Κόσμος

Λίβανος: «Έγκλημα πολέμου» το πλήγμα του Ισραήλ που σκότωσε δημοσιογράφους

Ο ισραηλινός στρατός περίμενε τους δημοσιογράφους στη νότια Χασμπάγια του Λιβάνου να κοιμηθούν πριν εξαπολύσει στοχευμένη αεροπορική επίθεση εναντίον τους, σύμφωνα με τον λιβανέζο υπουργό Ενημέρωσης Ζιάντ Μακάρι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση που στοίχισε τη ζωή τριών δημοσιογράφων «έγκλημα πολέμου».

«Ο ισραηλινός εχθρός περίμενε τη νυκτερινή ανάπαυση των δημοσιογράφων για να τους αιφνιδιάσει στον ύπνο τους (…). Πρόκειται για δολοφονία, έπειτα από επιτήρηση και παρακολούθηση, επειδή υπήρχαν εκεί 18 δημοσιογράφοι που αντιπροσώπευαν επτά μέσα ενημέρωσης. Είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Μακάρι σε μήνυμά του στο X, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ ότι στοχοθέτησε εσκεμμένα τον Τύπο με πλήγμα του στο νότιο Λίβανο.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2024, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων» και ζήτησαν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 20 Μαΐου 2024».

Είχε προηγηθεί  η ανακοίνωση της Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 1992. Η CPJ, τον Μάιο, διερευνούσε σχεδόν 350 επιπλέον περιπτώσεις πιθανών δολοφονιών, συλλήψεων και τραυματισμών εργαζομένων στον Τύπο. 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας