Άρθρα Κοινωνία Υγεία

Η κυβέρνηση κλόνισε την πίστη στο ΕΣΥ – Οι Έλληνες το βαθμολογούν κάτω από τη βάση / γράφει η Ρίτα Μελά

Οι απαντήσεις που αφορούν το χώρο της υγείας, κρίνονται απογοητευτικές, καθώς στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τις περισσότερες θετικές και μάλλον θετικές γνώμες συγκεντρώνουν τα ΚΕΠ (85,2%) στη 2η θέση είναι το gov.gr (82%) ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είναι στην 7η θέση στην κατάταξη των υπηρεσιών!

Σημειώνεται ότι θετικά και μάλλον θετικά απαντά μόνο το 32,2% των πολιτών, ενώ το 67,3% των συμμετεχόντων αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας.

Το ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό αυτό έχει χειροτερέψει για περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα από το 45,9% «θετικές και μάλλον θετικές γνώμες» που απάντησαν οι πολίτες το 2022 σε 32,2% σήμερα.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι οι Έλληνες ασθενείς εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ΕΣΥ παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα του, όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος της δημοκοπικής έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες – 2024».

Στόχος της έρευνας είναι να καταγραφούν οι απόψεις των Ελλήνων για ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το σύστημα υγείας, τα εργασιακά και την καθημερινότητά τους.

Αναλυτικά, η έρευνα εντοπίζει τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την περίθαλψή τους. Στην ερώτηση για το τι θα προτιμούσαν σε περίπτωση ανάγκης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν τον προβληματισμένοι  με το 46,4% να δηλώνει τον ιδιωτικό τομέα και υπέρ του δημόσιου  νοσοκομείου να δηλώνει το 51,2%. Όμως το ΕΣΥ σαφώς προκρίνεται στις προτιμήσεις των πολιτών.

Η εικόνα είναι διαφορετική σε ότι αφορά στην προτίμηση για γιατρό. Η πλειονότητα, 58,7%, δηλώνει ότι θα επέλεγε να απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό παρά σε γιατρό δημόσιας δομής (38.8%).

Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα σε ότι αφορά την πρόληψη:

– Το  58,1% κάνουν τσεκ από μία φορά τον χρόνο,

-το 19,4% κάνουν τσεκ απ σπανιότερα από μία φορά τον χρόνο

ο 2,3% δεν κάνουν ποτέ τσεκ απ.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 84,5% σκέφτονται συχνά ότι οι πράξεις τους σήμερα θα επηρεάσουν την υγεία τους στο μέλλον ενώ το  20,9% δεν ανησυχούν αν θα έχουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας