Κοινωνία Οικονομία

Τράπεζες: Εξωφρενικά κέρδη – ρεκόρ από τις ληστρικές προμήθειες που επιβάλλουν

Όταν ο Μπέρτολτ Μπρέχτ το 1928 στο θεατρικό του έργο «Η όπερα της πεντάρας» έθετε το ερώτημα «τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;», ήρθαν τα κατοπινά χρόνια για να γίνει το ερώτημα βεβαιότητα για το ρόλο των τραπεζών αλλά και τη συνδρομή που τους προσφέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομιμοποιώντας την κλοπή σε βάρος του λαού…

Αυτή η ληστεία των τραπεζιτών απέναντι στο λαό έχει διάφορες εκφάνσεις. Τα τελευταία χρόνια μια από τις σταθερές πηγές κερδοφορίας των τραπεζών είναι η κάθε λογής προμήθειες που επιβάλλουν στους πολίτες για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι ληστρικές χρεώσεις είναι τόσο μεγάλες πλέον που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το 1/5 των συνολικών εσόδων των τραπεζιτών!

Έσοδα ρεκόρ

Οι οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο μισό της εφετινής χρήσης που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι της χώρας την περασμένη εβδομάδα είναι ενδεικτικές.

Σύμφωνα με αυτές, όπως τις παρουσιάζει το ot.gr, τα καθαρά έσοδα από μη τοκοφόρες εργασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε επίπεδο εξαμήνου τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 27%.

Ρεκόρ καταγράφηκε και στο β΄ τρίμηνο του 2024, το οποίο ήταν το πέμπτο διαδοχικό με αύξηση των μεγεθών. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 532 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 12% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 27% έναντι του αντίστοιχου περυσινού.

Τα στοιχεία ανά όμιλο

Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των διοικήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, οι επιδόσεις τους στο μέτωπο των προμηθειών ήταν οι ακόλουθες:

Alpha Bank

Στο α΄ εξάμηνο του 2024 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 14% σε ετήσια βάση.

Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος, 64 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις χορηγήσεις δανείων, με την ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται επίσης σε 14%.

Από την άλλη, 52 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από προϊόντα asset management και bankassurance έναντι 37 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+40%).

Τέλος, τα καθαρά έσοδα από τον τομέα των καρτών και των πληρωμών έφτασαν τα 69 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ κατά το α΄ εξάμηνο του 2023 (ετήσια άνοδος 17%).

Eurobank

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 σε 283 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν τα έσοδα από το δίκτυο των καταστημάτων και τις πιστωτικές κάρτες, που ενισχύθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ σε αυτό το διάστημα.

Ακολούθησε ο τομέας των επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων με ετήσια άνοδο της τάξης των 9 εκατ. ευρώ και οι κεφαλαιαγορές με +2 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, πτώση 10 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα έσοδα προμηθειών από χορηγήσεις.

Εθνική Τράπεζα

Όλοι οι επιμέρους τομείς εσόδων από προμήθειες σημείωσαν άνοδο σε ετήσια βάση στο α΄ εξάμηνο του 2024.

Τα σχετικά μεγέθη διαμορφώθηκαν αθροιστικά στα 205 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15% έναντι του πρώτου μισού του 2023.

Στους πελάτες λιανικής τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σημείωσαν οι εισπράξεις από τη διάθεση επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (+33%) και ακολούθησαν οι νέες χορηγήσεις με +23%, οι πληρωμές με +16% και οι καταθέσεις με +11%.

Στον αντίποδα στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς σημείωσαν τα έσοδα από τα δάνεια (3 εκατ. ευρώ), ενώ 3 εκατ. ευρώ επιπλέον ήλθαν από τους τομείς των καταθέσεων – πληρωμών, της επενδυτικής τραπεζικής και του trade finance.

Τράπεζα Πειραιώς

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 324 εκατ. ευρώ έναντι 263 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023 (αύξηση 23%).

Τρεις τομείς ξεχώρισαν την υπό εξέταση περίοδο:

– Οι κάρτες με καθαρά έσοδα 45 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ (+137%)

– Το Bancassurnace με καθαρά έσοδα 28 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ (+ 75%)

– Τo asset management με καθαρά έσοδα 24 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα (+50%)

– Οι μεταφορές κεφαλαίων (εμβάσματα) με καθαρά έσοδα 58 εκατ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ (+31%)

Στον αντίποδα, σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις στις προμήθειες από νέα δάνεια, οι οποίες ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της χρονιάς.

Αυτή η τεράστια κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων εξασφαλίζεται και από τις ληστρικές μεθόδους των προμηθειών, που τις εφαρμόζουν με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία …περιορίζεται σε συστάσεις προς τους τραπεζίτες.

Οι ληστρικές προμήθειες ταυτόχρονα δεν «κλέβουν» μόνο χρήματα από τους πενιχρούς τραπεζικούς λογαριασμούς του εργαζόμενου λαού. Ταυτόχρονα τροφοδοτούν την ακρίβεια που έχει εξαθλιώσει τα νοικοκυριά και οδηγούν στην χρεοκοπία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ερχονται να προστεθούν στην τεράστια υπερφορολόγηση των Ελλήνων με τις προκαταβολή φόρου, τα απαράδεκτα τεκμήρια, τον αυξημένο ΦΠΑ, τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές στα προϊόντα. Και όλα τα παραπάνω σε ένα λαό που προσπαθεί να επιβιώσει με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας