Κόσμος

Γερμανία / Έκθεση ερευνητών: Προτεστάντες ιερωμένοι βίασαν και κακοποίησαν πάνω από 9.300 παιδιά

Σοκάρει η έκθεση που δημοσιοποίησαν σήμερα στη Γερμανία ανεξάρτητοι ερευνητές, με συντονιστή τον Martin Wazlawik,  καθηγητή Κοινωνικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερο, σχετικά με την πολυετή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων από την Προτεσταντική Εκκλησία της χώρας.

Αρχικά, οι ερευνητές εντόπισαν 1.259 δράστες ιερωμένους και 2.174 θύματα. Κάνοντας ωστόσο αναγωγές στο παρελθόν λόγω μη αρχειοθέτησης χιλιάδων κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους από το 1946 και έπειτα, διαπίστωσαν πως στα χέρια πάνω από 3.500 αθεόφοβων παιδοβιαστών έπεσαν πάνω από 9.300 παιδιά και έφηβοι.

Οι ερευνητές διερεύνησαν περίπου 4.300 πειθαρχικούς φακέλους, 780 προσωπικούς φακέλους και πάνω από 1.300 επιπλέον έγγραφα.

Συγκριτικά, η μεγάλης κλίμακας αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία το 2018 εξέτασε περίπου 38.000 αρχεία.

Τα πανεπιστήμια των ερευνητών που συμμετείχαν στην μεγάλη έρευνα

Στα ευρήματά της, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 64,7% των θυμάτων και το 99,6% των δραστών ήταν άνδρες, με παραδείγματα κακοποίησης που κυμαίνονται από περιττή σωματική επαφή κατά τη διάρκεια μαθημάτων αθλητισμού έως σεξουαλική διείσδυση.

Ας σημειωθεί πως περίπου τα τρία τέταρτα των δραστών ήταν παντρεμένοι τη στιγμή της πρώτης τους εγκληματικής πράξης κατά παιδιών και εφήβων.

Ανάλογες κακοποιήσεις και από Γερμανούς Καθολικούς ιερείς

Βεβαίως το πρόβλημα αυτό δεν περιορίζεται στους κόλπους της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Γερμανίας αλλά και στην Καθολική Εκκλησία της ίδιας χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της DW, καθώς έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2018 είχε καταγράψει στοιχεία για 3.677 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων από 1.670 Καθολικούς ιερωμένους μεταξύ 1946 και 2014.

banner-article

Ροη ειδήσεων