Ελλάδα

Απόστολος Λύτρας: Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση να μην προφυλακιστεί, οι περιοριστικοί όροι και ο καταλυτικός ρόλος του γιατρού

Αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, βρίσκεται ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας.

Η αναφορά του γιατρού, βάσει της οποίας συνελήφθη αναφέρει ότι το θύμα έφερε κατάγματα και βαριές κακώσεις στο πρόσωπο, το κεφάλι και τα χέρια.

Ο ποινικολόγος ομολόγησε, δήλωσε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και χρειάζεται βοήθεια και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζήτησε πειθαρχική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες του δικαστικού και του εισαγγελικού λειτουργού που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος.

Το σκεπτικό πίσω από την πειθαρχική έρευνα και το σκεπτικό της μη προφυλάκισης

Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούν την πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που γνωμοδότησε.

Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα, που ομολόγησε ο δράστης. Βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων και σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις. Υπονοώντας ότι αν δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο και ποινικολόγος, η απόφαση θα ήταν προφυλάκιση.

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα για την μη προφυλάκιση του ποινικολόγου δεν μπορεί να ανατραπεί ακόμη και μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Αντίθετα το σκεπτικό της απόφασης της ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα είναι το εξής:

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ότι πληροί τις δυο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί: Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, το ίδιο το θύμα στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.

Την ίδια ώρα, πειθαρχική δίωξη για παράβαση ποινικού νόμου σε βάρος του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, όπως υποχρεούται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε βάρος του ποινικολόγου, μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ότι σε βάρος του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.

Οι περιοριστικοί όροι

Αναφορικά με τους περιοριστικούς όρους που επεβλήθησαν στον Απόστολο Λύτρα για να αφεθεί ελεύθερος, ο γνωστός ποινικολόγος καλείται να μην μένει στην ίδια στέγη με τη σύζυγό του, του απαγορεύτηκε να την πλησιάζει και ενώ υποχρεούται να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και τα δύο όπλα που κατείχε νόμιμα ο δικηγόρος, ενώ αναμένεται να του αφαιρεθεί και η άδεια οπλοφορίας. Μάλιστα, έξω από το σπίτι όπου διέμενε με την σύζυγό του βρέθηκε και περιπολικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέας να αφήσουν ελεύθερο τον δικηγόρο με τους παραπάνω όρους «μέτρησε» η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Παράλληλα, το θύμα δέχθηκε το panic button, την ειδική εφαρμογή για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας με την οποία γυναίκες σε κίνδυνο ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία.

Ακόμη υπέρ του ποινικολόγου φέρεται να μέτρησε και η κατάθεση της πρώην συζύγου του στην ανακρίτρια. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει στο παρελθόν τον δικηγόρο, αλλά όταν έγινε η δίκη ανακάλεσε την καταγγελία της.

Υπενθυμίζεται πως η γυναίκα έχει επιστρέψει στο σπίτι της από εχθές, σήμερα υπεβλήθη σε ιατροδικαστική εξέταση στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών όπου μετέβη με περιπολικό της αστυνομίας.

Η ομολογία ενοχής και η συγγνώμη του ποινικολόγου

«Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο συνέβη στην σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου» είπε ο ποινικολόγος στις δηλώσεις του αφού απολογήθηκε.

«Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώνα ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικούδεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου».

«Να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος σε αυτή την κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο. Πρωτίστως από τη Σοφία και τις κόρες μου», είπε, στη συνέχεια, ο Απόστολος Λύτρας στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Το χρονικό της φρικτής κακοποίησης

Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες,η ανακρίτρια επισκέφθηκε την 37χρονη στο σπίτι και της πήρε κατάθεση, όπου η γυναίκα φέρεται να περιέγραψε τον ξυλοδαρμό της από τον άντρα της, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες.

Η 37χρονη δικηγόρος περιέγραψε την κακοποίηση που υπέστη από τον γνωστό ποινικολόγο, ενώ ζήτησε επιτακτικά να την πάει στο νοσοκομείο και σε αντάλλαγμα θα έλεγε ότι έπεσε από τις σκάλες.

Η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου ήταν σε καθεστώς τρόμου αλλά και αποφασισμένη να τον καταγγείλει μόλις έφτασε στο νοσοκομείο. «Με τον σύζυγό μου είμαστε παντρεμένοι από το 2015 και έχουμε αποκτήσει μια κόρη», αναφέρει στην κατάθεσή της για τον ξυλοδαρμό της, όπως αποκαλύπτει ο ALPHA. Μάλιστα, ανέφερε έχει μεγαλώσει και τα δικά του παιδιά με πολλή αγάπη γιατί έχει δυο κόρες από τον πρώτο του γάμο.

«Στις 15/06/2024 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε, πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με την μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί» τόνισε η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου.

«Στο αυτοκίνητο μου έριξε την πρώτη μπουνιά»

Και συνεχίζει στην κατάθεσή της: «Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλη τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμοΜόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά». Και πρόσθεσε: «Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη.Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι».

«Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς, με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδερφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα».

«Πήγα να πάρω το κουμπί πανικού αλλά με πρόλαβε»

Συνεχίζοντας την ανατριχιαστική περιγραφή τόνισε: «Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου».

Και επισήμανε: «Ζαλιζόμουν πολύ και αιμορραγούσα πολύ από τη μύτη. Μου είπε να πλυθώ και να αλλάξω ρούχα και εγώ τον παρακαλούσα να με πάει σε ένα νοσοκομείο. Εγώ του είπα ότι αν με πάει στο νοσοκομείο δεν θα πω ότι με χτύπησε αλλά ότι έπεσα μόνη μου. Πράγματι, μου είπε να κάνω ένα μπάνιο και να αλλάξω ρούχα και με πήγε στην Ευρωκλινική».

Πώς αποκαλύφθηκε ο ξυλοδαρμός στο νοσοκομείο

Στη συνέχεια η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα περιέγραψε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο: «Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε».

«Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν έκτοτε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη την στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη την στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

«Του είχα ζητήσει να χωρίσουμε»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της ανέφερε: «Ο γιατρός ενημέρωσε ότι έχω υποστεί διάσειση, αιμάτωμα στο κρανίο κάταγμα ρινός, μώλωπες στα μάτια, στα ζυγωματικά, κήλη, κάταγμα στα δάχτυλα, θλαστικά τραύματα στα χέρια και στο κρανίο. Ο γιατρός με ειδοποίησε ότι οι αστυνομικοί πήραν τον σύζυγό μου και εγώ υπέγραψα τις πρωινές ώρες για να φύγω από την κλινική ενώ είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου και μια φίλη μου. Οι συστάσεις των γιατρών της κλινικής ήταν να παραμείνω εκεί».

Η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα επιβεβαίωσε ότι εκείνος δεν είχε ανάλογη συμπεριφορά στο παρελθόν: «Μάλιστα τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας»

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Απόστολος Λύτρας είχε προβεί στον ισχυρισμό ότι η γυναίκα του τραυματίστηκε άσχημα όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού τους.

Ο ρόλος του γιατρού ήταν καταλυτικός καθώς κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία. Από 1η Μαΐου οπότε και ισχύουν οι τελευταίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο γιατρός και όλοι οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται εκ του νόμου να καταγγέλουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες, καθώς έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο από τους δράστες. Δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει ή να τους κάνει αγωγή.

 topontiki.gr

—-

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας