Βέροια Πολιτισμός Συν & Πλην Σχόλια

Πυρρίχιος στο Ανάκτορο των Αιγών / Ο αρχαιότερος ελληνικός χορός στο Ανάκτορο του Φιλίππου

Την Κυριακή στο Ανάκτορο των Αιγών ο χορός, όπως πέρασε από γενιές σε γενιές, συνέδεσε τη ζωντανή παράδοση με την αρχιτεκτονική της μνήμης σ’ ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμού.

Όσοι ήταν εκεί χάρηκαν τα συγκροτήματα ‘Αιγές’, Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας – ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’,  Όμιλος Νάουσας  –  ‘Γεώργιος Σεφέρης’, Πολιτιστικός Σύλλογος Ξεχασμένης – Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, που χόρεψαν στο αναστηλωμένο Ανάκτορο, με τις Αγγελική Κοτταρίδη, (στο πάθος της οποίας  οφείλεται  η αναστήλωση), και τη Γεωργία Στρατούλη, αναπληρώτρια  Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, να προλογίζουν.

Εκείνο, όμως που ήταν πραγματικά συγκλονιστικό ήταν να χορεύεται ο Πυρρίχιος, ο αρχαιότερος ελληνικός χορός, (σύμφωνα με τις πηγές), εκεί στο Ανάκτορο.

Μνήμη, Ιστορία και Παράδοση μαζί!

Αναφέρεται για τον Πυρρίχιο:

“Ο Πυρρίχιος χορευόταν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά. Στον Πυρρίχιο αναφέρονται ο Όμηρος και ο Ξενοφώντας.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, τον Πυρρίχιο έχουν διασώσει οι Πόντιοι, χωρίς οπλισμό, με άνδρες, (οι γυναίκες απαγορευόταν να χορέψουν τον Πυρρίχιο) σχηματίζοντας είτε κύκλο, είτε ευθεία γραμμή.”

Οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας χόρεψαν, λοιπόν, στο Ανάκτορο του Φιλίππου τον Πυρρίχιο, διασώζοντας την παράδοση αυτού του πολεμικού χορού μέσα από τις χιλιετηρίδες.

Άλλωστε, η ποντιακή διάλεκτος είναι εκείνη που κρατά και στην καθομιλουμένη τους περισσότερους τύπους της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Ίσως δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Έτσι, οι περήφανοι Πόντιοι, που πάντα χορεύουν τον Πυρρίχιο χορό των μαχαιριών μαζί με τον Πυρρίχιο Σέρα, τους χόρεψαν αυτήν τη φορά σ’ έναν χώρο, που παρέπεμπε όσο κανείς στο μακρινό εκείνο παρελθόν.

far

………………

Φωτογραφίες από το site pliroforiodotis

……………………………………………………

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ