτσικο “ακροβάτη, χορευτή, ισόβιο ακόλουθο της εφηβείας και της ευφυΐας” και τη Χαρούλα Αλεξίου να ξεκαθαρίζει ότι “ο Θάνος γέννησε μια μουσική που δεν την είχαμε ξανακούσει ποτέ κι ούτε θα την ξανακούσουμε”. Τον Κώστα Θωμαΐδη να θυμίζει ότι “ο Θάνος κατόρθωσε να ρουφήξει τη ζωή όσο πιο πολύ μπορούσε” και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να μιλάει για “τον εξεγέρτη, τον διεκδικητή του ακατόρθωτου, τον μαχητή και αγωνιστή της ζωής”.

Στην αποφοίτηση της κόρης του, Αλεξάνδρας, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Παπαγιάννη – Από το προσωπικό αρχείο του Θάνου Μικρούτσικου.

Τον Οδυσσέα Ιωάννου να λέει “πλέον με βεβαιότητα, ότι ο Θάνος ήταν ο δεύτερος πατέρας του” και τον Μίλτο Πασχαλίδη να τον θυμάται “μέσα στο στούντιο να ίπταται πάνω από τις νότες και το πιάνο”. Τον Γρηγόρη Κλιούμη να φέρνει στο μυαλό του “τον σκανταλιάρη Θάνο, τον έφηβο, που τον έπαιρνε τηλέφωνο και έκανε ότι ήταν η γραμματέας του” και τον Κώστα Παρίσση να “νομίζει ότι έγινε λίγο καλύτερος άνθρωπος γνωρίζοντάς τον”. Τον Χρήστο Θηβαίο να χαμογελάει λέγοντας ότι “σε κάθε live όλοι περίμεναν τη διαφορετική εισαγωγή στους 7 νάνους” και τον Μάξιμο Δράκο να περιγράφει το παίξιμο του Θάνου επί σκηνής ως “ένα ακροβατικό ανάμεσα στη στιγμή και την αιωνιότητα”. Τον Μάνο Τρανταλλίδη να χαρακτηρίζει τον Θάνο ως “έναν ονειρευτή, έναν ταξιδευτή, έναν δημιουργό υψηλής τέχνης” και τον Σπύρο Παπαναστασίου να λέει ότι “ο Μικρούτσικος ήταν ένα πανηγύρι και πως κάθε άγχος κατέρρεε μπροστά στο χιούμορ του”.

Και βέβαια, τη συγκλονιστική Ρίτα Αντωνοπούλου, στην α καπέλα “πιο όμορφη θάλασσα”, εκεί όπου αποκρυπτογράφησε με ανείπωτη τρυφερότητα και αβάσταχτο πόνο, την ίδια την ηχώ του Θάνου, σε μια ερμηνεία που ήρθε κατευθείαν απ’ τα βάθη των χρυσών ματιών της ψυχής της, πριν δώσει τη θέση της στον Μίλτο, στον Χρήστο, στον Κώστα και στον Μάξιμο, για να μας “ταξιδέψουν” με τη σειρά τους στις πιο όμορφες, στις πιο ξεχωριστές στιγμές των γυρισμάτων.

Η συνάντηση του NEWS 24/7 με την “οικογένεια” του Μικρούτσικου, τους φίλους και συνεργάτες του, έγινε με σεβασμό και συγκίνηση. Όλοι οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, νιώσαμε την ειλικρίνεια και τις προθέσεις των καλεσμένων, να μεταμορφώνονται σε σημειωματάρια ζωής, μέσα από τα οποία ο καθένας τους, απελευθέρωσε τις αναμνήσεις του, γεμίζοντας την κάμερα σαν έναν άδειο πίνακα που σιγά-σιγά αποκτά χρώματα, απαλά, βελούδινα, μελαγχολικά, φωτεινά, ένα πορτρέτο μνήμης, απουσίας, αφοσίωσης και αγάπης

Η κληρονομιά του Θάνου Μικρούτσικου θα συνεχίσει να είναι ζωντανή και καθαρή, μέσα από στίχους και νότες που δε θα σβήσουν ποτέ, μέσα από μια σπάνια αισθητική αγώνα και πολιτισμού, εξέγερσης και σεβασμού, καλοσύνης και αντίστασης, εσωτερικής ομορφιάς και εξωτερικής γαλήνης, ατελείωτων “μανιφέστων” για τη ζωή, που εκφράστηκαν μοναδικά πάνω στα τάστα του πιάνου, που δόνησαν ρημαγμένες ψυχές, που ανύψωσαν οράματα και όνειρα πάνω από τους εφιάλτες, που οδήγησαν σε πολλαπλές εκρήξεις, δίνοντας όλο το νόημα της δημιουργίας σε λίγες μόνο λέξεις: “Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, μα σα φακός να μεγεθύνει”. Γιατί για όλους εμάς που αγαπήσαμε τον ίδιο και τη μουσική του, ποτέ δε θα μείνει ασάλευτος δίπλα μας, ποτέ δε θα γίνει Μοίρα, Θάνατος και Πέτρα. Γιατί ακόμα και αν για μια στιγμή μάς λύγισε με το χαμό του, πάντα θα μας ορίζει, χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία…

 news247.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων