Άρθρα Κόσμος

“Αν γεννιόταν σήμερα ο Χριστός, θα γεννιόταν ανάμεσα στα ερείπια” / γράφει ο Μαρουάν Τουμπάσι

Καθώς οι ελπίδες μας για κατάπαυση του πυρός διαψεύδονται και η γενοκτονική επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα βρίσκεται τώρα στον τρίτο μήνα της (όπως και σε πολλά μέρη της Δυτικής Όχθης), συνεχίζουν να επιδεινώνονται οι άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζοντας πείνα, δίψα, μεταδοτικές ασθένειες, εκτοπισμό και φόβου θανάτου από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ και ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, υποστηρίζουν την αμείλικτη επίθεση του Ισραήλ στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους και σε αυτούς που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές.  Ο πληθυσμός της Γάζας έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του άστεγος, έχοντας στο πλευρό του τους λαούς και τις προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο που διαδηλώνει αλληλέγγυα με τους Παλαιστίνιους.

Πώς θα υπομείνουν τα παιδιά τις σκληρές συνθήκες τους επόμενους χειμερινούς μήνες, ενώ ήδη καταρρακτώδεις βροχές πλημμυρίζουν τους δρόμους της Γάζας;

Πώς θα μπορέσουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, το 90% των οποίων θα εκτοπιστούν από τα σπίτια τους, να μείνουν ζεστοί;

Ποιος θα δώσει στους εκτοπισμένους πρόσφυγες την αναγκαία ιατρική φροντίδα τώρα που τόσα πολλά νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί, εκκενώθηκαν ή υπολειτουργούν;  

Ποιος θα μας φέρει την αλήθεια και θα αναφέρει τις συνεχιζόμενες φρικαλεότητες σε Παλαιστίνιους πολίτες τώρα που χάθηκαν 100 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ μέσα στις τελευταίες εννιά βδομάδες;

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ σε αρκετές εκατοντάδες Χριστιανούς πιστούς, και δολοφόνησαν μία μητέρα και την κόρη της μέσα στον Καθολικό ναό της Αγίας Οικογένειας στην περιοχή Ζεϊτούν, προκαλώντας την σθεναρή καταδίκη της επίθεσης από το Βατικανό.

Πριν από αυτό, είχε βομβαρδιστεί τμήμα ορθόδοξης εκκλησίας, με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών ατόμων που είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα συγκλόνισε καθώς περιέγραψε πώς οι Ισραηλινοί  στρατιώτες με τις μπουλντόζες τούς συνέθλιψαν αρρώστους και τραυματίες πολτοποιώντας στη συνέχεια τα πτώματα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα, θάβοντας ορισμένους από αυτούς ζωντανούς.

Δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ χειρότερο εφιάλτη. Οι σκηνές της τεράστιας καταστροφής είναι αποκαλυπτικές. Οι εικόνες των Παλαιστινίων πολιτών που ξεγυμνώθηκαν, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, να παρελαύνουν στο δρόμο σαν ζώα υπό τα όπλα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής είναι εντελώς απάνθρωπες και αποκρουστικές.

Ενώ οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειες, τους φίλους και τους αγαπημένους τους, οι οικογένειες των Παλαιστινίων θα μαζεύονται σε κρύες σκηνές ή αυτοσχέδια καταφύγια, τρέμοντας από το κρύο αλλά και από την οδύνη για την απώλεια των αγαπημένων τους. Πολλοί θα εξακολουθούν να ψάχνουν με τα χέρια τα παιδιά τους που παραμένουν αγνοούμενα κάτω από τα ερείπια. Αυτά ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 25.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά από την έναρξη του ισραηλινού βομβαρδισμού.

Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι οι Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι είναι συνένοχοι στην τροφοδότηση της συνεχιζόμενης γενοκτονίας (που διαπράττεται και μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο), ψηφίζοντας νομοσχέδιο χορήγησης άλλων 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, πέρα από την πρόσφατη παράκαμψη του κογκρέσου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση 14.000 αρμάτων μάχης ώστε να σφαχτούν ακόμη περισσότεροι Παλαιστίνιοι.

Ελπίζω ότι θα ξυπνήσουν και θα συνειδητοποιήσουν (αν, βεβαίως, έχει απομείνει μέσα τους έστω και ένα ίχνος συμπόνιας) τι έχουν κάνει και το μέγεθος θανάτου και καταστροφής που έχουν προκαλέσει. Η απροθυμία των ΗΠΑ να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει το μακελειό με το ξεδιάντροπο βέτο που άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (στις 9 Δεκεμβρίου) συνέβαλε στη δολοφονία περίπου 20.000 αμάχων (εκ των οποίων τα 8.000 παιδιά), στον τραυματισμό πάνω από 50.000 άλλων, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας προκαλώντας ευρύτερα διεθνή κατακραυγή.

Η λιμοκτονία «εγκαθίσταται» για τα καλά στη Γάζα, και όπως μας ενημερώνει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, πλέον 9 στους 10 ανθρώπους στη Γάζα στερούνται το καθημερινό φαγητό.  Αυτή η τρομακτική κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί εάν τα φορτηγά βοήθειας εξακολουθήσουν να αποτρέπονται από τον θύλακα.

Αλήθεια πιστεύουν οι πολιτικοί σε ΗΠΑ και Ε.Ε. ότι ο απεριόριστος θάνατος και η καταστροφή που προκαλείται σε βάρος του λαού της Γάζας είναι μια «δίκαιη» και ηθική επίθεση ή φοβούνται πως θα κατηγορηθούν για αντισημιτισμό και θα χάσουν τις δωρεές της προεκλογικής τούς εκστρατείας από το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι AIPAC εάν ζητήσουν κατάπαυση πυρός; Πόσες φορές χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η εθνοκάθαρση είναι έγκλημα πολέμου;

Στο Ισραήλ «δεν υπάρχει φωνή που να καλεί να σταματήσει το λουτρό του αίματος», έγραψε πρόσφατα στην εφημερίδα Haaretz  ο προοδευτικός Ισραηλινός δημοσιογράφος Γκιντόν Λεβί. «Δεν είχαμε ποτέ πριν έναν πόλεμο σαν και αυτόν, έναν πόλεμο πλήρους συναίνεσης, έναν πόλεμο απόλυτης σιωπής ….».

Αλλά ενώ φαίνεται στους περισσότερους από εμάς που είμαστε στο εξωτερικό ότι, (όπως είπε ο Λεβί), «πρόκειται για έναν πόλεμο που ελήφθη με ομοφωνία» είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στο Ισραήλ υπάρχει αντιπολίτευση που αντιδρά, παρά την επιθετική καταστολή που ασκεί η ισραηλινή κυβέρνηση στους αντιφρονούντες.

Οι διαμαρτυρίες στο Ισραήλ έχουν κατασταλεί σε μεγάλο βαθμό, έχει επιβληθεί «σιγή» ή ποινικοποιούνται οι αντιδράσεις.

Πολλοί επικριτές της ισραηλινής κυβέρνησης δέχθηκαν επίθεση, φυλακίστηκαν, κακοποιήθηκαν, ανακρίθηκαν ή δέχθηκαν «προειδοποιήσεις» πριν εκφωνήσουν ομιλίες, πριν συμμετάσχουν σε διαδηλω΄σεις ή αναρτήσουν εκκλήσεις για εκεχειρία σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως συνέβη στον Ισραηλινό κομμουνιστή και μέλος της Κνέσετ, Οφέρ Κασίφ.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, που αποτελούν σχεδόν το 21% των πολιτών, έχουν συγγενείς στη Γάζα που εκτοπίστηκαν, ή έχασαν τα σπίτια τους, τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ενώ υπάρχει οργή και αντίδραση μεταξύ των Εβραίων ακτιβιστών της ειρήνης, οι Ισραηλινοί Άραβες είναι αυτοί που υποφέρουν επίσης από τις πρακτικές καταστολής του κράτους, και τρομοκρατείται από τις ορδές ακροδεξιών και υπόκειται σε καθεστώς παρακολούθησης από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Τις επόμενες ημέρες και μήνες θα δούμε να εντείνονται οι αντιδράσεις στο Ισραήλ, ειδικά μετά από την είδηση πως ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Ισραηλινούς ομήρους, παρόλο που κρατούσαν άσπρες σημαίες και κυκλοφορούσαν ημίγυμνοι από τη μέση και πάνω για να δείξουν πως δεν ήταν βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτό το τραγικό περιστατικό ώθησε πλήθος Ισραηλινών διαδηλωτών να στήσει σκηνές έξω από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πιέζοντας την κυβέρνηση να ξαναρχίσει την διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων.

Αξίζει δε εδώ να σημειωθεί ότι αν οι νεκροί ήταν Παλαιστίνιοι, η είδηση δεν θα περνούσε καν από αμερικανικά ή ισραηλινά ΜΜΕ.

Επομένως αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι φέτος καλά στη Γη του Χριστού. Ενώ οι Αμερικανοί γιορτάζουν την περίοδο των διακοπών και απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα, και ενώ επίσης οι μαθητές στην Ευρώπη ήταν επίσης απασχολημένοι με τις πρόβες για τα χριστουγεννιάτικα σκετς στο σχολείο, οι Παλαιστίνιοι συνομήλικοί τους και οι μεγαλύτεροι δεν θα είναι καθόλου χαρούμενοι στην πόλη που γεννήθηκε ο Χριστός.

Στους Αγίους Τόπους, όπου γεννήθηκε ο Παλαιστίνιος μικρός Ιησούς σε μια φάτνη στη Βηθλεέμ, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά το μήνυμα Τού για αγάπη, ειρήνη, συμπόνια και φροντίδα για τους καταπιεσμένους,  οι Παλαιστίνιοι ζουν καθημερινά με φόβο υπό τα όπλα βαρβαρότητας των Ισραηλινών στρατιωτών και των ένοπλων εποίκων. Σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, φέτος σκοτώθηκαν πάνω από 271 Παλαιστίνιοι, (συμπεριλαμβανομένων 69 παιδιών και εφήβων) από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, αριθμός που συνιστά ρεκόρ από τον καιρό της Δεύτερης Ιντιφάντα (Εξέγερσης).

Σε κάθε δεδομένο έτος, γύρω στα Χριστούγεννα, η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές. Φέτος, η Βηθλεέμ – που φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Παλαιστινίων – πολιορκείται όπως και άλλες. Καλύπτεται από το σκοτάδι, τη θλίψη, τα δάκρυα και την αγωνία.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνελήφθη στη Βηθλεέμ και οδηγήθηκε σε ισραηλινά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε φυλακές δίχως κατηγορίες υπό την ισραηλινή πολιτική της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» (σ.μτφρ. φυλάκιση άνευ κατηγοριών που ανανεώνεται ανά εξάμηνο όσο καιρό θέλουν οι κατοχικές αρχές).

Η Εκκλησία της Γεννήσεως έχει ακυρώσει φέτος όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, ματαίωσε τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, και αντί για μία κανονική φάτνη της γεννήσεως του Χριστού, έβαλε το ιερό βρέφος πάνω από ένα σωρό από ερείπια μέσα στην εκκλησία.

«Αυτό ακριβώς είναι το νόημα των Χριστουγέννων. Φέτος, λόγω του θανάτου, της καταστροφής και των ερειπίων στη γη μας, καλωσορίζουμε με αυτόν τον τρόπο τον «Βασιλιά της Δόξας».  

Τα Χριστούγεννα γίνονται με την παρουσία του Ιησού ως βρέφους με εκείνους που υποφέρουν. Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα, θα γεννιόταν κάτω από τα ερείπια.

Σας προσκαλώ να δείτε στην εικόνα του Ιησού κάθε παιδί που σκοτώθηκε και ανασύρθηκε από τα ερείπια.

Ναι, οι γιορτές των Χριστουγέννων ακυρώθηκαν φέτος, αλλά όχι τα Χριστούγεννα. Όπως δεν θα ακυρωθεί ποτέ η ελπίδα μας για ελευθερία, αξιοπρέπεια και δίκαιη ειρήνη, που δεν μπορούν να ακυρωθούν από καμία αποικιακή δύναμη ή καταπιεστές.

Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. Πρώην πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, συνιδρυτικό μέλος του Προοδευτικού Φόρουμ για την Ελληνο-Παλαιστινιακή Αλληλεγγύη.
kosmodromio.gr
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας