Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Υγεία

ΠΑΓΝΗ – Κόντρα για την απογευματινή λειτουργία του Pet/CT: «Κοστίζει 1,5 εκ. ευρώ» λέει η διοίκηση – «Βλέπουμε μόνο τον ασθενή» οι γιατροί

Όταν μπαίνει στο ζύγι η υγεία των ασθενών και το κόστος των ακριβών εξετάσεων που επιβαρύνουν τα οικονομικά των νοσοκομείων, τότε τα πράγματα σίγουρα δεν είναι καλά …για τους ασθενείς!

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηράκλειου, Γιώργου Χαλκιαδάκη και της Διευθύντριας του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής PET/CT Σοφίας Κουκουράκη, για την απογευματινή λειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος αναφορικά με το μεγάλο κόστος που βαραίνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Η διευθύντρια του τμήματος και υπεύθυνη για την λειτουργία του μηχανήματος, σε δηλώσεις της στο patris.gr, αναφέρει ότι ως γιατρός έχει υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς και όχι στις δαπάνες του νοσοκομείου.

Από την άλλη μεριά ο διοικητής επικαλείται το τεράστιο κόστος των εξετάσεων που αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρω ετησίως που επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου γι΄αυτό και όπως δήλωσε το νοσοκομείο αδυνατεί να υποστηρίξει την απογευματινή λειτουργία του. Μάλιστα ο κ. Χαλκιαδάκης αφήνει αιχμές ότι γίνεται υπερσυνταγογράφηση της εν λόγω εξέτασης που αφορά κυρίως καρκινοπαθείς.

Από την μεριά της, απαντώντας στις δηλώσεις του διοικητή, η καθηγήτρια πυρηνικής Ιατρικής, υπενθύμισε ότι εκείνη δεσμεύεται από τον όρκο που έδωσε στον Ιπποκράτη και «όχι στο υπουργείο Οικονομικών».

Μάλιστα η κυρία Κουκουράκη ζήτησε να ανακοινωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη που επικαλέστηκε ο κ. Χαλκιαδάκης και από την οποία προκύπτει αυτό το κόστος για το νοσοκομείο. Ως υπεύθυνη για την λειτουργία του, η ίδια ισχυρίστηκε ότι εκείνη είναι γνώστης εάν διεξάγονται εξετάσεις, χωρίς ένδειξη. Ωστόσο αναγνωρίζοντας την προσπάθειά του Διοικητή για βρει μια λύση, η γιατρός υποστήριξε ότι τελικά η πηγή του «κακού» είναι οι απλήρωτες δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ.

«Δυστυχώς ο κ. Χαλκιαδάκης, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του, απάντησε ως Διοικητής και όχι ως γιατρός. Γνωρίζω ότι κάνει προσπάθειες να λύσει το θέμα ,όμως πρόκειται για ζήτημα του υπουργείου υγείας και του ΕΟΠΠΥ, του ταμείου που όλοι πληρώνουμε. Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώνει τα νοσοκομεία. Από εκεί ξεκινάει το θέμα και ως διοικητής αυτό πρέπει να λύσει. Αλλιώς, αν θεωρεί ότι καταστρέφει οικονομικά το νοσοκομείο, ας σταματήσει την λειτουργία του, ας το κλείσει...».

Η PET/CT είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος η οποία συνδυάζει σε μια εξέταση τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας και της ποζιτρονιακής τομογραφίας που είναι μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη διερεύνηση ασθενών με καρκίνο αλλά και -σε μικρότερο ποσοστό- σε διερεύνηση ασθενών με άλλες παθήσεις όπως νευρολογικές παθήσεις, καρδιολογικές, φλεγμονώδεις κλπ.

Σημειώνεται ότι η αναμονή για την εξειδικευμένη εξέταση αγγίζει τους δυο μήνες, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να υποβληθούν στην εξέταση σε PET/CT.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας