Εκδηλώσεις Νάουσα Υγεία

«Άδικη και αδικαιολόγητη η υποβάθμιση του Δήμου Νάουσας από Α’ άγονης περιοχής σε Β’, με σοβαρές επιπτώσεις για το Νοσοκομείο»

Από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας πήραμε ανακοίνωση σχετικά με την υποβάθμιση του Δήμου Νάουσας σε κατηγορία Β’ και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται αυτή για το Νοσοκομείο της πόλης. Γράφουν:

 «Άδικη και αδικαιολόγητη υποβάθμιση του Δήμου Νάουσας από Α’ άγονης και προβληματικής περιοχής σε κατηγορία Β’, με σοβαρές επιπτώσεις για το νοσοκομείο Νάουσας»

Το νοσοκομείο μας επί περισσότερα από 80 έτη προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υγείας τόσο στους πολίτες του Δήμου όσο και της ευρύτερη περιοχής. Η παραγωγικότητα του είναι συνεχώς αυξανόμενη πλησιάζοντας αυτήν τριτοβάθμιων νοσοκομείων τόσο σε αριθμό χειρουργείων όσο και επιπέδου βαρύτητας αυτών, αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας του προσωπικού του (Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού). Έχει εξοπλιστεί με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Αξονικό Τομογράφο, Ψηφιακό Ακτινολογικό, Ψηφιακό Μαστογράφο, κ.α) εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Όμως η μεγάλη αποχώρηση υγειονομικών και ιδιαίτερα ιατρών από το ΕΣΥ, που παρατηρείται σε όλον τον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, δεν άφησε αλώβητο και το νοσοκομείο μας. Παρόλη την συνεχή προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, πολλές προκηρύξεις βαίνουν άγονες, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει οριακή κάλυψη σε ειδικότητες,  όπως η παθολογία και η αναισθησιολογία, είτε να παρατηρούνται μεγάλα κενά εφημέρευσης όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο ακτινολογικό τμήμα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση αλλά και την παραμονή ιατρικού προσωπικού στην υγειονομική μας μονάδα, αποτελούσε και η ένταξη της Νάουσας με τον ν. 4600/2019 στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α. Τόσο τα οικονομικά, αλλά και τα υπηρεσιακά κίνητρα που δίδονταν στους μόνιμους γιατρούς, που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες των περιοχών της παραπάνω κατηγορίας,  δίνουν πλεονέκτημα στην συνεχή προσπάθεια στελέχωσης τους. Δυστυχώς όμως η υγειονομική μας μονάδα δεν έχει πλέον αυτό το πλεονέκτημα, καθώς με την ΚΥΑ (Αριθμ. Γ4α/οικ.46490) που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, η Νάουσα πλέον υποβαθμίζεται στην κατηγορία Β των άγονων και προβληματικών περιοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσελκύσουμε νέους ιατρούς, ιδιαίτερα όταν όμορες περιοχές όμως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία και η Κοζάνη κατατάσσονται στην κατηγορία Α, διατηρώντας το παραπάνω πλεονέκτημα.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την υγειονομική μας μονάδα και θα δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια στελέχωσης με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ενώ πιθανόν να οδηγήσει σε φυγή μέρους των ήδη απασχολούμενων ιατρών προς άλλα νοσοκομεία που προσφέρουν τα προνόμια των άγονων και προβληματικών περιοχών κατηγορίας Α. Η κατάταξη των περιοχών σε άγονες και προβληματικές Α ή Β κατηγορίας βασίζεται σε κοινωνικές, γεωγραφικές, συγκοινωνιακές και οικιστικές συνθήκες (Π.Δ.131/1987). Συνθήκες που αδιαμφισβήτητα όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί στην περιοχή μας, αλλά έχουν χειροτερέψει. Κατά συνέπεια η υποβάθμιση στην κατηγορία Β είναι άδικη και αβάσιμη.

Ζητάμε την άρση της παραπάνω αδικίας με την επανένταξη της Νάουσας στην κατηγορία Α των άγονων και προβληματικών περιοχών.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας νομού Ημαθίας  και καλούμε τους πολίτες να παρευρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/9/2024 στις 6.00 το απόγευμα έξω από το νοσοκομείο.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                          Η Γραμματέας

Ζάλιου Στεργιανή                                                                  Αραμπατζή Ελένη

———

banner-article

Ροη ειδήσεων