Άρθρα Κοινωνία Πολιτική Πολιτισμός

“Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο, η ευθύνη των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη” / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η αναστροφή της τηλεοπτικής υποβάθμισης, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας, που πρέπει να ενεργοποιηθούν με την αναγκαία έκφραση της πολιτικής βούλησης και τον υπεύθυνο σχεδιασμό


Οι διάφορες  έρευνες τηλεοπτικού κοινού, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν  το γεγονός ότι η τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης του κοινού, καταγράφει την μεγαλύτερη ακροαματικότητα.

Αυτή η καταγραφή υποδηλώνει και το γενικότερο ενδιαφέρον για τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, που καθορίζουν τις γενικότερες εξελίξεις αλλά και την καθημερινότητα των κοινωνιών.

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι κάθε μέρα, ο τηλεοπτικός χρόνος που αφιερώνεται στην ενημέρωση για τα εθνικά ζητήματα, τα πολιτικοοικονομικά θέματα, τα επιδημικά δεδομένα και τις εξελίξεις στα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας, περιορίζεται αισθητά, προκειμένου να αναδεικνύονται περιστατικά καθημερινότητας, τα οποία αποτελούν κυρίως αντικείμενο του ημερήσιου αστυνομικού δελτίου και προβλήματα μεμονωμένων προσώπων.

Η παρατεινόμενη ενασχόληση της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας με εγκληματικές ενέργειες που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, η απροκάλυπτη παραβίαση του προσωπικού χώρου ανήμπορων μοναχικών ατόμων, η λεπτομερής περιγραφή παρανόμων  δράσεων, οι επισυμβαίνουσες υλικές φθορές και οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, αποτελούν στοιχεία που κυριαρχούν στην τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης.

Αυτός ο τρόπος της επιλεγμένης ενημέρωσης των πολιτών από τις τηλεοπτικές συχνότητες θέτει έντονα ερωτηματικά ως προς τους στόχους που θέτονται και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται.

Η πρόχειρη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτά τα ερωτηματικά είναι ότι το τηλεοπτικό κοινό δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα σπουδαία συμβαίνοντα που επηρεάζουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την ζωή του και ότι η ενασχόληση με τα δρώμενα στη διπλανή πόρτα διασφαλίζει μεγαλύτερη ακροαματικότητα και άρα μεγαλύτερα κέρδη μέσω των διαφημίσεων.

Ο περισσότερο συνειδητοποιημένος όμως πολίτης συνδέει το φαινόμενο της ποιοτικής υποβάθμισης της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας και την εμμονή στο αρνητικό πρόσωπο της καθημερινότητας, με την πρόθεση να υποβαθμιστεί η κρίση και η αντίδραση του κοινού απέναντι στα γενικότερα, σημαντικότερα και καθοριστικότερα ζητήματα.

Σε αμφότερες τις ερμηνείες είναι εμφανές ότι το ποιοτικό επίπεδο των εκ της φύσεως τους σοβαρότερων ίσως εκπομπών του τηλεοπτικού χώρου, έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμίζεται συνεχώς.

Κατά αυτή την έννοια γύρω από το τηλεοπτικό κοινό της χώρας μας υψώνονται αργά και σταθερά «Καβαφικά Τείχη» ενημερωτικής απομόνωσης, που τελικά εξυπηρετούν συμφέροντα εντελώς διάφορα από τους σκοπούς που ορίζουν την ουσιαστική σκοπιμότητα λειτουργίας των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η αναστροφή της τηλεοπτικής υποβάθμισης, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας, που πρέπει να ενεργοποιηθούν με την αναγκαία έκφραση της πολιτικής βούλησης και τον υπεύθυνο σχεδιασμό.

Μέχρι να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η λύση βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του τηλεοπτικού κοινού το οποίο οφείλει να αντιδράσει χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που έχει στο χέρι του, που είναι ο καθορισμός του ποσοστού τηλεθέασης.

Η τηλεφωνική δημοσιοποίηση από τον κάθε τηλεθεατή προς τον σταθμό που επιχειρεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του προγράμματος ενημέρωσης, ότι επιλέγει άμεσα άλλη τηλεοπτική συχνότητα για να ενημερωθεί, είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα αναδείξει το τηλεοπτικό κοινό σε κυρίαρχο παράγοντα του τηλεοπτικού τοπίου.

Όσο και αν φαίνεται ρομαντική  και δυσεφάρμοστη αυτή η προοπτική, η έμπρακτη έκφραση δυσαρέσκειας  για την τηλεοπτική υποβάθμιση εκ μέρους του τηλεοπτικού κοινού  και οι αρνητικές επιπτώσεις  στα ποσοστά τηλεθέασης  και στα κέρδη των τηλεοπτικών σταθμών, θα επιφέρουν  σταδιακά το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενεργοποιώντας και τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ