ART Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός

Αχιλλέας Πιστώνης. Ανθρωποκεντρική ζωγραφική – Πορτρέτα της γκρίζας πραγματικότητας

Είναι πορτρετίστας, αλλά όχι με την κλασική έννοια του πορτρέτου, της στατικότητας με την οποία ήταν παλιά συνυφασμένος ο όρος.

Τα πρόσωπα του Πιστώνη κινούνται μέσα σε μια γκρίζα σύγχρονη πραγματικότητα και παίρνουν από το γκρίζο της, μεταφέροντας όμως τον πλούσιο δικό του συναισθηματικό κόσμο, που ολοφάνερα  αντιδρά σ’ αυτήν.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1980 σπουδάζει ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών απ’ όπου αποφοιτά με άριστα με δάσκαλο  τον Τ. Πατρασκίδη.

Η ζωγραφική του αποπνέει αλήθεια και μια οξεία, διαπεραστική ματιά στα πράγματα του σύγχρονου κόσμου. Η μοναξιά, ( επανάληψη ενός δαπέδου με τετράγωνα που εκμηδενίζουν την ανθρώπινη φιγούρα), η πλήρης απουσία της φύσης, (υπόμνησή της μόνο ελάχιστες φορές), συνθέτουν έναν εικαστικό κόσμο που έχει τη δική του γλώσσα.

Καταγράφει τον άνθρωπο μέσα στον σύγχρονο κόσμο, αλλά έμμεσα ο  αποδέκτης των έργων του έχει την σαφή αίσθηση πως ο καλλιτέχνης διαμαρτύρεται γι αυτόν τον κόσμο με τη ζωγραφική του.

Ειδικά στα παιδικά ή νεανικά μάτια καθρεφτίζεται ένα “γιατί;”.

Με το χρώμα, όταν υπάρχει, υποδηλώνει σε τόνους πεθαμένους, την άποψη του καλλιτέχνη πάνω στα πράγματα.

Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις (Thanassis Frissiras Gallery 2012, Πινακοθήκη Βογιατζόγλου 2015, Kaplanon Galleries 2018)  και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μουσείο Φρυσίρα, πινακοθήκη Βογιατζόγλου, art Athina, ίδρυμα κυδωνιέως, art thessaloniki, art Madrid, Swab Barcelona κ.α

Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε μερικές από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές της χώρας (Μουσείο Φρυσίρα, πινακοθήκη Βογιατζόγλου, INTERAMERICAN, Benetton collection, Συλλογή Χατζηιωάννου Ναούμ, Μαντζαβίνου κ.α).

Από το 2012 μέχρι σήμερα διδάσκει ζωγραφική αρχικά στο VSA, στην ΑΚΤΟ και τώρα στην ARTENS.

…………………

………………………………..

 

banner-article

Ροη ειδήσεων