Κόσμος

Γάζα – Οι συνέπειες μιας γενοκτονίας: Το 96% των ζωντανών παιδιών πιστεύει ότι θα πεθάνει

Μελέτη με τίτλο «Το ψυχολογικό αποτύπωμα του πολέμου σε ευάλωτα παιδιά στη Γάζα», δείχνει τα αποτελέσματα της γενοκτονίας 

Στη Γάζα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Πέμπτη έσπασε ένα ταχυδρομείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Σκοτώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 84 τραυματίστηκαν ή αγνοούνται. Άλλα πλήγματα του κράτους-δολοφόνου, σκότωσαν τουλάχιστον 13 άτομα στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς.

Όμως, αυτές οι στατιστικές θανάτου και η δίχως σταματημό γενοκτονία σε βάρος ενός λαού, λένε μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας στη Γάζα: μιλάνε για αυτούς που δεν ζουν.

Τι γίνεται όμως με τους ζωντανούς;

Κάποιες πληροφορίες, από τα τελευταία ρεπορτάζ, μας πληροφορούν ότι μετά από 13 μήνες συνεχιζόμενης ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα, ο δείκτης του κόστους ζωής έχει αυξηθεί απότομα κατά 490%, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής. Την ίδια ώρα, το μαρτύριο της πείνας συνεχίζεται για εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Όμως, η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα στη Γάζα, ήταν, είναι και θα παραμείνουν τα παιδιά.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το 96% των παιδιών στη Γάζα αισθάνονται ότι ο θάνατός τους είναι επικείμενος και σχεδόν τα μισά είπαν ότι επιθυμούν να πεθάνουν.

Τέσσερα στα πέντε παιδιά που ερωτήθηκαν υποφέρουν από εφιάλτες.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα δείχνουν σημάδια επιθετικότητας.

Συγκλονίζουν τα στοιχεία

Η μελέτη διεξήχθη από την οργάνωση War Child Alliance, με τίτλο «Το ψυχολογικό αποτύπωμα του πολέμου σε ευάλωτα παιδιά στη Γάζα» και προσκομίζει μια σειρά από συγκλονιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα:

  • Το 96% των παιδιών αισθάνονται ότι ο θάνατος είναι επικείμενος,
  • Το 92% των παιδιών δεν αποδέχονται την πραγματικότητα,
  • Το 87% εμφανίζει έντονο φόβο,
  • Το 79% υποφέρει από εφιάλτες,
  • Το 77% των παιδιών αποφεύγουν να μιλήσουν για τραυματικά γεγονότα,
  • Το 73% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα επιθετικότητας,
  • Το 49% των παιδιών επιθυμούν να πεθάνουν εξαιτίας του πολέμου,

Διάχυτη αίσθηση απελπισίας

Η εν λόγω μελέτη πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 500 παιδιά, γονείς και φροντιστές, από οικογένειες όπου τουλάχιστον ένα παιδί είναι ανάπηρο, τραυματισμένο ή ασυνόδευτο. Η Μελέτη Εκτίμησης Αναγκών για Παιδιά με Αναπηρία, Τραυματίες και Χωρισμένα ή Ασυνόδευτα, διεξήχθη από το Κοινοτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων (CTCCM), μας δείχνει μια, κυριολεκτικά, τρομακτική εικόνα της ψυχικής υγείας των παιδιών στη Γάζα.

Μετά από πάνω από ένα χρόνο εκτοπισμού, απώλειας και ανηλεών βομβαρδισμών, έχουν αφήσει τα πιο ευάλωτα παιδιά στη Γάζα, σοβαρά ψυχολογικά τραύματα, με τις οικογένειές τους στα πρόθυρα της επιβίωσης, τα παιδιά πλέον δείχνουν  σημάδια απόσυρσης και έντονου άγχους, παράλληλα με μια διάχυτη αίσθηση απελπισίας.

«Ρωτήσαμε τα τραυματισμένα, χωρισμένα και ανάπηρα παιδιά και τους φροντιστές τους σχετικά με τον απολογισμό του πολέμου στη ζωή τους. Οι απαντήσεις τους είναι καταστροφικές – αλλά δυστυχώς, δεν εκπλήσσουν. Αυτή η μελέτη ενισχύει όσα έχουμε δει, ακούσει και παρακολουθήσει για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα παιδιά είναι τραυματισμένα από αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να ανταποκριθούμε», δήλωσε εκπρόσωπος του CCTM.

Ζωή με 3,28 δολάρια τη μέρα

Η έρευνα, που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2024 σε 504 νοικοκυριά, αποκαλύπτει επίσης ότι το 88% των οικογενειών έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, ενώ το 21% αναγκάστηκε να μετακινηθεί έξι ή περισσότερες φορές.

Οι περισσότερες οικογένειες ζουν με μόλις 100 £ το μήνα / 3,28 £ την ημέρα, παλεύοντας με τις αυξανόμενες τιμές για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού και των περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, το 80% των τροφοδοτούμενων είναι άνεργοι, κάτι που αντικατοπτρίζει τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Σχεδόν 1 στις 4 (24%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα διοικούνταν τώρα από παιδί ηλικίας 16 ετών και κάτω.

Τι σημαίνει η καταστροφή της παιδικής ψυχικής υγείας 

«Αυτή η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Γάζα είναι ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη στον κόσμο για να είσαι παιδί. Παράλληλα με την ισοπέδωση νοσοκομείων, σχολείων και σπιτιών, ένα ίχνος ψυχολογικής καταστροφής έχει προκαλέσει τραύματα αόρατα αλλά όχι λιγότερο καταστροφικά σε παιδιά που δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο», λέει η Helen Pattinson, η διευθύνουσα σύμβουλος της War Child UK.

Και συνέχισε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα προτού η καταστροφή της παιδικής ψυχικής υγείας που βλέπουμε εμπεδωθεί σε τραύμα πολλών γενεών, τις συνέπειες του οποίου θα αντιμετωπίσει η περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες».

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

τίΠοτα