Βέροια Οικονομία Περιβάλλον Τοπικά

Γιάννης Μυλόπουλος: Οικονομική Ανάπτυξη, Κοινωνική Συνοχή, Περιβάλλον στην Π.Ε. Ημαθίας / Ισοπέδωση του Βερμίου από ανεμογεννήτριες

Από την παράταξη Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:
 
Γιάννης Μυλόπουλος
Συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Π.Ε. Ημαθίας στο Δημαρχείο Βέροιας
 
Στην ομιλία μου, παρουσίασα τα βασικά σημεία του προγράμματος της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» όσον αφορά στην Οικονομική Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και το Περιβάλλον. 
Αυτό που εξήγησα είναι ότι σήμερα στη δική μας περιφέρεια είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις τι δεν είναι, παρά τι είναι Βιώσιμη Ανάπτυξη. 
– Με κατεστραμμένα δάση και υποβαθμισμένα υδατικά συστήματα και οικοσυστήματα σε εποχή κλιματικής αλλαγής, 
– χωρίς σύγχρονα έργα υποδομής και σύγχρονα εγγειοβελτιωτικά έργα, 
– χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Μέσα Σταθερής Τροχιάς, 
– χωρίς σιδηρόδρομο και χωρίς σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, ούτε αγροτική, ούτε περιβαλλοντική, ούτε τουριστική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει.
Και κυρίως, Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει με μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που υπηρετεί ιδιωτικά και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Ερώτηση για την 3η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας ΠΚΜ
Φώτης Χατζόγλου

Ισοπέδωση της κορυφής του Βερμίου από ανεμογεννήτριες. 

Στο Βέρμιο, έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά εργοστάσια της χώρας, με 59 ανεμογεννήτριες της εταιρείας “ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ”, τύπου Nordex N155 με ύψος 182,5 μ. Τεράστιοι δρόμοι διανοίγονται με ανατινάξεις και σταδιακά εμφανίζονται τα τεράστια ορύγματα όπου θα τοποθετηθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν στην περιοχή Χαμίτη – Τσανακτσή, δηλαδή σε μια από τις κορυφές του βουνού, με υψόμετρο περί τα 2.000 μέτρα, φαγάνες και μηχανήματα να ισοπεδώνουν δάση και αλπικά λιβάδια. Η περιοχή απέχει 4-5 km από το χιονοδρομικό κέντρο “3-5 Πηγάδια”, εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάουσας και εντοπίζεται στο δυτικό όριο της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 “Όρος Βέρμιο” (με κωδικό GR 1210001).

Εδώ διαβιεί ο Λαγόγυρος, ένα σπάνιο θηλαστικό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως “τρωτό”, λόγω των απειλών που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή μείωση τον πληθυσμό του. Με αφορμή την ελλιπή προστασία αυτού του είδους καταδικάστηκε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 
Στο νότιο Βέρμιο, προς την περιοχή της Κοζάνης και στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργούν ήδη 41 ανεμογεννήτριες. Άλλες 39 ανεμογεννήτριες έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού. Πολλοί τοπικοί φορείς θεωρούν ότι αν πραγματοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί για νέα αιολικά πάρκα το Βέρμιο θα περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες. 

Η καταστροφή της φύσης δεν μπορεί να είναι συμβατή με τον στόχο της «πράσινης» μετάβασης, καθώς η Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει ως πρωταρχική προϋπόθεση την ύπαρξη ενός υγιούς και ακέραιου περιβάλλοντος. 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε: 
Συμμερίζεστε τις ανησυχίες των τοπικών φορέων για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, αλλά και την προοπτική κατασκευής και άλλων αιολικών σταθμών στο Βέρμιο; Ποιο είναι το σχέδιο της Διοίκησης για να μην αλλάξει δραστικά η φυσιογνωμία του βουνού και να μην υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά; 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού στη βιοποικιλότητα της περιοχής και στην επιβίωση σπάνιων ειδών, όπως ο Λαγόγυρος και τι σκοπεύετε να κάνετε για την προστασία της, ώστε να αποφύγουμε και τα ανάλογα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;  

Γνωρίζοντας τα κενά του χωροταξικού των ΑΠΕ και τις καθυστερήσεις για την επικαιροποίησή του, τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε ώστε να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή η καταστροφή πολύτιμων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων; Πως σκοπεύει η Περιφέρεια να σταματήσει την καταστροφή του Περιβάλλοντος στο Βέρμιο; 

Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού θα πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο στον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ στον χώρο ευθύνης τους, συμφωνείτε ότι πρέπει να υπάρξει μία αναστολή (ένα μορατόριουμ) στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στην περιοχή ή και συνολικά στην Κ. Μακεδονία μέχρι να επικαιροποιηθεί το εθνικό χωροταξικό των ΑΠΕ; Είστε διατεθειμένοι να αναστείλουμε την έγκριση των ΜΠΕ που κατατίθενται στην Επιτροπή Ανάπτυξης για Α/Π στην περιοχή ως μέσω πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση;

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας