Άρθρα Κόσμος

«Το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή» / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Το σημαντικότερο όμως σημείο του διαγγέλματος ήρθε στο τέλος, όταν ο Νασράλα υποστήριξε ότι η μαχητική ικανότητα, οι επικοινωνίες και οι υποδομές της οργάνωσης «δεν έχουν αγγιχτεί»
 Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ μίλησε για πρώτη φορά μετά την απίστευτη τρομοκρατική ενέργεια του Τελ Αβίβ στον Λίβανο, η οποία είχε στόχο να σκοτώσει «πάνω από 4.000 ανθρώπους και όσους βρίσκονταν κοντά τους». ● Πάντως, σύμφωνα με τον Νασράλα η οργάνωση δεν έχασε καθόλου σε μαχητικότητα ή υποδομές από το χτύπημα.

«Τρομοκρατική ενέργεια», «σφαγή» και «κήρυξη πολέμου» ενάντια σε ολόκληρο τον λαό του Λιβάνου χαρακτήρισε τη δολοφονική ηλεκτρονική επίθεση του Ισραήλ ο Χασάν Νασράλα, στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο πολιτικο-θρησκευτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ παραδέχτηκε πως η οργάνωση δέχτηκε «σκληρό και πρωτόγνωρο χτύπημα», που «ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή», αλλά δεν θα λυγίσει την ένοπλη αντίσταση: «Οσο μεγάλο ή δυνατό κι αν είναι αυτό το πλήγμα, σας διαβεβαιώνω με πίστη και σιγουριά ότι δεν μας γονάτισε – και δεν θα το πετύχει», είπε. Και συμπλήρωσε ότι «αυτά είναι μαθήματα από τα οποία πρέπει να διδαχθούμε πολλά», καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι το Ισραήλ έχει μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα, διότι υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες τεχνολογικές υπερδυνάμεις.

Ο Νασράλα είπε ακόμη ότι σκοπός του Ισραήλ ήταν «να σκοτώσει ταυτόχρονα 4.000 ανθρώπους καθώς και όλους όσους βρίσκονταν κοντά τους», προσθέτοντας ότι οι συντονισμένες εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία, φαρμακεία, αγορές, εμπορικά καταστήματα, δημόσιους δρόμους, οχήματα και φυσικά κατοικίες όπου βρίσκονταν χιλιάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πολλοί από τους τηλεειδοποιητές ήταν είτε εκτός λειτουργίας, είτε απενεργοποιημένοι, είτε αποθηκευμένοι.

Το σημαντικότερο όμως σημείο του διαγγέλματος ήρθε στο τέλος, όταν ο Νασράλα υποστήριξε ότι η μαχητική ικανότητα, οι επικοινωνίες και οι υποδομές της οργάνωσης «δεν έχουν αγγιχτεί», καθώς οι ανώτεροι αξιωματικοί της δεν χρησιμοποιούσαν φορητές συσκευές σαν αυτές που εξερράγησαν. Και ορκίστηκε πως «η αντίσταση στον Λίβανο δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει την αντίσταση στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη και όλους τους θιγόμενους» και πως ο μόνος δρόμος για να ηρεμήσει η κατάσταση στη φλεγόμενη μεθόριο είναι να σταματήσει το σιωνιστικό καθεστώς τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, ενώ εξέφρασε την… ελπίδα πως οι Ισραηλινοί όντως θα επιχειρήσουν να εισβάλουν ξανά στον νότιο Λίβανο, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «ιστορική ευκαιρία» για τη Χεζμπολάχ για να επιβάλει «δίκαιη τιμωρία» στους επιτιθέμενους, με «αναμφίβολες και τρομερές συνέπειες» για το Ισραήλ! Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τις δήθεν «ειρηνευτικές» προτάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ για εθελοντική εκούσια υποχώρηση της Χεζμπολάχ πίσω από τον ποταμό Λιτάνι και δημιουργία μιας ουδέτερης «ζώνης ασφαλείας», με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός – πρόταση που όπως είπε «είναι μια παγίδα» για την αντίσταση.

Άραγε ο πολύπειρος σεΐχης λέει την αλήθεια για την «ανέγγιχτη» μαχητική ικανότητα της Χεζμπολάχ ή μπλοφάρει για να αποφύγει τα χειρότερα; Χτες πάντως οι μαχητές της οργάνωσης εξαπέλυσαν νέο μπαράζ drones και ρουκετών εναντίον στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ ή ακριβέστερα στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας πολλούς ακόμη, όπως παραδέχτηκε επίσημα το Τελ Αβίβ. Και το μόνο βέβαιο είναι πως οι Ισραηλινοί συνέχισαν μεν και χτες τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρο τον Λίβανο, αλλά δεν έχουν ως τώρα εισβάλει, παρά τις απειλές και την έντονη φημολογία – και από αυτή την άποψη φαίνεται πως για κάποιον λόγο αναγκάστηκαν να «κάψουν» μόνοι τους το τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα που σίγουρα θα έδινε στον στρατό τους η αιφνίδια καταστροφή του δικτύου επικοινωνιών της Χεζμπολάχ σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση χιλιάδων στελεχών της. Οπως ήδη γράψαμε, πληθαίνουν οι «διαρροές» πως η Μοσάντ πυροδότησε πρόωρα τις παγιδευμένες συσκευές, διότι είχε ενδείξεις ότι στελέχη της Χεζμπολάχ είχαν αρχίσει να υποπτεύονται πως κάτι δεν πήγαινε καλά και οι πράκτορες φοβήθηκαν ότι θα αποκαλυπτόταν ολόκληρη η προσεκτικά στημένη επιχείρηση…

Ταυτόχρονα όμως, ό,τι κι αν υποστηρίζει ο Νασράλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όχι μόνον η Χεζμπολάχ αλλά και ολόκληρος ο πληθυσμός του Λιβάνου βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς συλλογικού σοκ και ψυχολογικού τρόμου, μετά από μια από τις μαζικότερες και πιο ύπουλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην παγκόσμια ιστορία, που κατάφερε να σπείρει τρόμο, χάος και δυσπιστία.

Οι νεκροί από το διπλό κύμα επιθέσεων έχουν ήδη ξεπεράσει τους 40 και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από τουλάχιστον 3.000 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες ακρωτηριασμένοι άμαχοι πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Εκατοντάδες νέοι άνδρες έχουν τυφλωθεί, καθώς μέρος του σχεδίου ήταν ακριβώς να εκραγούν οι τηλεειδοποιητές και τα γουόκι-τόκι κοντά στα πρόσωπά τους… Αυτό δεν είναι πόλεμος!

Και καλά θα κάνουν όσοι εγχώριοι μισάνθρωποι, περιλαμβανομένων των… άφωνων κυβερνητικών στελεχών μας, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του κράτους-τρομοκράτη να διαβάσουν τη σχετική ανακοίνωση της Human Rights Watch, που υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι το Διεθνές Δίκαιο «απαγορεύει ρητά τη χρήση παγίδων με εκρηκτικά… ακριβώς για να αποφευχθεί η έκθεση των αμάχων σε σοβαρό κίνδυνο».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων