Βέροια Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Τα “Ρουγκάτσια”, οι φουστανελοφόροι χορευτές, στην Πλατεία και στους δρόμους της Βέροιας

Οι φουστανελοφόροι χορευτές, κραδαίνοντας τα σπαθιά τους διέσχισαν τους δρόμους της Βέροιας, με τέσσερις χορούς σε κάθε σταυροδρόμι, για να καταλήξουν στην Πλατείας της Ελιάς, όπου χτυπάει η χριστουγεννιάτικη καρδιά της πόλης

Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ωραιότερα ρουµλουκιώτικα έθιµα που τελούνται έως και σήµερα µε κάποιες παραλλαγές σε σχέση µε το παλιό τυπικό.

Πρόκειται για µία οµάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαηµέρου περιφέρονται στα χωριά του κάµπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόµενων χορών, που όλοι µαζί ονοµάζονται “Ρουγκατσιάρικος”.

Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίµου είναι η συγκέντρωση χρηµάτων, παλαιότερα γεννηµάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόµηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της οµάδας.

Το Λαογραφικό Τμήμα της ΚΕΠΑ, κάθε χρόνο δίνει το παρών του στο έθιμο διασχίζοντας τους δρόμους και γοητεύοντας το κοινό, που το χάρηκε και φέτος στους δρόμους αλλά και στην Πλατεία της Ελιάς, όπου κατέληξε χορεύοντας.

Αλλά και ο Πολιτιστικός Μακροχωρίου είχε τα δικά του Ρουγκάτσια, που τα χάρηκε ο κόσμος, ιδιαίτερα στο μεγάλο τρίστρατο της πόλης, Μητροπόλεως – Βενιζέλου και Ελιάς, καταλήγοντας στην Πλατεία Ελιάς, όπου κατέληξαν χθες και οι  ρουγκατσιάρηδες χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βεργίνας.

Η αναβίωση του εθίμου και οι άνθρωποι που φροντίζουν να το κρατούν ζωντανό είναι από τα θετικότερα σημεία των καιρών!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Βέροια: Στην Πλατεία της Ελιάς χτυπάει η χριστουγεννιάτικη καρδιά της πόλης / Παραμονή

……………..

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας