Ελλάδα

Ελληνικό: Αποσυναρμολογήθηκαν τα εγκαταλελειμμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής | video

Φωτογραφία: Από Alan Lebeda – http://www.airliners.net/photo/Olympic/Boeing-747-284B/0468516/L/, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18118173
Τέλος εποχής για τα αεροσκάφη της θρυλικής Ολυμπιακής που βρίσκονταν στο άλλοτε διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (21/02), αποσυναρμολογήθηκαν

Συγκεκριμένα, στη νοτιοανατολική πλευρά του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού ήταν εγκαταλελειμμένα συνολικά επτά αεροσκάφη – ανάμεσά τους το «Οlympic Eagle» ένα Boeing 747-200, το οποίο μπήκε στον στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στα τέλη του 1973 μαζί με ένα ακόμα αντίστοιχο αεροσκάφος.

Ελληνικό, Ολυμπιακή, Αεροπλάνα, Αεροσκάφη

Ελληνικό, Ολυμπιακή, Αεροπλάνα, Αεροσκάφη

Ελληνικό, Ολυμπιακή, Αεροπλάνα, Αεροσκάφη

Ελληνικό, Ολυμπιακή, Αεροπλάνα, Αεροσκάφη

Το Ελληνικό και τα… απομεινάρια της Ολυμπιακής

Επισημαίνεται πως τo Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού ή απλά Ελληνικό ήταν το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας για πάνω από 60 χρόνια. Οι διάδρομοί του κάποτε έσφιζαν από ζωή και υποδεχόντουσαν τουρίστες από κάθε μεριά του πλανήτη που ήθελαν να θαυμάσουν την Ελλάδα. Το 2001 έγινε η τελευταία προσγείωση στο αεροδρόμιο. Από τότε παραμένει κλειστό, αν και ορισμένοι από τους χώρους του χρησιμοποιούνται ακόμη.

Το «Olympic Eagle» (SX-OAB) ήταν το μοναδικό 747 της Ολυμπιακής σε ελληνικό έδαφος, όπως επισημαίνει η ομάδα Up Drones στο βίντεο που ακολουθεί και είχε καταγραφεί το 2016. Το αεροσκάφος μπορούσε να το δει κανείς στη νοτιοανατολική πλευρά του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, που κατασκευάστηκε το 1973 στις ΗΠΑ και παραλήφθηκε καινούργιο τότε από την Ολυμπιακή Αεροπορία. Χωρούσε συνολικά 426 επιβάτες και ήταν χωρισμένο σε δύο θέσεις – στη Διακεκριμένη και στην Οικονομική.

Μάλιστα, το αεροσκάφος αυτό είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το έκανε ξεχωριστό από τα 747 άλλων εταιρειών: Στο εσωτερικό του διατηρήθηκε ζωντανό το αρχαίο ελληνικό στοιχείο. Έτσι,λοιπόν, η καμπίνα του αεροσκάφους είχε χωριστεί σε «ζώνες», κάθε μία απ’ τις οποίες είχε ένα όνομα από σημεία της Ακρόπολης Αθηνών. Για παράδειγμα, η Ζώνη Α ονομαζόταν «Προπύλαια», η Ζώνη Β «Ερεχθείον», η Ζώνη Γ «Παρθενώνας» κ.ο.κ.

Σε γενικές γραμμές, η καμπίνα των επιβατών διατηρείται σήμερα σε καλή κατάσταση, ενώ μάλιστα μέσα σε αυτή έχουν γίνει και γυρίσματα κάποιων ελληνικών σειρών. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για το πιλοτήριο. Λόγω της ελλιπούς φύλαξης του αεροσκάφους τα προηγούμενα χρόνια, έχουν κλαπεί αρκετά πολύτιμα όργανα.

 ieidiseis.gr

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας