Κόσμος Σκίτσα

Οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν: «Όταν οι δισεκατομμυριούχοι… ναυαγούν» / Amorim

Νεκροί θεωρούνται, πλέον, οι έξι αγνοούμενοι επιβαίνοντες του πολυτελούς γιοτ, το οποίο βυθίστηκε εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών στα ανοιχτά της Σικελίας.Συνολικά 15 άτομα διασώθηκαν και η επιχείρηση έρευνας για τους αγνοούμενους συνεχίζεται -μεταξύ των οποίων ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, και ο δικηγόρος της Clifford Chance, (κορυφαίας βρετανικής δικηγορικής εταιρείας) Κρις Μόρβιλο. Οι δύτες προσπάθησαν μάταια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του βυθισμένου σκάφους, όπου τα σωστικά συνεργεία πιστεύουν ότι ενδέχεται να παγιδεύτηκαν οι αγνοούμενοι.

Στο πολυτελές υπό βρετανική σημαία γιοτ «Bayesian» -μήκους 56 μέτρων- επέβαιναν 22 άτομα, 12 επιβάτες και το δεκαμελές πλήρωμα. Μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο μεταδίδουν τις εξελίξεις για αυτό το τραγικό ναυάγιο ενώ η κινητοποίηση των ιταλικών αρχών είναι πραγματικά μεγάλη. Όπως μάλιστα αναφέρει το BBC έχουν επιστρατευτεί τηλεκατευθυνόμενα βαθυσκάφη για να προσεγγίσουν το βυθισμένο γιοτ!

«Δεν έχω ξαναδεί σκάφος αυτού του μεγέθους να βυθίζεται τόσο γρήγορα», είπε ο καπετάνιος ενός ιστιοφόρου, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το μοιραίο γιοτ. Η αλήθεια είναι ότι τα νερά της Σικελίας και ευρύτερα της Μεσογείου είναι «συνηθισμένα» σε άλλα ναυάγια…

Είναι εκείνα τα σαπιοκάραβα, κάποια με μήκος πολύ μεγαλύτερο από αυτό του «Bayesian» και με επιβαίνοντες κοντά σε εκατοντάδες και χιλιάδες χωρίς καπετάνιους, σεφ ή άλλο πλήρωμα. Ναυάγια που ανά περιόδους είναι καθημερινά χωρίς την τόσο άμεση κινητοποίηση των ιταλικών αρχών, παρά μόνο ΜΚΟ που ενίοτε χαρακτηρίζονται και… ύποπτες.

Σχετικό το σκίτσο του Βραζιλιάνου Amorim με τίτλο: «Όταν οι δισεκατομμυριούχοι… ναυαγούν».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας