Άρθρα Κόσμος

Συμφωνία – όνειδος για Ιράν και Γάζα; / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η γενοκτονία στη Γάζα αποτυπωμένη σε μια φωτογραφία. Η Ινάς Αμπου Μάαμαρ, μια 36χρονη Παλαιστίνια, αγκαλιάζει με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς να φαίνεται καθόλου το πρόσωπό της, το σαβανωμένο σώμα της Σάλι, της πεντάχρονης ανηψιάς της, η οποία σκοτώθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2023, όταν οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Για αυτό το στιγμιότυπο ο φωτογράφος του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ βραβεύτηκε από το World Press Photo για την φωτογραφία της χρονιάς | Mohammed Salem/Reuters/World Press Photo via AP
Ενα φρικιαστικό σενάριο παρουσιάζει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο Τελ Αβίβ-Ουάσινγκτον ήρθαν σε συμφωνία με δύο σκέλη: αφ’ ενός η επίθεση στο Ιράν να είναι περιορισμένη, αφ’ ετέρου να επιτραπεί η έφοδος του Ισραήλ στη Ράφα. ● Σε επιφυλακή το Ιράν, που πάντως δεν δείχνει να φοβάται.

Kορυφώνεται ώρα με την ώρα το παζάρι του τρόμου γύρω τόσο από τον χρόνο όσο και από την κλίμακα αλλά και το «μείγμα» των ιρανικών στόχων που σκοπεύει να χτυπήσει το Ισραήλ. Αν πιστέψουμε μάλιστα το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, που επικαλείται αιγυπτιακές και καταριανές πηγές, το Τελ Αβίβ συμφώνησε τελικά με τις ΗΠΑ σε ένα «περιορισμένο» μενού αντιποίνων, που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως δεν θα πυροδοτήσει νέα πυραυλική απάντηση από την Τεχεράνη.

Ομως το αντάλλαγμα για την «αυτοσυγκράτηση» του σιωνιστικού καθεστώτος είναι τρομακτικό – η Haaretz γράφει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως στον Νετανιάχου για την προαναγγελθείσα εδώ και πολλές εβδομάδες χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας με την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι στη μεθοριακή αυτή πόλη έχει συγκεντρωθεί ο μισός και πλέον εκτοπισμένος πληθυσμός της Γάζας, και η επιχείρηση αυτή είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε νέο πρωτοφανές μακελειό.

Να προσθέσουμε εδώ ότι χθες υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν ακριβώς τα σχέδια του Ισραήλ για εισβολή στη Ράφα και τις «εναλλακτικές λύσεις» που υποτίθεται πως έχει να προτείνει η Ουάσινγκτον για να επιτευχθεί η συντριβή της Χαμάς και των άλλων δήθεν τρομοκρατικών οργανώσεων, χωρίς να προκληθούν τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Πρόκειται, όπως όλοι πια καταλαβαίνουν, για ακόμη μία άσκηση κίβδηλης επικοινωνιακής «ευαισθησίας» από πλευράς των Αμερικανών σπονσόρων της γενοκτονίας, που θέλουν να δείξουν πως ενδιαφέρονται για τη ζωή των Παλαιστίνιων πολιτών, ενώ στην πραγματικότητα είναι όχι απλά συνένοχοι, αλλά πρωτεργάτες της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα, όπως φυσικά και των αδιάκοπων δολοφονιών, επιδρομών εποίκων αλλά και μαζικών συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νέες επιθέσεις

Μια που αναφερθήκαμε στην «ξεχασμένη» τις τελευταίες μέρες από τα μεγάλα ΜΜΕ μαρτυρική Λωρίδα, να σημειωθεί ότι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην Πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς, τη Ραφα, στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και σε άλλες περιοχές του μισο-ισοπεδωμένου θύλακα. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν «δεκάδες στρατιωτικούς στόχους», αλλά η πραγματικότητα στο έδαφος ως συνήθως τους διαψεύδει με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς μόνο στη γειτονιά αλ-Σαλάμ της Ράφας δολοφονήθηκαν τη νύχτα οχτώ μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ άλλοι έντεκα άμαχοι φονεύτηκαν στη Χαν Γιουνίς, την πόλη του Νότου όπου οι Ισραηλινοί θέλουν τώρα να «σπρώξουν» τους πρόσφυγες από τη Ράφα.

Και βέβαια τα σενάρια για επικείμενη εισβολή στη Ράφα ενισχύονται από τις πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν αποστείλει τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό της Γάζας δεκάδες πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά και πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος.

Ολόκληρη η τραγωδία της Γάζας μπορεί άλλωστε να συνοψιστεί στην ιστορία του 13χρονου Ζεΐν, την οποία διαβάσαμε στη βρετανική Guardian: ο μικρός Παλαιστίνιος ήταν ένας από τους λίγους διασωθέντες από μια αεροπορική επιδρομή τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 μέλη της εκτεταμένης οικογένειάς του που βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι. Παγιδεύτηκε τραυματίας κάτω από τα χαλάσματα, αλλά ανασύρθηκε ζωντανός και ανάρρωσε. Ομως την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας από τις αμφιλεγόμενες ρίψεις εφοδίων από αέρος, καταπλακώθηκε από ένα τέτοιο φονικό πακέτο «βοήθειας», και πέθανε την Κυριακή στο νοσοκομείο…

Ας επιστρέψουμε όμως στο «σίριαλ» με τα αντίποινα του Ισραήλ και την υποτιθέμενη προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης να μεσολαβήσουν… και καλά υπέρ της ειρήνης. Αν είναι έτσι, τότε γιατί ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία προχωρούν ήδη σε νέες μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά όχι και κατά του Ισραήλ, που πρώτο χτύπησε την περσική πρεσβεία στη Δαμασκό και έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αθώους στη Γάζα; Χθες, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής «διπλωματίας» Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε πως «βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή […] που θα προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Ευρώπη», αλλά στην αμέσως επόμενη πρότασή του είπε πως «πρέπει να επεκταθούν και να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις κατά του Ιράν… και να τιμωρηθεί η Τεχεράνη ώστε να μην επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ», ενώ για το γενοκτονικό καθεστώς του Ισραήλ είπε μόνο πως…«πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση»! Και επανέλαβε τις γνωστές ρητορικές κορόνες για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, τις οποίες βέβαια όλοι ξέρουν πού ακριβώς τις γράφει το Ισραήλ, όσο δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες κυρώσεις ή άλλες ενέργειες…

Ιράν σε επιφυλακή

Το Ιράν πάντως δεν δείχνει για την ώρα να φοβάται, αν και φυσικά διατηρεί τις δυνάμεις του σε πλήρη επιφυλακή. Χθες, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Αχμάντ Χαγιαταλάμπ, προειδοποίησε το Ισραήλ και τους συμμάχους του πως κατά την πρόσφατη επίθεση χρησιμοποίησε μόνο παλαιότερης τεχνολογίας πυραύλους και όχι τους προηγμένους τύπους «Χοραμσάχρ», «Σετζίλ», «Σαχίντ Χατζ Κασίμ», «Χεϊμπάρ Σεκάν» και ιδίως τον πολυ-υπερηχητικό «Φάταχ-2»…

Και συμπλήρωσε με νόημα πως το Ιράν γνωρίζει επακριβώς πού βρίσκονται όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ και δεν θα διστάσει να τις πλήξει, «εάν το σιωνιστικό καθεστώς θελήσει να αναλάβει δράση κατά των πυρηνικών μας υποδομών και εγκαταστάσεων»… Πρόσθεσε επίσης ότι το Ιράν αν απειληθεί δεν θα διστάσει «να αναθεωρήσει και να παρακάμψει τις διακηρυγμένες πυρηνικές πολιτικές του» – δηλαδή, αν δεν το καταλάβατε, να κατασκευάσει και/ή να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα για να υπερασπιστεί το έδαφός του από την ισραηλινή πυρηνική απειλή.

Οσο για την περίφημη διεθνή απομόνωση του Ιράν, που υποτίθεται πως είναι ο σκοπός του Ισραήλ και της Δύσης, να σημειώσουμε ότι ο Πέρσης πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι θα επισκεφτεί σε λίγες μέρες κανονικά το Πακιστάν, τη μοναδική μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα – παρά τις εξοντωτικές πιέσεις της Δύσης στο Ισλαμαμπάντ για ακύρωση της επίσκεψης…

Αντί επιλόγου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να ψηφίσει για το αν θα προωθήσει ή όχι στην Ολομέλεια την πρόταση της Παλαιστίνης για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού, από «στάτους παρατηρητή» που έχει σήμερα. Αλλά βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει πως θα βάλουν βέτο, γιατί πρέπει λέει να προηγηθεί συμφωνία των Παλαιστινίων με το Ισραήλ!

Η γενοκτονία στη Γάζα αποτυπωμένη σε μια φωτογραφία. Η Ινάς Αμπου Μάαμαρ, μια 36χρονη Παλαιστίνια, αγκαλιάζει με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς να φαίνεται καθόλου το πρόσωπό της, το σαβανωμένο σώμα της Σάλι, της πεντάχρονης ανιψιάς της, η οποία σκοτώθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2023, όταν οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Για αυτό το στιγμιότυπο ο φωτογράφος του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ βραβεύτηκε από το World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς.

 efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ