Αγροτικά Κοινωνία Οικονομία Τοπικά

Αγροτικοί Σύλλογοι: “Το έργο eco – schemes έλαβε τέλος”

Όποιοι αγρότες πραγματικά εφάρμοσαν οικολογικές δράσεις πληρώθηκαν πολύ χαμηλότερα από ότι προέβλεπαν οι Εφαρμοστικές του Υπουργείου ή ακόμη και από όσα αποδεδειγμένα κατέβαλαν για τα βιολογικά εφόδια που απαιτεί η εφαρμογή των αντίστοιχων δράσεων.

Την ίδια ώρα σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν όσοι εντέχνως πληροφορήθηκαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε ελάχιστοι επιτόπιοι έλεγχοι για Δράσεις που θα δηλωθούν και δε θα υλοποιηθούν. Επειδή μάλιστα η φάμπρικα ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού, το σύστημα έμεινε ανοιχτό μέχρι τον Απρίλιο για να χωρέσει όλους τους «πληροφορημένους».

Οπότε για παράδειγμα στη Δράση «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» οι δικαιούχοι έπρεπε απλώς να υποβάλουν ενεργή σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης και Πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Αυτά όμως, χορηγούνται χωρίς κανένα έλεγχο, οπότε η αποζημίωση δόθηκε ακόμη κι αν έγιναν αγορές χημικών Φυτοφαρμάκων και Λιπασμάτων, για τεράστιες δήθεν βιολογικές καλλιέργειες βάμβακος και αραβόσιτου και άλλων καλλιεργειών.

 Άλλο παράδειγμα είναι η Δράση «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης» για την οποία όχι μόνο δεν ορίστηκε ούτε το ελάχιστο δείγμα ελέγχου, αλλά αποζημιώνονται ακόμη κι όσοι έχουν προμηθευτεί και έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στο 2023 την ανώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα χημικών ζιζανιοκτόνων.

Έτσι φτάσαμε σήμερα οι «πληροφορημένοι» να εισπράττουν κάμποσες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ενώ οι υπόλοιποι γεωργοί να μετρούν τις απώλειές τους σε σχέση με τα τιμολόγια που πλήρωσαν και με τις περσινές πληρωμές των δικαιωμάτων τους.

Αν ήθελε το Υπουργείο να “δώσει λεφτά” να τα έδινε αλλά όχι κόβοντας λεφτά από δράσεις που είναι τιμολογημένες και “αληθινές”

Η αδικία δεν μπορεί να περάσει ατιμώρητη και κυρίως δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Οι αγροτικοί Σύλλογοι:

Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού

Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας

Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας