Οικονομία

Ακρίβεια: Μέτρα με… χρονοκαθυστέρηση και παραδοχή του «πληθωρισμού της απληστίας»

Αν και κατά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, σε πρώτο πλάνο βρέθηκε – και δικαίως – το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, εντούτοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας και στα νέα μέτρα για την καταπολέμησή της που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε τα εργαλεία και κατανοούμε καλύτερα κάτι το οποίο στο παρελθόν φαινόταν εξαιρετικά σύνθετο – αλλά τώρα έχουμε μπει στη λεπτομέρεια του θέματος –  που είναι ο τρόπος τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι», συμπληρώνοντας λίγο μετά ότι «για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές».

Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι χρειάστηκαν σε μια κυβέρνηση, που – όπως ή ίδια δηλώνει – έχει τεχνοκρατική προσέγγιση στα πράγματα και που έχει αξιοποιήσει και στελέχη της αγοράς, περίπου δύο χρόνια για να κατορθώσει να διαπιστώσει πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα προϊόντα από τον παραγωγό μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη, βέβαια, οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και αργότερα (με περισσότερες λεπτομέρειες) του υπουργού Ανάπτυξης, τουλάχιστον δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του βρεφικού γάλακτος, ενός προϊόντος ανελαστικής ζήτησης για τους καταναλωτές που το χρειάζονται, όπου είναι προφανές ότι υπήρχε τεράστια στρέβλωση στην αγορά.

Εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ. Και αν αυτό το οποίο λέω ενοχλεί αυτές τις εταιρείες, τι να κάνω, εγώ έχω μια υποχρέωση: να προστατεύσω αυτή τη στιγμή τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσω ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά – είμαστε σε μια ενιαία αγορά, έχουμε την ίδια αγορά, αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει η ΕΕ, πρώτα και πάνω από όλα την ενιαία αγορά – ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα φανεί στην… τσέπη των καταναλωτών περίπου τον Μάρτιο, καθώς πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης και το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα από την αγορά, χρειάζονται περίπου 40 με 50 μέρες, με τις πηγές αυτές να εξηγούν ότι είναι μέτρα τα οποία αλλάζουν εμπορικές πρακτικές δεκαετιών και χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε οι μειώσεις των τιμών να περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε όλο το λιανεμπόριο. Για το τι θα γίνει μέσα στο διάστημα αυτό ακόμα δεν είναι σαφές, δηλαδή, αν οι τιμές π.χ. στο βρεφικό γάλα θα παραμείνουν ως και 213% υψηλότερες από αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Παράλληλα, η παραδοχή του πρωθυπουργού περί ύπαρξης «πληθωρισμού της απληστίας», έδωσε «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να σημειώνει ότι «“δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτό, ίδια προϊόντα να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δηλαδή παραδέχεται ότι τόσο καιρό η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι δική του. […] O πρωθυπουργός έρχεται τώρα και λέει: “Εντάξει, αρκετά κλέψατε τους Έλληνες, κλέψτε τους λίγο λιγότερο από εδώ και πέρα”», και το ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι «το αφήγημα της ΝΔ περί εισαγόμενης ακρίβειας, δεν ισχύει πια. Ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι πολυεθνικές αισχροκερδούν. Ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει εδώ και χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού».

Πλέον, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να έχουν πραγματικό αντίκρισμα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια γενικότερη εξομάλυνση της αγοράς. Άλλωστε, με τους περισσότερους πολίτες να θεωρούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, μόνο το αποτέλεσμα είναι που μετράει…

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων