Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Πύρινη λαίλαπα στη βορειοανατολική Αττική: Διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης από το 112

Στα 500 μέτρα από το Γραμματικό οι φλόγες, κάηκαν σπίτια στον Βαρνάβα.

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής και πλέον έχει επεκταθεί προς το Πεντελικό όρος. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται πλέον σε μια έκταση 30 χιλιομέτρων και κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα από χαράδρες.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων ενώ από αέρος συνδράμουν 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) που ξεκίνησαν να κάνουν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι φλόγες βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στα 500 μέτρα από το Γραμματικό, το οποίο είχε εκκενωθεί από νωρίς μετά από μήνυμα του 112, ενώ σε συναγερμό έχει τεθεί ο οικισμός Ανατολή στη Νέα Μάκρη.

Στις 10 το πρωί μήνυμα προς τους κατοίκους για εκκένωση στάλθηκε στην Καλλιτεχνούπολη.

Νέο μήνυμα που στάλθηκε από το 112, στις 09:25 το πρωί, καλεί τους κατοίκους σε Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Παλλήνη.

Χθες το απόγευμα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Βόθωνας, Καλέντζι, Πουρίθι και Μοναστήρι Παναγιάς, ενώ αργότερα μήνυμα εκκένωσης στάλθηκε και στους κατοίκους της Ραπεντώσας.

Μετά την εκκένωση της Σταμάτας, του Μικροχώριου Ωρωπού, του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Μαραθώνα με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή, και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κάηκαν από χθες σπίτια στον Βαρνάβα και στο Καλέντζι Μαραθώνα, ενώ τουλάχιστον εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι έως τις 4 τα ξημερώματα αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν, ενώ διατηρεί στην περιοχή, 380 αστυνομικούς με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, νωρίς το πρωί, ανέφερε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», τόνισε ο κ.  Βαθρακογιάννης.

Η πολιτική ηγεσία

Λόγω της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.

«Η σκέψη μας είναι στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που δοκιμάζονται, καθώς και στις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτήν την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης. Κάθε καλοκαίρι χάνουμε τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις “ασκήσεις πανικού” προς τον λαό της πρωτεύουσας και την προκλητική επίκληση των “κλιματικών αλλαγών” για να δικαιολογήσει την εμπρηστική πολιτική της. Έστω την ύστατη ώρα να διαθέσει όλες τις δυνάμεις, επίγειες και εναέριες και να εκπονήσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που πλέον βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό», αναφέρει ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) και προσθέτει:

«Από την πρώτη ώρα οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, την ΚΝΕ να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να μην καούν άλλες λαϊκές περιουσίες, να περιοριστεί η περιβαντολογική καταστροφή».

«Όλοι στη μάχη για τη ζωή του λαού» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΑ.

Εκκενώνονται το Νοσοκομείο Παίδων και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Στην εκκένωση της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης προχωρούν οι Αρχές. Ειδικότερα λίγο μετά τις 5 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης με την οδηγία να απομακρυνθούν προς Μελίσσια, και στους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια, ενώ λίγο μετά τις 9 εκκένωση διατάχθηκε και για το Νταού Πεντέλης.

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Βαρνάβα η αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

  • Καπανδριτίου- Βαρνάβα προς Βαρνάβα
  • Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • Παραλία Βαρνάβα προς Βαρνάβα
  • Μαντά – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • Προφήτης Ηλίας προς Βαρνάβα
  • Λ. Διονύσου θέση Ανατολή
  • Λ Διονύσου και Θησέως

Παράλληλα σε ισχύ είναι και οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Σταμάτας και Δροσιάς:

  • Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
  • Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  • Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
  • Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  • Σταμάτας- Δροσιάς και Μακαρίου
  • Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου
  • Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • Λ. Μαραθώνος και Εχετλού
  • Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθώνος
  • Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνίων
  • Λ. Διονύσου και Αγ. Ιωάννη
  • Κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • Γέφυρα Πολυδενδρίου
Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Άνοιξε το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να βρίσκονται στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα.

Το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσει ο υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για την Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.

Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

«Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο».

banner-article

Ροη ειδήσεων