Σε απόγνωση οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη: Πληρώνουν παράνομες συμμετοχές στα φαρμακεία – Αποκλείονται από τη συνταγογράφηση
Παράνομη συμμέτοχη στα φαρμακεία από 10 εύρω και πάνω για τα αναλώσιμα υλικά αναγκάζεται να πληρώνει το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Ενιαίου Κανονισμού προμήθειων υγείας (ΕΚΠΥ), έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, από τη συνταγογράφηση αναλωσίμων αλλά και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Τα παραπάνω αποτελούν τα συμπεράσματα της πανελλαδικής μελέτης που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στο 2ο Diabetes Empowerment Forum, που διοργάνωσε στις 8 – 10 Νοεμβρίου στους Δελφούς.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, (14 Νοεμβρίου), αλλά και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του International Diabetes Federation (IDF), που φέτος έχει ως μήνυμα: ΄΄Διαβήτης και ευεξία΄΄ και εστιάζει στην σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η μελέτη
Ο αριθμός των πασχόντων από Σ.Δ. στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1.242.340 και είναι αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Η μελέτη, διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα: «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας».
Σημειώνεται ότι η μελέτη που συμμετείχαν ηλεκτρονικά 866 άτομα με σακχαρώδη διαβόητη τύπου 1 και 2, ανέδειξε επίσης την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με Σ.Δ.
Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που λαμβάνει κάθε χρόνο κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Αυτά είναι:
H πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ89 Β’/16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του το Νοέμβριο του 2023, με αναδρομική ισχύ, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Σ.Δ. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προβαίνουν στην αγορά τους από το φαρμακείο, ζημιώνοντας τους οικονομικά.
Το αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό αυξήθηκε από το 2022 στο 2024 κατά 4% (κλείσιμο ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία το 30%, έχουν πληρώσει για την εκτέλεση της συνταγής τους στα φαρμακεία, παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 62 του ΕΚΠΥ, απαγορεύεται η μετακύλιση οποιουδήποτε κόστους στον ασθενή. Μάλιστα, το 15% αυτών πλήρωσε πάνω από 5 ευρώ. Σε άλλη ανάλυση, παρατηρείται ότι κάποιοι πλήρωσαν ακόμη και 60 ευρώ για εκτέλεση μιας συνταγής, η οποία αφορά μόνο σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα (σκαρφιστήρες, βελόνες, ταινίες).
Ένα ακόμη καίριο στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι το γεγονός ότι το 50% των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής του, πληρώνει στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά του παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους σε αυτές, καθώς τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων με Σ.Δ. έχει ελλιπή πληροφόρηση ως προς τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.
Στόχος του 2nd Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πλαισίωσαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της υγείας και της επιστημονικής κοινότητας, ήταν, αφενός η περαιτέρω ενδυνάμωση των τοπικών Συλλόγων, μέσα από την παρουσίαση σημαντικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών κατά τη διεξαγωγή workshops ανά θεματική ενότητα, αφετέρου η ενίσχυση του ρόλου των δημοσιογράφων, με σκοπό την υποστήριξη και ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους τόσο στην περιφέρεια όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.