“ΚΚΕ: Και με Τραμπ παραμένει «δεδομένος σύμμαχος» των ΗΠΑ η Ελλάδα”
Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τη στρατηγική της χώρας όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, εκτιμά το ΚΚΕ.
Προς επίρρωσιν ο Περισσός με ανακοίνωσή του ανέδειξε τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι «ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν».
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ την Τετάρτη, «τη μέρα που ο λαός των ΗΠΑ καλείται να διαλέξει ανάμεσα στη “Σκύλλα” και τη “Χάρυβδη”, ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει προκαταβολικά τα διαπιστευτήριά του και στους δύο υποψήφιους Προέδρους». Δηλαδή «είτε με Χάρις είτε με Τραμπ η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί τον δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ, πρωτοπαλίκαρο των επικίνδυνων ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην περιοχή και να εμπλέκεται ενεργά στους δύο πολέμους στη γειτονιά μας».
Θυμίζοντας επιπλέον τη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν: «Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάτι καινούριο, άλλωστε και κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, όσο και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη συνέχεια, πολύ πρόθυμα αναβάθμισαν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τον “διαβολικό” Πρόεδρό τους».
Μάλιστα, σε συνέντευξή του (Κανάλι της Βουλής) ο βουλευτής Γιάννης Δελής σημείωσε ότι όταν ήταν Πρόεδρος ο Τραμπ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν μεγάλα βήματα στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, με τη δημιουργία μιας σειράς νέων βάσεων, όπως της Αλεξανδρούπολης, και την ενίσχυση άλλων που προϋπήρχαν, όπως της Σούδας.
«Αυτές οι σχέσεις ενδυναμώθηκαν επί εποχής Τραμπ και δεν άλλαξε στο παραμικρό το ζήτημα της προσέγγισης των Αμερικανών στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Δηλαδή, όπως και προηγούμενα επί Δημοκρατικών, έτσι και επί Ρεπουμπλικάνων, το ΝΑΤΟ δεν αναγνώριζε και δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Θεωρεί ότι είναι ένας ενιαίος επιχειρησιακός χώρος η θάλασσα του Αιγαίου», σημείωσε.
Στο επίπεδο της μεγάλης, γεωστρατηγικής εικόνας από το ΚΚΕ σχολιάζουν ότι «οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες που είναι πάρα πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σε συνθήκες που κλιμακώνονται οι δύο πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με την άμεση εμπλοκή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων» (Βιβή Δάγκα, ΕΡΤ1).
Σε σχέση με τις διακηρύξεις που αφορούν στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ εκτιμούν, όπως είπε η βουλευτής Δυτικής Αθήνας, πως «οι επιμέρους διαφοροποιήσεις των δύο υποψήφιων Προέδρων για τις πολιτικές προτεραιότητες αφορούσαν προς τα πού θα κατευθυνθούν οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους».
Την ίδια ώρα, σε σχέση με την κατάσταση των εργαζομένων στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «εκατομμύρια είναι άστεγοι και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας», υπενθυμίζοντας πως «πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύχθηκαν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως στην Amazon». Επισήμανε ακόμη πως «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι από κοινού ψήφισαν την καταστολή των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και της απεργίας των σιδηροδρομικών».