Κόσμος

Άνδεις: 50 χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία, οι επιζώντες θυμούνται πώς έγιναν… κανίβαλοι για να ζήσουν

Κατερίνα Αθανασίου

Η ιστορία των 16 επιζώντων της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, που επιβίωσαν καταναλώνοντας ανθρώπινη σάρκα, έχει γίνει βιβλίο, αλλά και ταινία

Μισό αιώνα μετά τη συντριβή του αεροπλάνου τους στις Άνδεις, οι επιζώντες που κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να παραμείνουν ζωντανοί είχαν συνάντηση αυτή την εβδομάδα στην Ουρουγουάη, για να θυμηθούν τη φρικτή δοκιμασία την οποία έζησαν.

Η ιστορία των 16 επιζώντων της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, η οποία είχε ναυλωθεί για να μεταφέρει μια ερασιτεχνική ομάδα ράγκμπι από το Μοντεβιδέο στο Σαντιάγο της Χιλής, το 1972, απαθανατίστηκε στο μπεστ σέλερ «Alive: Η ιστορία των επιζώντων των Άνδεων» του Piers Paul Read. Το 1993 μάλιστα έγινε ταινία του Χόλιγουντ.

«Φυσικά, η ιδέα της κατανάλωσης ανθρώπινης σάρκας ήταν φρικιαστική και αποκρουστική», δήλωσε ο 70χρονος σήμερα Ramon Sabella ο οποίος είναι μεταξύ των επιβατών του Fairchild FH-2270 που επέζησαν 72 ημέρες στις Άνδεις.

Rugby Team Crash Lands On Andes And Faces The Unthinkable Taboo | Trapped | Wonder

Οι 16 -που κατάφεραν να επιβιώσουν είναι όλοι τους εν ζωή- συγκεντρώθηκαν στις 13 Οκτωβρίου, στην επέτειο της συντριβής, για να τιμήσουν τη μνήμη των 29 φίλων και μελών του πληρώματος που χάθηκαν στη συντριβή, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Sunday Times».

Φέτος, η 50ή επέτειος της δοκιμασίας τους γιορτάστηκε με γραμματόσημο από το ταχυδρομείο της Ουρουγουάης, ανέφερε η εφημερίδα.

Aeroplano4

Ήταν δύσκολο να το βάλεις στο στόμα σου

«Ήταν δύσκολο να το βάλεις στο στόμα σου», θυμήθηκε ο Sabella, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. «Αλλά το συνηθίσαμε. Κατά μία έννοια, οι φίλοι μας ήταν μερικοί από τους πρώτους δωρητές οργάνων στον κόσμο – μας βοήθησαν να τραφούμε και μας κράτησαν ζωντανούς».

 

Aeroplano1

Η ομάδα πήρε την απόφαση να φάει ανθρώπινη σάρκα αφού προηγουμένως είχε καταναλώσει το φαγητό που είχε μέσα το αεροπλάνο, το οποίο περιελάμβανε οκτώ σοκολάτες, μια κονσέρβα μύδια, τρία μικρά βάζα μαρμελάδας, μερικά αμύγδαλα και χουρμάδες και αρκετά μπουκάλια κρασί.

Σήμερα, οι 16 επιζώντες είναι μια δεμένη ομάδα που συναντιέται επίσης κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η διάσωση κάνοντας μπάρμπεκιου – με μοσχαρίσιες μπριζόλες και χοιρινά λουκάνικα.

Πώς έγινε η συντριβή του αεροσκάφους

Το αεροπλάνο προσέκρουσε σε μια βουνοπλαγιά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όταν ο πιλότος εξετράπη της πορείας του. Τα φτερά του ξεριζώθηκαν κατά την πρόσκρουση, με αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο των 12 επιβατών και του πληρώματος. Άλλοι δεκαεπτά θα χάνονταν από τα τραύματά τους και από χιονοστιβάδα, σύμφωνα με αναφορές. Μετά από δέκα ημέρες η ομάδα των επιζώντων άκουσε από τον ασύρματο ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τους είχε διακοπεί.

«Σκεπτόμενοι τη στενοχώρια και τη θλίψη που προκάλεσε στις οικογένειές μας η είδηση της συντριβής του αεροσκάφους μας έδωσε πείσμα για να επιβιώσουμε», δήλωσε ο Sabella.

«Το να τρως ανθρώπινη σάρκα δεν έχει καμιά γεύση, πραγματικά», δήλωσε ο επιζών Carlitos Paez, γιος ενός Ουρουγουανού καλλιτέχνη.

Ο Paez είπε ότι έχει κάνει καριέρα ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για να δώσει διαλέξεις για τη δοκιμασία του στα βουνά.

«Έχω κάνει έξι εκατομμύρια μίλια με την American Airlines», είπε για να συνεχίσει: «Είμαι καταδικασμένος να λέω αυτή την ιστορία για πάντα, όπως οι Beatles πρέπει πάντα να τραγουδούν το ‘Yesterday’».

protothema

banner-article

Ροη ειδήσεων