Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια Εύηχη Πόλη 2024: Αυλαία με τον εκρηκτικό Κωσταντή Πιστιόλη / οι ρίζες της παράδοσης και το ροκ μαζί

Αυλαία χθες το βράδυ για την Εύηχη Πόλη μετά από ένα ολοκληρωμένο τετραήμερο μουσικής, που πλημμύρισε όλη την πόλη.

Η μουσική γιορτή έκλεισε με τον Κωσταντή Πιστιόλη, όχι τυχαία. Γιατί είναι εκείνος που πατά γερά στις ρίζες της παράδοσης και τη μεταφέρει στο τώρα μέσα από έναν εκρηκτικό μουσικό δίαυλο καθαρά δικό του.

Γνωστός από παλιά, καθώς συνόδευε το Γιάννη Χαρούλη ή τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο Πιστιόλης είναι τώρα μουσικά αυτόνομος και με τις συναυλίες του ξεσηκώνει κόσμο, έχοντας φανατικούς θαυμαστές.

Πολυοργανίστας, όχι μόνο στα πνευστά, (μην ξεχνάμε ότι κατάγεται από την Ήπειρο, από την Κόνιτσα), αλλά και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, ο Πιστιόλης είναι μια ορχήστρα μόνος του, παρόλο που συνοδεύεται κι από άλλα όργανα.

Στον Προμηθέα, στα Εβραίικα Μνήματα, σε μια τεράστια αλάνα, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται αργά, αφού δεν είχε τελειώσει η προηγούμενη συναυλία στην Ελιά. Στις 11 το βράδυ άρχισαν οι… εκπυρσοκροτήσεις του Κωσταντή!

Ακόμη και το όνομά του, το Κωσταντής, που παραπέμπει μοιραία στο χθες και στην παράδοση, είναι ενδεικτικό αυτού που είναι ο μουσικός και τραγουδοποιός.

Το ηπειρώτικο τραγούδι κυλά στις φλέβες του και το κλαρίνο του, που θρηνεί, βρίσκει σ’ αυτόν τον πραγματικό του σημαιοφόρο της παράδοσης.

Και όχι μόνο. Αυτός ο ατίθασος μακρυμάλλης, που δηλώνει και είναι αντιφασίστας, δε χωρά πουθενά. Οργώνει την εξέδρα με μια ενέργεια απίστευτη! Χοροπηδά, παίζει, τραγουδά και περνά με την ίδια ευκολία από το ηπειρώτικο στο ροκ, όπως αναπνέει.

Ο κόσμος πολύς. Περισσότεροι νέοι που γνωρίζουν τη μουσική του, αλλά και μεγαλύτεροι. Ανάμεσά τους σηκωμένες και δυο παλαιστινιακές σημαίες. Η ατμόσφαιρα είναι γόνιμη για μια τέτοια διαμαρτυρία, αλλά και υπενθύμιση του εγκλήματος, που εξακολουθεί να συντελείται στην πολύπαθη Γάζα.

Άλλωστε και ο ίδιος θα τραγουδήσει ένα τραγούδι που έγραψε για τους νεκρούς μετανάστες της Πύλου. Είναι πολιτικοποιημένος με τη σωστή έννοια, του ανθρώπου που νοιάζεται για όσα συμβαίνουν γύρω του.

Οι διαμαρτυρίες συναντιούνται.

Το πρόγραμμά του δεν κουράζει, γιατί είναι απρόβλεπτος και καταιγιστικός. Εναλλασσόμενες ριπές από φώτα λογχίζουν τον ουρανό, επισφραγίζοντας το τέλος μιας ακόμη Εύηχης Πόλης, που άφησε δυνατές εντυπώσεις.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………..

Συντελεστές

Κωσταντής Πιστιόλης

Βαγγέλης Καζαντζής- ηλεκτρική κιθάρα

Γιάννης Ριζόπουλος -κρουστά setup

Κώστας Τσαρούχης -κοντραμπάσο

Νίκος Χριστογιαννόπουλος -επιμέλεια ήχου

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων