Ιαπωνία: Στους 55 οι νεκροί από τον σεισμό – Γιατί άντεξαν τα κτήρια, ενώ στην Τουρκία σκοτώθηκαν 54.000 άτομα
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, βρίσκεται στον συνδυασμό της κουλτούρας πειθαρχίας και πρόληψης, με τη χρήση καινοτόμας υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Ιαπωνία, λένε πολλοί, ζει στο μέλλον. Και, στην αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών, αυτό είναι σχεδόν αυταπόδεικτο.
Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια που άφησε στο πέρασμά του ο σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία προκειμένου να βρουν ζωντανούς στα ερείπια. Την ίδια ώρα ο τραγικός απολογισμός έχει ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στους 55.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν εγκλωβιστεί σε έναν “αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο” για τη διάσωση επιζώντων.
Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας και της Τρίτης. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι προειδοποίησε τον κόσμο να “είναι σε επιφυλακή” για περισσότερους σεισμούς “έντασης έως και 7” την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο νομός Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας). Οι περισσότερες είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς, κατά την ίδια υπηρεσία.
Η πυροσβεστική αδυνατεί να αντεπεξέλθει, δήλωσε αξιωματούχος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» πυρκαγιές και οι κλήσεις για βοήθεια και οι πληροφορίες για ζημιές δεν σταματούν να αυξάνονται, πρόσθεσε.
Πολυώροφη βιοτεχνία όπου κατασκευάζονται διάφορα είδη από λάκα κατέρρευσε, πρόσθεσε.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα.
Από την πλευρά, του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός», θυμίζοντας πως Ουάσιγκτον και Τόκιο είναι «στενοί σύμμαχοι». «Αλληλεγγύη στην Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να υπερβεί τις συνέπειες ισχυρών σεισμών. Μοιραζόμαστε την τεράστια οδύνη των οικογενειών των θυμάτων», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως το Παρίσι επίσης προτίθεται να βοηθήσει.
«Είμαι στην περιφέρεια Ματσουνάμι στη Νότο. Βρισκόμαστε σε φρικτή κατάσταση. Σας παρακαλώ, ελάτε να μας βοηθήσετε. Η πόλη μου βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση», ανέφερε κάτοικος σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο X, στο οποίο διακρίνονται παλιά κτίσματα, φτιαγμένα κυρίως από ξύλο, που κατέρρευσαν.
Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση έδειχναν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους να στέκονται μέσα στο κρύο, κάποιους κουκουλωμένους με χοντρές κουβέρτες, άλλους με παιδιά στην αγκαλιά.
Εξαιτίας της καταστροφής, οι παραδοσιακοί πρωτοχρονιάτικοι χαιρετισμοί από τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο και την οικογένειά του —κανονικά θα γίνονταν σήμερα στο Τόκιο— αναβλήθηκαν.
Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης πριν τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία και η σύγκριση με την Τουρκία
Σχεδόν έναν χρόνο πριν, στις 6 Φεβρουαρίου, ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, ισοπέδωσε το Καχραμανμαράς της νότιας Τουρκίας, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 54.000 νεκρούς και 107.204 τραυματίες.
Την πρωτοχρονιά του 2024, ένας παρόμοιος σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, χτύπησε τη δυτική Ιαπωνία. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός, είναι 55 νεκροί και μερικές δεκάδες τραυματίες. Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, βρίσκεται στον συνδυασμό της κουλτούρας πειθαρχίας και πρόληψης, με τη χρήση καινοτόμας υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Ιαπωνία, λένε πολλοί, ζει στο μέλλον. Και, στην αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών, αυτό είναι σχεδόν αυταπόδεικτο.
…………