Κόσμος

Γιατί η Ουκρανία πήρε το υψηλό ρίσκο της εισβολής σε ρωσικό έδαφος – Οι τρεις πιθανότερες θεωρίες – Τι μπορεί να προσδοκά ο Ζελένσκι

Η τολμηρή επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ αιφνιδίασε τη Ρωσία και τον κόσμο. Αυτό που μένει είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το τι σκοπεύει να επιτύχει μακροπρόθεσμα η Ουκρανία και πώς μπορεί να απαντήσει η Μόσχα.

Η εικόνα των ανδρών των ουκρανικών δυνάμεων να υψώνουν τη σημαία τους πάνω από το ρωσικό έδαφος αποτελεί χωρίς αμφιβολία, ταπείνωση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία δεν παύει να αποτελεί στοίχημα υψηλού κινδύνου, επισημαίνει ανάλυση του Sky News.

Eίναι σοκ για τους Ρώσους να βλέπουν Ουκρανούς στρατιώτες να κάνουν περίπατο μέσα στη χώρα τους, ενώ γνωρίζουν ότι η Ρωσία είναι οπλισμένη με πυρηνικά όπλα και είναι παγκόσμια δύναμη. Και είναι πολύ πιθανό πλέον ο Ρώσος πρόεδρος να διατάξει σκληρή απάντηση που θα έχει ταυτόχρονα και αποτρεπτικό/ παραδειγματικό χαρακτήρα για τις συμμάχους του Ζελένσκι.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απομακρύνουν περίπου 20.000 ανθρώπους από την περιοχή Σούμι, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ρωσία – ένδειξη ότι υπάρχει φόβος ότι η Μόσχα θα επιδιώξει αντίποινα.

Η επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών, ήρθε σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση φαίνεται ότι σχεδιάστηκε προσεκτικά και εκτελέστηκε σχολαστικά με τρόπο άκρως απόρρητο, αιφνιδιάζοντας τη Ρωσία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το τι σκοπεύει να επιτύχει μακροπρόθεσμα η Ουκρανία πέρα ​​από το να σοκάρει τη Μόσχα και να αποδείξει ότι τα σύνορα του γείτονά της δεν είναι πλέον ασφαλή.

Σενάριο 1: Δημιουργία τετελεσμένων ενόψει συνομιλιών

Οι αναλυτές λένε ότι η επίθεση θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να καταλάβει και να κρατήσει η Ουκρανία, εδάφη που θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της ουκρανικής γης που κατέχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλά μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε μια τεράστια δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων στο συγκεκριμένο μέτωπο με την πάροδο του χρόνου οι οποίες θα αντιμετώπιζαν τις προσπάθειες των Ρώσων να τους απωθήσουν. Δεν είναι σαφές εάν το Κίεβο έχει το ανθρώπινο δυναμικό για κάτι τέτοιο.

Σενάριο 2: Αντιπερισπασμός

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ώστε αυτές να στηρίξουν τη δική τους άμυνα – αν και αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών που έχει η Ρωσία και οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα.
Σενάριο 3: Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ

Μια τρίτη θεωρία

είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να επιδιώκει να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από μεγάλη εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που καταλήφθηκε στις πρώτες μέρες του πολέμου – αλλά και πάλι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις από την Ουκρανία.

newsbeast

……………

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ