Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές Κασσελάκη σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα – Η κυριαρχία και οι ισορροπίες με τους βασικούς πόλους

Με τις αλλαγές σε κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να αποτυπώσει το αποτέλεσμα του Συνεδρίου, και να διευθετήσει εκκρεμότητες του τελευταίου διαστήματος προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει παρακάτω, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, χωρίς τις συνεχείς διαμάχες του τελευταίου διαστήματος που αντανακλώνται και στις αρνητικές δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιλέγει μια λογική «σύνθεσης» αυτή τη στιγμή και όχι σαρωτικών αλλαγών καθώς δείχνει να αντιλαμβάνεται πλέον ότι η εικόνα διχασμού και αέναων τριβών δεν ωφελούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τις ευρωεκλογές, για τις οποίες χθες έβαλε τον πήχη άνω του 17% – είπε πως θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ξεπεράσει και μάλιστα αρκετά.

Με πρόσωπα του δικού του κλίματος σε αναβαθμισμένους ρόλους στην κοινοβουλευτική ομάδα και το Εκτελεστικό Γραφείο, ουσιαστικά σηματοδοτεί την κυριαρχία του όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Συνέδριο, όμως τηρεί ισορροπίες με τους εσωκομματικούς πόλους Νίκο Παππά και Όλγα Γεροβασίλη.

Την ίδια ώρα, επιλύει την εκκρεμότητα Πολάκη, ο οποίος αν και συντονιστής των τομέων της ΚΟ, δεν ακολούθησε την κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει χθες λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό πως ήταν λάθος του που δεν το ψήφισε, γιατί ακόμη και ο νομός Χανίων στηρίζει την ισότητα στον γάμο. Έτσι ο Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, απομακρύνεται από τη θέση του υπερσυντονιστή και επιστρέφει στον Τομέα Διαφάνειας. Τη θέση του αναλαμβάνουν αναβαθμιζόμενοι, ο Γιάννης Σαρακιώτης σε θέση Συντονιστή των ΕΠΕΚΕ και η Ραλλία Χρηστίδου σε θέση Αναπληρώτριας Συντονίστριας ΕΠΕΚΕ. Μάλλον «στα μαλακά» πέφτει η Νίνα Κασιμάτη η οποία ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς μετακινείται στον τομέα Ναυτιλίας από τον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, στον οποίο από αναπληρωτής αναβαθμίζεται σε τομεάρχη ο Γιώργος Ψυχογιός. Στην θέση του τομεάρχη Δικαιοσύνης Δικαιοσύνης, μετά την αναβάθμιση Σαρακιώτη, μετακινείται από το Ναυτιλίας ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Επίσης ο τομέας Ανάπτυξης εντάσσεται στον τομέα Οικονομικών (τομεάρχης Νίκος Παππάς) με αναπληρώτρια τομεάρχη Ανάπτυξης την Μαρίνα Κοντοτόλη, η οποία μετακινήθηκε από την θέση της αναπληρώτριας τομεάρχης Εσωτερικών.

Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ορίστηκε ο Θάνος Μωραϊτης, από τα πρόσωπα που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ο Γιώργος Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές.

Υποψήφια για τις ευρωεκλογές θα είναι και η Δώρα Αυγέρη η οποία αποχώρησε από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου. Νέος εκπρόσωπος δεν ανακοινώθηκε χθες, αυτό θα γίνει τη Δευτέρα κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΕΓ μετά τις αλλαγές. Ωστόσο φαίνεται πως για τη θέση αυτή προορίζεται η δημοσιογράφος και διευθύντρια της Αυγής Βούλα Κεχαγιά.

Το Εκτελεστικό Γραφείο, ουσιαστικά  ανασυγκροτείται και επανενεργοποιείται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εντάσσει στην οργανική του σύνθεσητην παραλίγο ανθυποψήφιά του στο Συνέδριο, Όλγα Γεροβασίλη, ως ένα από τα τρία μέλη της ΠΓ που προβλέπει το Καταστατικό.

Παραμένει η συμμετοχή όπως προβλέπεται του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, της Γραμματέως της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου, της Γραμματέως της ΚΟ Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς και των μελών της ΠΓ Ρένας Δούρου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (με την προσθήκη της Όλγας Γεροβασίλη όπως προαναφέρθηκε) ενώ ως παρατηρητής εξακολουθεί να μετέχει ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος (εφόσον πρόεδρος του κόμματος και της ΚΟ δεν ταυτίζονται).

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Βουλγαράκης, επίσης εκ των θερμών υποστηρικτών Κασσελάκη, αναλαμβάνει συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου – το οποίο ήταν στην αρμοδιότητα του Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη ο οποίος παραιτήθηκε – και με αυτό το ρόλο μετέχει στο ΕΓ.

Στα 9 πρόσωπα του Εκτελεστικού Γραφείου, προστίθενται έξι πρόσωπα χωρίς να προβλέπονται από το καταστατικό αλλά θα μετέχουν με την «πατέντα» της συνεδρίασης υπό διευρυμένη σύνθεση. Έτσι, στο ΕΓ μετέχει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αναδείχθηκε στο Συνέδριο σε βασικό «ενδιάμεσο» πόλο, ο Λευτέρης Κρέτσος (ο οποίος τρέχει τη λειτουργία του isyriza), και πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλος συνεργατών του προέδρου όπως ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Πάνος Ρήγας, ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ μετά τη στήριξη που παρείχε στο Συνέδριο, αναβαθμίζεται δια της συμμετοχής της στο ΕΓ και  η Κυριακή Μάλαμα.

Μα αυτές τις αλλαγές ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να δώσει το στίγμα του και να κλείσει τον μακρύ κύκλο της εσωκομματικής εσωστρέφειας, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας – θα παρουσιαστεί στην Σπάρτη στις 13 Μαρτίου.

 topontiki.gr

“Στουν απόηχου τ’ συνιδρίου” / γράφει η γκουστιρίτσα

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας