Αθλητικά Άρθρα Βέροια

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Η αποκατάσταση της συμβολής και της μνήμης του Βεροιώτη Δημητρίου Βικέλα / γράφει η Αναστασία Πάπαρη

[μέσω ‘κωδικού’ στο ERTNews]

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σχετίζονται με την Ελλάδα μόνο λόγω της αναφοράς τους στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, των οποίων θεωρείται πως αποτελούν αναβίωση. Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος, που τους συσχετίζει μ’ αυτήν – και θα τους συσχετίζει εσαεί – μάλιστα πρωτίστως με τη ΒΕΡΟΙΑ.

Ο ευπατρίδης Βεροιώτης την καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, Δημήτριος Εμ. Βικέλας (1835 – 1908), με απώτερες ρίζες από την Ήπειρο, περισσότερο γνωστός ως ποιητής και λογοτέχνης, υπήρξε ο Πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1894), ασφαλώς όχι τυχαία. Εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1877, μετά από πολύχρονη και επιτυχή πορεία στις επιχειρήσεις του στο Λονδίνο, ο Δημ. Βικέλας είναι ο άνθρωπος, που οραματίστηκε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και αγωνίστηκε για την πρώτη τέλεσή τους στην Αθήνα το 1896.

Η επίσημη απόφαση ελήφθη μετά από έναν εμπνευσμένο λόγο του  στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο (1894), όπου παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Εκθειάζοντας την μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος, επέτυχε την ψήφιση των συνέδρων για τη διοργάνωση των πρώτων Ο.Α. στην Αθήνα. Ο φίλος του βαρώνος Pierre de Coubertin δεν μπορούσε παρά να συμφωνήσει με αυτή την επιλογή και να δεχθεί να περιμένει το Παρίσι για την επόμενη διοργάνωση (1900).

Αυτά τα πολύ σημαντικά, κατά την άποψή μου, δεν ήταν γνωστά στο επιτελείο των ΕΡΤNews, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ένα σποτ, που ανέφερε μόνο τον Pierre de Coubertin και όχι τον Βικέλα, ως εμπνευστή των σύγχρονων αγώνων.

Μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, μου απάντησε μια κυρία, η οποία, όταν συστήθηκα και της ζήτησα και το δικό της όνομα, μου απάντησε πως ‘συστήνονται μόνο με κωδικό’ και όχι με ονοματεπώνυμο. Έστω, ενημέρωσα τον ‘κωδικό’ (που δεν μου τον έδωσε) για τον Δημήτριο Βικέλα και τον καθοριστικό του ρόλο στην διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν σαν να τα άκουγε πρώτη φορά. Δεσμεύθηκε όμως (ο ‘κωδικός’) να τα μεταφέρει στους υπεύθυνους του σποτ.

Δεν περίμενα κάποιο αποτέλεσμα. Όμως διαψεύσθηκα. Σήμερα το μεσημέρι, γύρω στις 14.20’ και ενώ έβλεπα το ERTNews, βλέπω και ακούω το σποτ διορθωμένο: πρώτα το όνομα του Δημητρίου Βικέλα και μετά το όνομα του Pierre de Coubertin. Δεν πίστευα στα μάτια και τα αυτιά μου. Και όμως, ήταν αλήθεια. Ο ‘κωδικός’ δούλεψε ευσυνείδητα και το θαύμα έγινε. Ο Δημήτριος Βικέλας αποκαταστάθηκε στη μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων και των σύγχρονων Ελληνίδων.

Θα περίμενε κανείς οι τοπικοί μας άρχοντες να έχουν τεταμένες τις αντένες τους και να παρεμβαίνουν στον δημόσιο λόγο, όταν επιβάλλεται να το κάνουν, όπως σ’ αυτή την περίπτωση.

Εάν δεν επέμενα να μιλήσω με τον ‘κωδικό’ και να του αναλύσω με επιχειρήματα το λάθος των ERTNews, κανείς δεν θα θυμόταν τον Δημήτριο Βικέλα.

Όμως, εάν εμείς δεν τον θυμόμαστε, πώς και γιατί να τον θυμάται ο υπόλοιπος κόσμος;

Με εκτίμηση,

Αναστασία Πάπαρη

Δρ Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας