Εκδηλώσεις Ελλάδα

Ανοιχτή Σύσκεψη Φορέων και κατοίκων για να μην πεταχτεί στο δρόμο οικογένεια με ανάπηρο παιδί / Τρίτη 1 Οκτώβρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΗΛΩΣΗ

της αντιπροσωπείας των φορέων για τη συνάντηση
με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη

Ανοιχτή Σύσκεψη Φορέων και κατοίκων

για να μην πεταχτεί στο δρόμο η οικογένεια του Σπύρου

ΤΡΙΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ, στις 18.30

πλατεία Θυμαράκια – Αθ. Διάκου (Παπαναστασίου & Ρόδου)

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φορέων μας με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη για την οικογένεια στα Θυμαράκια που κινδυνεύει να πεταχτεί στο δρόμο αφού πλειστηριάστηκε το σπίτι τους χωρίς να γνωρίζουν τίποτα. Υπενθυμίζουμε πως η οικογένεια έχει δύο παιδιά και το ένα από αυτά, ο Σπύρος, που μένει στο σπίτι έχει αναπηρία 67% και πως η πλευρά του «αγοραστή» έχει δηλώσει πως επιθυμεί να βρεθεί τρόπος να απεμπλακεί από το ακίνητο και αυτό να επανέλθει στην οικογένεια. Στην συνάντηση πήρε μέρος ο Γ.Γ Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, κος Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης και η Γ.Γ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κα Θεώνη Αλαμπάση.

Σε αυτή τη συνάντηση η Υπουργός δεν έδωσε καμία λύση! Το σπίτι του Σπύρου παραμένει ακόμα σε κίνδυνο! Η οικογένεια του Σπύρου κινδυνεύει ακόμα να βρεθεί στον δρόμο! Η μέγιστη μαχη­τική αλληλεγγύη μας και η ετοιμότητα μας είναι η μόνη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει όπως έχει κάνει μέχρι τώρα!

Η γραμμή του Υπουργείου από την πρώτη στιγμή ήταν προκλητική! Υπουργός και Γενικοί Γραμμα­τείς δήλωναν επί ώρα και επικριτικά προς την αντιπροσωπεία των φορέων και προς την ίδια την οικογένεια ότι «…δεν έχουν ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο τα εργαλεία για να εξασφαλίσουν το σπίτι στην οικογένεια…». Έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την ίδια την οικογένεια επειδή «… δεν έκανε δικαστικές και άλλες ενέργειες και δεν χρησιμοποίησε εργαλεία που υπήρχαν για να στα­ματήσει τον πλειστηριασμό έγκαιρα…» ενώ γνωρίζουν πως όλα έγιναν εν αγνοία της και δηλώσαν ότι «…δεν είναι ο ρόλος του κράτους να αγοράζει σπίτια που έχουν πλειστηριαστεί από τους νέους ιδιοκτήτες για να τα γυρίσει στους παλιούς…».

Ως αντιπροσωπεία, αντικρούσαμε όλα τα επιχειρήματα-προσχήματα των στελεχών, της Υπουργού και της Κυβέρνησης και επιμείναμε πως το κύριο είναι να μην χάσει η οικογένεια το σπίτι της και να μη πεταχτεί στον δρόμο, πολύ περισσότερο όταν ουδέποτε ενημερώθηκε για τον πλειστηριασμό ενώ έχει ήδη πληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανείου παρά τις δυσκολίες που είχε να ζήσει και να φροντίσει το ανάπηρο παιδί της.

Επίσης κάναμε απολύτως σαφές προς την Υπουρ­γό και προς την Κυβέρνηση πως σύσσωμο το ανα­πηρικό κίνημα και μαζικά η γειτονιά θα υπερα­σπιστούμε αυτό το σπίτι και αυτή την οικογένεια αν χρειαστεί ακόμα και με τα ίδια μας τα κορμιά και πως δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί τώρα ή στο μέλλον καμία έξωση! Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό είναι το σωστό και αυτό θα γίνει!

Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η αντίστοιχη περίπτωση της Διονυσίας στην Ελευσίνα που με την αποφασιστικότητα του λαού της Ελευσίνας βρέθηκε λύση υπέρ της οικογένειας.

Τελικά, η Υπουργός δέχτηκε να μελετήσει περισσότερο την υπόθεση και να δώσει οριστικές απα­ντήσεις σε δέκα ημέρες.

Ως αντιπροσωπεία, πιστεύουμε πως αξίζει να απαντηθούν τα επιχειρήματα που πρόβαλε η Υπουρ­γός και οι δύο γενικοί γραμματείς και να αναδείξουμε ότι αποτελούν προσχήματα για να δικαιολο­γηθεί η άρνηση τους να δοθεί λύση:

I – Η κυβέρνηση, αν θέλει, έχει εργαλεία να προστατεύσει το σπίτι του Σπύρου και ας έχει πλέον I αγοραστεί. Η ίδια φτιάχνει νόμους και συντάσσει αποφάσεις. Χάρη σε τέτοιους νόμους και σε I τέτοιες αποφάσεις της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων φτάσαμε να ξεσπιτώνονται I λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μι- λάμε για μία & δύο περιπτώσεις αλλά για πολλές χιλιάδες. Αν ήθελαν να κατοχυρώσουν και να I προστατέψουν συγκεκριμένες οικογένειες θα το είχαν ήδη κάνει ή αν έστω σήμερα θέλουν μπο- I ρούν με νέες αποφάσεις, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις κ.α., άρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

  • Δεν είναι λίγες αλλά πάρα πολλές οι περιπτώσεις υπουργικών αποφάσεων, τροπολογιών, διοικητικών πράξεων, νόμων κλπ. που χαρίζουν τεράστια χρέη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μεγαλέμπορους, κατασκευαστές, ιδιοκτήτες ΠΑΕ, μεγαλοοφειλέτες, του Δημοσίου και άλλους που και χρέη χαρίζουν και με εκατομμύρια τους επιδοτούν. Πόσους επιχειρηματίες που χρεωκόπησαν τις επιχειρήσεις τους έχει σώσει το κράτος φορτώνοντας τα χρέη τους στον λαό; Εδώ μιλάμε για μία οικογένεια που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που πήρε για να αποκτήσει ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. δίπλα στη Λιοσίων. Εδώ μιλάμε για έναν πατέρα με 10.500 βαρέα & ανθυγιεινά ένσημα και μία μητέρα με 4.000 ένσημα επειδή έπρεπε να μένει πίσω να φροντίσει το ανάπηρο παιδί τους.
  • Μας λένε πως ο ρόλος του κράτους δεν είναι να αγοράζει σπίτια που έχουν πλειστηριαστεί I και να τα δίνει πίσω στους παλιούς ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα βέβαια μας λένε όπου σταθούν και I όπου βρεθούν πως προστατεύουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους … ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ; Στην πράξη όχι στα λόγια… Το ίδιο το κράτος δεν είναι που απάλλαξε τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια για να τα δώσει στα funds για να πέσουν σαν κοράκια πάνω στον απλό κόσμο; Από τη μία «…το κράτος δεν μπορεί να…» και από την άλλη, όλη η νομοθετική βούληση έως τώρα με όλες τις κυβερνήσεις οδήγησε στο να διευκολύνεται το ξεσπίτωμα ακόμα και με το πάτημα ενός κουμπιού.

Από τη μία «…δεν είναι ο ρόλος του κράτους να…»

και από την άλλη κοράκια, funds, εταιρείες κάνουν «γλέντι» πάνω στον πόνο και τον κόπο των ανθρώπων νόμιμα ή με νομιμοφανείς διαδικασίες, αγοράζουν κοψοχρονιά τα σπίτια και στη συ­νέχεια θησαυρίζουν είτε από τη μεταπώληση είτε από την εμπορική – τουριστική τους αξιοποίη­ση. Από τη μία «…το Υπουργείο δεν έχει εργαλεία για να…» και από την άλλη είναι το κράτος που επιβάλλει με καταστολή, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις την διαιώνιση αυτής της βαρβαρότητας. Το ίδιο το κράτος δεν έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την αντίσταση στους πλειστηριασμούς και κινητο­ποιεί ολόκληρους στρατούς από δυνάμεις καταστολής όλων των ειδών για να πετάξουν φτωχούς ανθρώπους στον δρόμο αλλά και ανάπηρους; Αυτό δεν έγινε στα Πετράλωνα; Στου Ζωγράφου; Στη Χαλκιδική; Και όχι μόνο …

  • Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να επιβάλλει στην «doValue» να επιστρέψει τα λε­φτά στον αγοραστή και να δεχτεί λογική ρύθμιση του χρέους …στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας. Τι άλλο;;; Όλα αυτά βέβαια ακούγονται πέρα για πέρα προκλητικά και υποκριτικά γιατί όλες οι κυβερνήσεις με λεφτά του ελληνικού λαού από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που κούρεψαν, από τις περικοπές επιδομάτων, μισθών, συντάξεων, παροχών και τους φόρους που εισέπραξαν από τον φτωχόκοσμο ανακεφαλαιοποίησαν με εκατοντάδες δις ξανά και ξανά τις τράπεζες της …ελεύθερης οικονομίας.
  • Εκεί βέβαια που οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τίποτα άλλο πέρα από την άγνοιά τους για το πως πραγματικά ζει ο κόσμος στις γειτονιές μας και ειδικά οι οικογένειες με ΑΜΕΑ ήταν τα συνεχή και επικριτικά προς την οικογένεια ερωτήματα «…γιατί δεν έκαναν ενέργειες προστασίας από τον πλειστηριασμό…». Η αντιπροσωπεία μας κατέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα, δείγματα της εξαθλίωσης, της δύνης, της απελπισίας που βρίσκο­νται χιλιάδες οικογένειες με ΑΜΕΑ. Δεν κάνουν καν τις διαδικασίες να ενταχθούν στις «ευάλω­τες» ή άλλα «εργαλεία». Είναι η ίδια η απελπισία που δεν τους αφήνει ούτε να σκεφτούν ούτε έχουν τα μέσα και την δυνατότητα να κινήσουν διαδικασίες. Αν είσαι όμως καλοχορτασμένος και έχεις μάθει να μετράς κέρδη και ζημιές είναι αδύνατο να καταλάβεις την απελπισία ενός πατέρα, ή μίας μάνας, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει θεραπείες στο παιδί του που κινδυνεύει, λόγω του σμπαραλιάσματος της πρόνοιας και της ιδιωτικοποίησης της υγείας ή ακόμα και το πιάτο με το φαΐ ή το σπίτι, φτάνοντας στο σημείο να νιώθει αδύναμος να κάνει το οτιδήποτε. Δείγμα και αυτό της ανυπαρξίας κοινωνικών υπηρεσιών που θα έπρεπε να είναι δίπλα στην οικογένεια, να τους στηρίζει σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Άλλωστε και η πρόσφατη τραγωδία στην Νέα Σμύρνη αυτό απέδειξε. Αδέρφια με βαριά νοητική υστέρηση, για χρόνια μένουν μόνα τους μετά τον θάνατο των γονιών τους, γιατί απλά δεν υπήρχε καμία δομή να ενταχθούν. Αν όλα αυτά είναι

ψιλά γράμματα για τους εκπροσώπους της κυ­βέρνησης, για χιλιάδες φτωχές οικογένειες με ΑΜΕΑ είναι μια σκληρή καθημερινότητα μέσα ή δίπλα από τα σπίτια μας.

Και τέλος η τραγική ειρωνεία… Η συνάντηση με την Υπουργό την περασμένη Πέμπτη έγινε στην οδό Σολωμού 60. Το κτήριο που σήμερα είναι παράρτημα του Υπουργείου της Κας Ζαχαράκη,

ήταν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ο οποίος χρηματοδοτούνταν στο 100% από τις εισφορές των εργαζόμενων τις οποίες τις πληρώνουν ακόμα και τώρα παρά το γεγο­νός πως τον καταργήσανε από το 2013. Ο πατέρας του Σπύρου με 10.500 βαρέα & ανθυ­γιεινά ένσημα, ΕΧΤΙΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ με ιδρώτα, αίμα και πολλή δουλειά αυτό το κτήριο και όλον τον ΟΕΚ που δεν του εξασφάλισε ποτέ όμως σπίτι με ευνοϊκό τρόπο για την οικογένεια του και τα παιδιά του, αλλά έπρεπε να πάρει δάνειο από την τράπεζα, να χιλιοπληρώσει το δάνειο, να χιλιοπληρώσει αυτή και τις άλλες τράπεζες και τώρα να θέλουν να τον πετάξουν στον δρόμο όλοι οι καλοζωισμένοι και οι χορτασμένοι και οι νόμοι τους…

Ως αντιπροσωπεία, το δηλώσαμε μέσα
στη συνάντηση, δεσμευόμαστε και παραμένουμε σε αυτό που λέμε και η Υπουργός το γνωρίζει πολύ καλά:

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ!

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ
ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ!

Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές και νιώθουμε μεγάλη την ευθύνη να βρεθούμε δίπλα σε αυτή την οικογένεια και δίπλα σε κάθε οικογένεια και τίμιο βιοπαλαιστή άνθρωπο που κιν­δυνεύει. Θα δώσουμε και θα πάρουμε κουράγιο. Θα δώσουμε και θα μας δώσουν το χέρι. Όλοι μαζί, θα φράξουμε τον δρόμο στην βαρβαρότητα!

Είναι μονόδρομος να δυναμώσουν οι αγωνιστικοί φορείς στην γειτονιά, οι σύλλογοι, στα σχολεία, τα συνδικάτα, οι συντονιστικές επιτροπές, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το γονεϊκό κίνημα. Είναι μονόδρομος η αλληλεγγύη, η αντίσταση και η διεκδίκηση!

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024
* \
Η αντιπροσωπεία των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση με την Υπουργό.

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & Νήσων
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 4ης Δημοτικής Κοινότητας

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Χάρης Χουρδάκης: 697 732 5257
Θεοδόσης Μπενάτος: 697 467 4502

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας