Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε η επανέκδοση της δίτομης “Ιστορίας της Βέροιας” του Γιώργου Χιονίδη

Η Βέροια μπορεί να αισθάνεται σήμερα πως  ένα μέρος του χρέους της απέναντι στο Γιώργο Χιονίδη, τον συγγραφέα της δίτομης Ιστορίας της, του το απέδωσε κατά κάποιον τρόπο και μάλιστα μέσα σ’ ένα κλίμα γενικής συγκίνησης.

Με κόσμο να έχει γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, δείγμα κι αυτό της εκτίμησης για τον ξεχωριστό και βραβευμένο  από την Ακαδημία Αθηνών πολίτη της, τον συγγραφέα, τον δικηγόρο και πολιτικό, τιμήθηκε με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βιβλίου του και ο άνθρωπος Χιονίδης, πέρα από τις προαναφερθείσες του ιδιότητες.  Η πόλη τίμησε έναν ξεχωριστό πολίτη της με όσα ειπώθηκαν γι’ αυτόν.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, εκτός από χαιρετισμούς που προηγήθηκαν, αποφασίστηκε να μιλήσουν οι: Γιώργος Καλογήρου Δημοσιογράφος – Συνθέτης, Γιάννης Μοσχόπουλος Δικηγόρος – Ερευνητής Ιστορίας και η Αναστασία Ταναμπάση, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης.

Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Δεσποινα Βογιατζόγλου και με πρώτο τον πρώην Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Γιάννη Τροχόπουλο, που έγραψε ιστορία  σ’ αυτήν και την ανέδειξε, συνεργαζόμενος και με τον Γιώργο Χιονίδη και γνωρίζοντάς τον καλά, να κάνει με εύστοχες πινελιές το πορτρέτο του, ο λόγος δόθηκε στην Κατερίνα Σίμπου, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, που αναφέρθηκε  στον συγγραφέα, έχοντας  και την εικόνα του ως δικηγόρου από προσωπική πείρα, αλλά και ως ιστορικού. Το βιβλίο του το χαρακτήρισε με πολύ θαυμασμό “δώρο στις επόμενες γενιές”.

Ο Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Βέροιας, ανέδειξε σύντομα το πάθος του συγγραφέα για τη γνώση χαρακτηρίζοντας το έργο του “Βίβλο της πόλης” κι εκείνον πρότυπο στη δικηγορία και την πολιτική.

Η Εύη Λαζού  – Λασκαρίδη, εκείνη που ανέλαβε το κόστος της επανέκδοσης το βιβλίου, αφιερώνοντας την κίνησή της στη μνήμη του  πατέρα της Νίκου Λαζού, προλόγισε μ’ έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο,  συνδέοντας την πόλη με τους ανθρώπους της και τη μνήμη που αποτυπώνεται σε κάθε πολίτη της και τον ακολουθεί σ’ όλη του τη ζωή. “Κι ο Γιώργος Χιονίδης αυτήν την κάψουλα μνήμης πρόσφερε σε όλους μας” ολοκλήρωσε.

Ο Γιώργος Καλογήρου, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η επανέκδοση του έργου, υπό την έννοια της ακούραστης προσπάθειας που έκανε,  ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή, εκπροσωπήθηκε σήμερα από την γυναίκα του Άννα Καλογήρου. Κατατέθηκε η  άποψη του Γιώργου Καλογήρου για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η α’ έκδοση του 1960, δυσκολίες οικονομικές του συγγραφέα, που δεν τον πτόησαν, όμως, για να φτάσει μέχρι τη σημερινή της επανέκδοση, που επιτελέστηκε με την ευγενική χορηγία, που τιμά την χορηγό.

“Ο Γιώργος Χιονίδης αποτελεί πνευματικό μέγεθος, που υπηρέτησε το δίκαιο και την έρευνα, αλλά και αξίες, που δύσκολα μπορούν να βρεθούν στην εποχή μας” ολοκλήρωσε.

Ο Γιάννης Μοσχόπουλος, με συγκίνηση που δεν κατάφερε να κρύψει, μίλησε για τον μέντορά του, τιμώντας την ερευνητική και συγγραφική του ιδιότητα αλλά και εκείνην του δικηγόρου, που του έδειξε το δρόμο της γνώσης και της ανιδιοτέλειας.

Με ένα πισωγύρισμα στο παρελθόν ο Γιάννης Μοσχόπουλος μίλησε για την πρώτη επαφή του με το έργο του Γιώργου Χιονίδη στα 16 του μόλις χρόνια, που τον εντυπωσίασε. Αργότερα γνωρίζοντάς τον ως δικηγόρος πια και ο ίδιος,  πρόσθεσε πως ο Χιονίδης αποτελεί και τον μέντορά του στη δικηγορία.

Το ήθος του ανθρώπου και η βασανιστική έρευνα του Χιονίδη ως ερευνητή αποτέλεσαν για τον ομιλητή  οδοδείκτες στη δική του πορεία.

Έκλεισε συγχαίροντας τους ανθρώπους που οδήγησαν στην επανέκδοση, επιφορτίζοντας τη σύζυγο του Γιώργου Χιονίδη Πόπη, που ήταν παρούσα, να του μεταφέρει τις βαθύτατες ευχαριστίες του.

Η Αναστασία Ταναμπάση, δείχνοντας τη σχέση Ιστορίας με την Τοπική Ιστορία, την Μικρο – ιστορία, όπως λέγεται, τόνισε πως η δουλειά του Γιώργου Χιονίδη προηγείται της γενικής στροφής που έκανε η Επιστήμη της Ιστορίας το 1970 στην Ελλάδα, αφού ο Γιώργος Χιονίδης γράφει Τοπική Ιστορία ήδη από το ’60!

Χαρακτηρίζοντας το δίτομο έργο  έντονο ιστορικό αποτύπωμα, που το χαρακτηρίζει πολιτισμικός πλούτος και ιδιαιτερότητα, έκλεισε λέγοντας πως ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής μας μνήμης ανήκει στο συγγραφέα του βιβλίου αυτού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  Άννα Μέλιου να κλείνει μια πολύ συγκινητική στιγμή και για τη Βιβλιοθήκη, (στην οποία ο Γιώργος Χιονίδης έχει χαρίσει 17.400 βιβλία του), αλλά συγκινητική και για την πόλη, παίζοντας πιάνο. Η μικρή δεξίωση που ακολούθησε δημιούργησε ένα δεύτερο επίπεδο γενικής ευφορίας.

Είμαστε όλοι ευγνώμονες κ. Χιονίδη για όσα κάνατε για την πόλη μας…

………………….

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας