Άρθρα Κόσμος

“Ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ενώ αναπτερώνονται για άλλη μια φορά οι ελπίδες για ειρήνη, βέβαια, στη Γάζα το μακελειό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χτες οι Ισραηλινοί εισβολείς σκότωσαν τουλάχιστον 58 ανθρώπους
Η είδηση ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Κάιρο για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους μεσολαβητές έπειτα από τροποποιημένο σχέδιο ανακωχής της Χαμάς αναπτερώνει τις προσδοκίες για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Νέες ελπίδες για κατάπαυση πυρός στη μαρτυρική Γάζα γέννησε η χτεσινή είδηση πως το Ισραήλ απέστειλε στο Κάιρο αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Αιγυπτίους μεσολαβητές, που όπως προκύπτει τους παρέδωσαν νέο, τροποποιημένο σχέδιο ανακωχής από την παλαιστινιακή Χαμάς. Στις συνομιλίες φέρονται να εμπλέκονται αυτή τη φορά, εκτός από την Αίγυπτο και το Κατάρ, και Τούρκοι διπλωμάτες, ενώ ενεργό ρόλο παίζουν και οι ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν.

Το περιεχόμενο της προτεινόμενης συμφωνίας παραμένει επί του παρόντος άγνωστο και η ισραηλινή κυβέρνηση απλά επιβεβαίωσε χτες το βράδυ την επανάληψη των συνομιλιών, ενώ η Χαμάς περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι παρουσίασε ορισμένες «νέες ιδέες» στους μεσολαβητές. Πάντως ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως «μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου» συνεδρίασαν χτες τη νύχτα για να συζητήσουν τις νέες προτάσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε και μια αισιόδοξη διαρροή από μέλος της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο προς το Reuters περί «σημαντικής προόδου» στις διαπραγματεύσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι τόσο ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ όσο και ο βουλευτής και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου Γκάντι Εϊζενκοτ, που αποχώρησε πρόσφατα από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μαζί με τον Μπένι Γκαντζ, δήλωσαν χτες ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ» σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων: ωστόσο ο Εϊζενκοτ, που όπως και ο Γκαλάντ εκφράζει τις απόψεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, προειδοποίησε πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μπορεί να τορπιλίσει και πάλι τη συμφωνία.

«Φοβάμαι ότι είναι δύσκολο για τον Νετανιάχου να πάρει την απόφαση να τερματίσει τον πόλεμο και να πείσει τον Μπεν-Γκβιρ και τον Σμότριτς ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ένα στρατηγικό δίλημμα, πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην επιστροφή των απαχθέντων και την επιβίωση της κυβέρνησής του». Καταλήγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι πλέον ικανός να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα του Ισραήλ», και άρα «πρέπει να παραιτηθεί αμέσως»!

Ενώ αναπτερώνονται για άλλη μια φορά οι ελπίδες για ειρήνη, βέβαια, στη Γάζα το μακελειό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Χτες οι Ισραηλινοί εισβολείς σκότωσαν τουλάχιστον 58 ανθρώπους, βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων δυο ακόμη σχολεία – καταφύγια του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα, τα οποία φυσικά χαρακτήρισαν με το γνωστό τους θράσος «κρησφύγετα και επιχειρησιακές βάσεις των τρομοκρατών», αλλά και την ονομαστή κεντρική αγορά στην Παλιά Πόλη της Γάζας, την οποία ουσιαστικά ισοπέδωσαν. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τον τόπο της επίθεσης είναι ως συνήθως ανατριχιαστικές και δείχνουν μεταξύ άλλων τη διάσωση ενός τραυματισμένου πεντάχρονου «τρομοκράτη» και την περισυλλογή ακρωτηριασμένων σορών, αλλά ποιος ασχολείται;

Ισχυρή αντίσταση

Οι νεκροί ξεπέρασαν πάντως και επισήμως τους 38.000, ενώ δυο από τα τελευταία νοσοκομεία που (υπο-)λειτουργούν στη Γάζα, το αλ-Νάσερ και το κουβεϊτιανό, ανακοίνωσαν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξεμείνουν εντελώς από καύσιμα για τις γεννήτριες τους… Σε κάθε περίπτωση, η αντίσταση παραμένει ισχυρή, με τις ταξιαρχίες Κάσαμ να ανακοινώνουν σειρά από νέες πετυχημένες ενέδρες στη Σουτζάιγια και άλλες γειτονιές της Γάζας.

Εκεί όμως που παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάφλεξη τις τελευταίες ώρες είναι η μεθόριος με τον Λίβανο και τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, καθώς η Χεζμπολάχ απάντησε στην προχτεσινή στοχευμένη δολοφονία ενός ακόμη διοικητή της, του Μοχάμεντ Νίμα Νάσερ, πλήττοντας τουλάχιστον επτά ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια με ένα μπαράζ 250 ρουκετών και δεκάδων drones, σκοτώνοντας έναν επίστρατο Ισραηλινό ταγματάρχη και τραυματίζοντας πολλούς ακόμη στρατιωτικούς.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας