ART Βέροια Εικαστικά Πολιτισμός Τοπικά

Ελαχιστογραφίες: Δήμητρα Σιατερλή – Με αφορμή και αφετηρία τη χαρακτική / γράφει η Βίκυ Παπατζίκου

Πρωτοσυναντηθήκαμε στη Φλώρινα πριν χρόνια. Σήμα κατατεθέν της η μακριά γκρίζα κοτσίδα της. Αδυνατώ να την φανταστώ χωρίς αυτήν.

Δήμητρα Σμυρνή & Δήμητρα Σιατερλή σε συνομιλία, γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ

Στην πραότητα της  Δήμητρας και στην έμφυτη ευγένεια που την χαρακτηρίζει, είναι εμφανής η  δύναμη και  το σθένος του ανθρώπου που ήδη κατέβαλε το τίμημα, που δοκίμασε και δοκιμάστηκε. Η μακριά της κοτσίδα, για μένα, σήμαινε την ορατή απόδειξη αυτής της δύναμής.

Η Δήμητρα Σιατερλή μέσα από την τέχνη της, μορφοποίησε τα συναισθήματά της. Εξέφρασε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της, καθώς και τις βαθύτερες σκέψεις της . Από το 1989, γοητευμένη από τις λειτουργίες και την οργανωτική αρχιτεκτονική της αράχνης,  εντάσσει  τον ιστό της  στο έργο της,  όπου και γίνεται  μία από τις κεντρικές εστίες της δουλειάς της. Και όπως η ίδια λέει, ίσως η πιο σημαντική.

Η Δήμητρα Σιατερλή γεννήθηκε στο Άργος. Είναι πτυχιούχος ζωγραφικής και διακόσμησης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Bologna.  Το 1977 συνιδρύουν με τον Pino Pandolfini το «Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών-Pandolfini & Σιατερλή».  Δίδαξε χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας..

Βέρα & Δήμητρα Σιατερλή, από το στήσιμο της έκθεσης στη γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ

Στη Βέροια συστήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στην έκθεση “ΣΥΣΤΡΑΤΑ”,  με την αδερφή της Βέρα σε μια κοινή παρουσίαση του έργου τους. Οι δυο τους βαδίζουν  στην τέχνη λειτουργώντας με αναλογίες και κοινά ερωτήματα.

Εγκαίνια της έκθεσης “Σύστρατα” στη γκαλερί Παπατζίκου. Βέροια, 2016 / Δήμητρα – Βέρα Σιατερλή & Γιώργος Καλογήρου           

Το 2015 & 2022 η Δήμητρα Σιατερλή ήταν στην ομάδα των εικαστικών που εκπροσώπησαν την γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ στην ART-ATHINA. Πρόσφατη συνεργασία μας η έκθεση “ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ” 14/12/2023 – 30/02/2024 με τη συμμετοχή δώδεκα σημαντικών Ελλήνων εικαστικών. Κοινός παρονομαστής όλων, η συνύπαρξή τους στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών *με αφορμή και αφετηρία τη χαρακτική.

Στις 6 Ιουλίου του 2022, με την συμμετοχή της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου προσφέρει την κοτσίδα της, ανάθημα,  κεράκι στο εικονοστάσι της Τέχνης της..

Με μερικές φωτογραφίες κοινοποιεί το “δρώμενο”  και  σημειώνει:

Αγαπημένες φίλες κι αγαπημένοι φίλοι,  γιορτάζω τα 70 μου, με κουρεμένο κεφάλι περιμένω το όνειρο ακούρευτο…

Είθε..

Βίκυ Μελικιώτου Παπατζίκου

Δήμητρα Σιατερλή & Βίκυ Παπατζίκου με φόντο τα έργα της /Art-Athina-2022 – Ζάππειο-Μέγαρο

——————————–

Σημείωση Φαρέτρας: Διαβάστε για τα εγκαίνια της έκθεσης “Σύστρατα” των Αδελφών Βέρας και Δήμητρας Σιατερλή που έγιναν στην Γκαλερί Παπατζίκου τον Απρίλη του 2016.

“Σύστρατα”. Βέρα και Δήμητρα Σιατερλή. Μια διαδρομή με κοινή αφετηρία και συναντήσεις στα σταυροδρόμια της Τέχνης – Εγκαίνια στη Γκαλερί Παπατζίκου

 

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων