Βέροια Εργασιακά Κοινωνία Τοπικά

Η ομιλία του Ηλία Νοβάκη, Πρόεδρου Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας, στη χθεσινή γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ

Παραθέτουμε την ομιλία του Ηλία Νοβάκη, Πρόεδρου Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας, στη χθεσινή γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ

——–

Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. Εμείς ως ΠΟΕΔΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Λέμε ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Λέμε ναι στα απογευματινά χειρουργεία με το προσωπικό βάρδιας όμως και από τη λίστα αναμονής ΔΩΡΕΑΝ και όχι επί πληρωμή

——————–

ΑΔΕΔΥ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

28 του ΦΛΕΒΑΡΗ

ΒΕΡΟΙΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είμαστε πάλι εδώ στο ίδιο χώρο, στον χώρο του Δημαρχείου, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τις τραγικές συνέπειες των ενεργειών, των εγκληματικών ενεργειών που οδήγησαν στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας και βύθισαν στο πένθος τις οικογένειες τους αλλά και ολόκληρη την χώρα. Εκφράζουμε την θλίψη και την συμπαράστασή μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Όπως γνωρίζετε προέρχομαι από τον πολύπαθη χώρο της Υγείας. Έναν χώρο που έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να περνά. Τα Νοσοκομεία μας, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πρόχειρα με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά, χωρίς όμως να υπολογίζεται η εργασιακή εξάντληση και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν, αφού καλύπτοντας ένα κενό σε μία υγειονομική μονάδα με μετακινήσεις αμέσως δημιουργείται ένα άλλο κενό σε μία άλλη υγειονομική μονάδα. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές αποχωρίσεις υπαλλήλων από το ΕΣΥ χωρίς να αντικαθίστανται άμεσα με αντίστοιχες προσλήψεις, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα μεγιστοποιείτε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σε σχέση με πέρυσι έχουμε 3000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων χωρίς τελικά να αυξάνεται ο αριθμός των εν ενεργεία υπαλλήλων. Επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Από την άλλη υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, της μη ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, της μη μονιμοποίησης των Συμβασιούχων. Ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς.

 Πρόσφατα ανακοινώθηκε η λήξη 6.000 ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση έως το τέλος του μήνα Ιουνίου. Ζητάμε την ανανέωση των συμβάσεων τους και να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ για να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την ένταξη των εργολάβων σε αυτά. Μείζον πρόβλημα είναι η δυσχερής διαχείριση των ασθενών στα επείγοντα και τις κλινικές των Νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό η πολύωρη ταλαιπωρία στα ΤΕΠ που αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένης και στελεχωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

            Για τη δυσχερή λειτουργία του Συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με δαπάνες για την Υγεία στο 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σε ένα τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν Περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

            Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία είναι κλειστές λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων και Νοσηλευτών. Οι λίστες αναμονής σε τακτικά χειρουργεία για πολλές χειρουργικές επεμβάσεις είναι πάνω από δύο χρόνια. Τα απογευματινά χειρουργεία που τόσος λόγος γίνεται θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων.

            Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. Εμείς ως ΠΟΕΔΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Λέμε ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Λέμε ναι στα απογευματινά χειρουργεία με το προσωπικό βάρδιας όμως και από τη λίστα αναμονής ΔΩΡΕΑΝ και όχι επί πληρωμή.

            Το ΕΣΥ κατέληξε να μην είναι ελκυστικό. Οι περισσότεροι Υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μη μετράμε συνεχώς απώλειες σε προσωπικό.

            Τα κενά στο ΕΚΑΒ πρέπει να καλυφθούν από εκπαιδευμένους διασώστες όπως και τα νοσοκομεία να προσλάβουν διασώστες για τις δευτερογενείς διακομιδές.

            Οι Μονάδες Πρόνοιας έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και στις κτιριακές υποδομές.

            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Διεκδικούμε:

  • Ποιοτική, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για να ανακοπεί το κύμα των μαζικών αποχωρήσεων των υγειονομικών
  • Επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους
  • Χρηματοδότηση
  • Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού

Διεκδικούμε και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα διαχρονικά αιτήματα μας μέχρι να πετύχουμε γιατί είναι δίκαια αιτήματα και δικαιωματικά μας ανήκουν.

—————–

Βέροια – Τέμπη / Ποτάμι ο κόσμος απαίτησε: Τις ΖΩΕΣ μας, ΟΧΙ τα ΚΕΡΔΗ σας!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας