Κόσμος

Προβληματικό update λογισμικού ασφαλείας πίσω από την διεθνή κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων

 Μία προβληματική ενημέρωση λογισμικού ασφαλείας της CrowdStrike ήταν η αιτία για την -ευρείας έκτασης- διακοπή ψηφιακών συστημάτων, η οποία προκάλεσε προβλήματα σε χώρες σε όλον τον πλανήτη, επηρεάζοντας οργανισμούς και υπηρεσίες όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης, επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες.

Αρκετές ώρες μετά την εμφάνιση της βλάβης, που «πάγωσε» αεροδρόμια και προκάλεσε αναταράξεις στο χρηματιστήριο, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτς, ανακοίνωσε πως η εταιρεία του εργάζεται για την επιδιόρθωση ενός «ελαττώματος που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές Windows», το λειτουργικό σύστημα της Micosoft στο οποίο παρατηρήθηκε η διακοπή.

«Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα εντοπίστηκε, απομονώθηκε και έχουμε προχωρήσει σε επιδιόρθωση. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών του CrowdStrike», αναφέρει η ανακοίνωση. «Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν», προσθέτει.

Νωρίτερα, Εθνικός Συντονιστής Κυβερνοασφάλειας της Αυστραλία έκανε λόγο για μια «τεχνική διακοπή μεγάλης κλίμακας που επηρέασε ορισμένες εταιρείες και υπηρεσίες», ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες μας είναι ότι αυτή η διακοπή σχετίζεται με τεχνικό πρόβλημα με μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτων που χρησιμοποιείται από τις επηρεαζόμενες εταιρείες», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η αιτία του προβλήματος δεν έγινε αρχικά γνωστή, ωστόσο πολλοί από αυτούς που επηρεάστηκαν την συνέδεσαν με τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft. Μια επίσημη ενημέρωση υπηρεσίας Microsoft 365 που δημοσιεύτηκε στο X νωρίτερα, αναφέρει ότι η εταιρεία διερευνά «ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

Αυστραλιανά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η διακοπή συνδέεται με την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών CrowdStrike, ενώ η αυστραλιανή εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο CyberCX κάνει λόγο για πρόβλημα σε χρήστες που έχουν εγκαταστήσει το Crowdstrike Falcon στα πληροφορικά περιβάλλοντά τους.

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης ανέφερε ότι η διακοπή είχε επηρεάσει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, ενώ η Australian Broadcasting Corporation και το Network Ten επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα συστήματά τους έχουν επηρεαστεί, ενώ ο αυστραλιανός ιστότοπος διακοπής λειτουργίας Downdetector δείχνει προβλήματα που αναφέρονται από την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telstra, την Google και άλλες διευθύνσεις.

Προβλήματα φέρονται να αναφέρθηκαν, πέραν της Αυστραλίας, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ινδία, στην Πολιτεία της Αλάσκα στις ΗΠΑ, αλλά και στο Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο και το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μάλιστα, η αστυνομία της πολιτείας της Αλάσκας προειδοποιεί ότι το σύστημα έκτακτης ανάγκης 911 ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμο.

Προβλήματα σε αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια

Τόσο η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa όσο και η SAS Airline, με έδρα τη Σουηδία ανέφεραν προβλήματα στα συστήματά τους, ιδιαίτερα αναφορικά με τις κρατήσεις. Σε ανακοινώσεις τους και οι δύο εταιρίες ανέφεραν πως εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Eurowings αναφέρει επίσης ότι οι υπηρεσίες online κράτησης δεν λειτουργούν, λόγω της βλάβης.

Σημαντικές αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Airlines και United Airlines, έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ τα αεροδρόμια στη Γερμανία και την Ισπανία αναφέρουν, επίσης, προβλήματα.

Το αεροδρόμιο της Πράγας έχει επηρεαστεί από τη διακοπή του συστήματος check-in και λέει ότι ορισμένες αναχωρήσεις από την πρωτεύουσα της Τσεχίας έχουν καθυστερήσει.

Και στη Βόρεια Ιρλανδία, το διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ λέει ότι η διακοπή έχει επηρεάσει την λειτουργία του, όμως οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελβετίας στη Ζυρίχη ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροπλάνων.

Αναφορικά με την χώρα μας, στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», δήλωσε στο ΑΠΕ ότι μερικές εταιρίες έχουν επηρεαστεί από την βλάβη, χωρίς όμως να επηρεάζεται ιδιαίτερα η λειτουργία του αεροδρομίου, μιας και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας