Βέροια – Γκαλερί Παπατζίκου: Εγκαίνια μιας εντυπωσιακής έκθεσης Φωτογραφίας Άγριας Φύσης “Γένους Θηλυκού”
Η Γκαλερί Παπατζίκου, πιστή στην ιδέα να προωθεί την Τέχνη στην πόλη, φιλοξενεί αυτές τις μέρες την έκθεση Φωτογραφίας Άγριας Φύσης “Γένους Θηλυκού”, που αυτήν τη φορά έχει την πρωτοτυπία α) να είναι πανελλαδική έκθεση και β) οι φωτογράφοι να είναι όλες γυναίκες και η ματιά τους, (πώς συλλαμβάνει φωτογραφικά τη φύση), να είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα
Στο χώρο της Γκαλερί απλώνονται φωτογραφικές εμπειρίες αρκετών χρόνων και, είτε σε άσπρο μαύρο, είτε σε χρώμα, οι φωτογραφίες εντυπωσιάζουν με την πάγωμα της στιγμής και κάποιες φορές και με το συναισθηματικό τους περιεχόμενο.
Ο Χάρης Κουρουζίδης, γνωστός στην πόλη για τις καλλιτεχνικές του καταθέσεις στη ζωγραφική και στη φωτογραφία, επιμελήθηκε την έκθεση και είπε γι’ αυτήν στη Φαρέτρα:
“Ο ‘’Σύλλογος Φίλων Φωτογραφίας Άγριας Φύσης’’, με τον διακριτικό τίτλο ‘’ΦΑΦ’’, ιδρύθηκε το 2021 και είναι μη κερδοσκοπικός. Αντιπροσωπεύει όλους τους φωτογράφους άγριας φύσης που επιθυμούν να γίνουν μέλη του και να μετέχουν σε όλες τις δραστηριότητές του ,είτε είναι ήδη καταξιωμένοι στον χώρο αυτό, είτε είναι ενθουσιώδεις λάτρεις της φύσης και της φωτογράφισής της.
Η πρώτη μας έκθεση έγινε φέτος τον Μάρτιο και οι φωτογραφίες είναι συγκεντρωμένες από τις γυναίκες φωτογράφους μας και σε προηγούμενα χρόνια. Βέβαια, δραστηριοποιηθήκαμε ήδη από το 2019, αλλά λόγω του covid δεν μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα δράσεις.
Η φετινή μας εκδήλωση έγινε στις 8 Μαρτίου και αποφασίσαμε, λόγω της ημέρας, να παρουσιάσουμε γυναίκες φωτογράφους., “Γένους Θηλυκού” ο τίτλος μας, γιατί είναι κι ένα σπορ, που δεν είναι γυναικείο.
Εδώ είναι η β΄έκθεσή μας, ο β΄σταθμός, (η πρώτη ήταν στην Αθήνα) και θα την πάμε σε όλη την Ελλάδα. Προορισμοί άμεσοι Έδεσσα και Θεσσαλονίκη.
Ενώ με την πρώτη ματιά η φωτογράφιση της Άγριας Φύσης φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν είναι και τόσο.
Πρώτα πρώτα δεν πας μόνος και έτσι με βάση τα κοινά ενδιαφέροντα αναπτύσσονται και φιλίες μεταξύ μας. Οι παλιότεροι ξέρουν πού θα σε οδηγήσουν. Τα πιο εύκολα, για να τα φωτογραφίσεις, είναι τα πουλιά και όχι τα θηλαστικά, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.
Πιο εύκολα τα εντοπίζεις στους υγρότοπους παρά στο δάσος και με τους μεγάλους τηλεφακούς που διαθέτουμε μπορούμε να τα προσεγγίσουμε. Άλλα είδη είναι φοβικά και άλλα όχι.
Φυσικά, αν είσαι αρχάριος, δεν μπορείς να τα κατατάξεις σε είδος. Εδώ θα βοηθηθείς από “οδηγούς τσέπης”, που πρέπει να έχεις μαζί σου.
Αλλά, πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος της φωτογραφίας, γίνεσαι περισσότερο παρατηρητικός γενικά. Για παράδειγμα αρχίζεις και παρατηρείς τι συμβαίνει και στην πόλη! Είναι δυνατόν να υπάρχουν 60 είδη πουλιών; Και όμως είναι!
Βέβαια, αν δε ζήσεις την άγρια φύση από κοντά, δεν μπορείς να γοητευτείς. Αρχικά ήμουν τελείως αρνητικός, όταν όμως μπήκα στο παιχνίδι, γοητεύτηκα τόσο από τη συμπεριφορά των μοντέλων μου, που είδα και πρωτόγνωρες συμπεριφορές πουλιών, σχεδόν ανθρώπινες, που με άφησαν άφωνο.
Μονομαχίες πουλιών, επιδείξεις για να προσεγγίσουν το θηλυκό, προσπάθεια αποτροπής με διάφορους τρόπους, για να μην πλησιάσουμε τα μικρά τους. Θαυμαστά πράγματα!
Οι σκοποί του Συλλόγου μας είναι: