Σαντορίνη: Έκλεισε το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στο νησί – Θα γίνει Airbnb
Περίπου 100 μαθητές του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου στη Σαντορίνη θα στερηθούν τα μαθήματά τους αφού το κτίριο όπου στεγάζονταν θα διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση
Θύμα του υπερτουρισμού φαίνεται πως πέφτει η μουσική εκπαίδευση σ’ ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, στη Σαντορίνη.
Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στη Θήρα αποφάσισε ότι επιθυμεί να το διαθέσει ως airbnb γιατί προφανώς από τη δραστηριότητα αυτή θα αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι το παράρτημα έκλεισε (!) και οι περίπου 100 μαθητές του βρέθηκαν επί ξύλου κρεμάμενοι.
Προφανώς, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να διαθέσει την ιδιοκτησία του όπως ο ίδιος επθυμεί. Τι όμως έπραξαν η δημοτική αρχή της Σαντορίνης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού για να μείνει ανοιχτό το παράρτημα, έστω σε άλλο κτίριο; Μέχρι στιγμής περίπου τίποτα και αυτό έχει συνέπειες.
Κάποιοι από τους μαθητές επέλεξαν (ή θα επιλέξουν) τα ιδιαίτερα μαθήματα για τη συνέχεια της μουσικής τους κατάρτισης, επιλογή που φυσικά στοιχίζει αρκετά. Και τέλος όσοι δεν έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα απλά θα στερηθούν την περαιτέρω εξέλιξή τους στη μουσική.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι εξοργιστικό η αδηφάγα τουριστική ανάπτυξη να καταπίνει στον καταστροφικό διάβα της ακόμα και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Όμως το κράτος δεν μπορεί να αρκείται στο ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων. Οφείλει να δρα και να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Οπως, όμως, μας ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, φαίνεται ότι η πολιτεία δεν επιθυμεί να αναλάβει τις ευθύνες της. Αναφέρει λοιπόν τα εξής: “Η περίπτωση του Ωδείου στη Σαντορίνη δεν είναι μεμονωμένη. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του «Ορφείου» στην Αθήνα σα συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης στην Πρωτεύουσα. Αντίστοιχα το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Ωδείου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σπούδασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, θα γίνει ξενοδοχείο”.
Μετά τη Σαντορίνη άρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψει και άλλο αρνητικό παράδειγμα, αν δεν παρθούν πρωτοβουλίες ανάταξης της τάσης των ιδιοκτητών να διαθέτουν τα ακίνητά τους για βραχυχρώνια μίσθωση.