Κοινωνία Οικονομία

Λάρισα – Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο: Με τη συμμετοχή πάνω από 100 φορέων δόθηκε δυναμική απάντηση στην εχθρική πολιτική του κράτους

Βήμα συντονισμού το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία του εισοδήματος

Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, ο λαός της Θεσσαλίας ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, ώστε να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του μετά τις καταστρoφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη.

Στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 100 μαζικοί φορείς, δόθηκε μία μαζική απάντηση στην εχθρική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων που αφήνει τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, που τσακίζει το εισόδημά του και προσθέτει νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζει και να στηρίζει ουσιαστικά.

Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Πλημμυροπαθών και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος κατέφθασαν σήμερα στη κεντρική πλατεία της Λάρισας από κάθε άκρη της Θεσσαλίας, δίνοντας μαζικό «παρών», και πραγματοποιώντας βήμα κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Δυναμική ήταν και η συμμετοχή βιοπαλαιστών αγροτών, που αυτές τις μέρες έχουν βγει στους δρόμους του αγώνα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίοι κατέφθασαν με μηχανοκίνητη πορεία τρακτέρ από το μπλόκο του Πλατύκαμπου. Με τα πανό τους, στα οποία ανέγραφαν συνθήματα όπως «Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή» και  «τέρμα πια στον εμπαιγμό, αποζημίωση 100% τώρα», συμμετείχαν στη πρώτη γραμμή οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης, Φαρκαδόνας, Καλυβιών Τρικάλων, Φαλάνης, Αγίου Θωμά, αλλά και η Επιτροπή Σεισμοπαθών Δαμασίου.

Στη κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τη Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, όπως και η νεοκλεγμένη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που σταμάτησε έξω από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί, ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, Πριν μας πνίξουν πάλι όλους τα νερά»«πράσινη ανάπτυξη – πράσινα λεφτά κι εμείς ανυπεράσπιστοι σε μπόρες και φωτιά» και «πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές», ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λάρισας, Βασίλη Πινακά, απαιτώντας και από την Περιφερειακή Αρχή έργα και απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση, την αποζημίωση, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση, και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στη κεντρική πλατεία, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ χαιρέτισαν ακόμα η Λίτσα Γούναρη από την Επιτροπή Πληγέντων Αγ. Θωμά Λάρισας, ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ο Άγγελος Τζιαμαλής από την Επιτροπή Μπλόκου Αγροτών Πλατυκάμπου, η Μαριλένα Χαχάμη από την Επιτροπή Πληγέντων Μεγάλων Καλυβιών Τρικάλων, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας – Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά Καρδίτσας, ο Γιώργος Τσιανάκας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου, η Αλίκη Μάκκινα, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Αχιλλέας Μητράκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λάρισας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ και ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σκόκας τόνισε πως η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί απάντηση «σε όσους περιμένουν να κουραστούμε, να συνηθίσουμε στην εγκατάλειψη από αυτό το κράτος. Να συνηθίσουμε ως κανονικότητα να είναι η ζωή μας τελευταία τρύπα του ζουρνά στις επιλογές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά»..

Όπως είπε, «χαιρετίζουμε όλους όσους πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώθηκαν μπήκαν στον αγώνα. Χαιρετίζουμε όλους τους φορείς που ανέλαβαν την ευθύνη, μπήκαν μπροστά οργανώνοντας την πάλη. Πάνω από 100 φορείς, επιτροπές πληγέντων δίνουμε σήμερα το δικό μας στίγμα κόντρα στη μοιρολατρία, στην λογική που λέει πως τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει. Με το κεφάλι ψιλά κόντρα σε αυτή την βαρβαρότητα σε βάρος μας.

Έχουν συμπληρωθεί πάνω από 3 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας. Ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα ήταν πραγματικά ένα έγκλημα με μεγάλες πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δημοτικών αρχών. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που δεν έχουν σε προτεραιότητα την προστασία της ζωής μας αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων . Ότι δεν μπορεί πεδίο επενδύσεων, τρόπος για να βγάλουν νέα κέρδη για όλους αυτούς είναι κόστος και δεν χρηματοδοτείται από αυτό το κράτος».

Στο χαιρετισμό της, η Λιτσα Γούναρη, από την Επιτροπή Πληγέντων Αγ.Θωμά Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί μόνο την αρχή για πιο μαζικούς αγώνες, και πως η οργή, ο θυμός και η απελπισία μπορεί μόνο μέσα από τους μεγάλους και δυνατούς αγώνες να γίνει ελπίδα. «Όποιος κουραστεί, να ξέρει πως θα υπάρχει ένα χέρι δίπλα του να τον σηκώσει. Ενωμένοι, σε αυτό το δίκαιο αγώνα θα νικήσουμε!», είπε.

Ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, αναφέρθηκε στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από φορείς της Καρδίτσας μετά τον «Ιανό» που κατέδειξε την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή, που επιβεβαιώθηκε με τις μεγάλες φετινές καταστροφές.

Κάλεσμα συμπαράστασης στον αγώνα επιβίωσης και αξιοπρέπειας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες απήθυνε ο Άγγελος Τζιαμαλής από την Επιτροπή Μπλόκου Αγροτών Πλατυκάμπου, σημειώνοντας την διεκδίκηση του έργου της σήραγγας προς το Αιγαίο, η οποία θα συμβάλει και στη θωράκιση της Θεσσαλίας.

Με τη σειρά του, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, είπε πως ο τριπλά χτυπημένος λαός της Μαγνησίας, από δύο πλημμύρες και μία φωτιά πρέπει να συνεχίσει δυναμικά και μαχητικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης. «Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στις κυβερνήσεις, τη Περιφέρεια και του Δήμους, που έχουν ευθύνη για τις καταστροφές καθώς αντιμετωπίζουν τις ζωές μας ως κόστος», σημείωσε.

Η Μαριλένα Χαχάμη από την Επιτροπή Πληγέντων Μεγάλων Καλυβιών Τρικάλων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν ξεχνάμε τις μέρες που μείναμε εγκλωβισμένοι, χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό. Χορτάσαμε ευχολόγια και τσάμπα υποσχέσεις. Δεν χωράνε αναμονές. Για τις άγριες μέρες και τον Γολγοθά που ζήσαμε υπάρχουν υπεύθυνοι. Αυτοί που ψηφίσανε και στηρίζουνε πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, που υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ που χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα. (…) Η καταστροφή μας για κάποιους είναι ευκαιρία, όπως φαίνεται στο masterplan της κυβέρνησης, ένα σχέδιο εξαθλίωσης του λαού για τα κέρδη των λίγων. Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Οι ζωές μας έχουν αξία!»

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας τόνισε πως ο λαός της περιοχής, που το ένα τέταρτο δεν έχει λάβει ούτε τα 6.600 ευρώ για τα σπίτια του, και 7 στους 10 αγρότες δεν έχουν λάβει τα πρώτα 2.000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, πρέπει να μετατρέψει την απελπισία και τη κατάθλιψη σε ελπίδα, μέσα από τους αγώνες. «Θα είναι αγώνας σκληρός και επίπονος, αλλά η Θεσσαλία με τον αγώνα μας θα μείνει ζωντανή!» είπε.

Ο Γιώργος Τσιανάκας, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί ύστερα από 3 χρόνια στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, όπου από τα 180 σπίτια μόλις τα 3 χτίζονται και άλλα 5 επισκευάζονται.

Η Αλίκη Μάκκινα, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη συμβολή των φοιτητικών συλλόγων στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που πήραν τα σωματεία και οι φορείς, και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας σώσουν αυτοί που μας πνίξαν, στο δρόμο είναι η δύναμή μας».

Ο Αχιλλέας Μητράκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λάρισας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ τόνισε πως η κυβέρνηση με τους σχεδιασμούς της επιχειρεί να διώξει τον κόσμο από τα χωριά του για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων και αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ που θα μετατρέψουν το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Ο Θάνος Κουτσούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στάθηκε μεταξύ άλλων στο μέτρο της απαλλαγής των πληγέντων από τις συμμετοχές σε φάρμακα, το οποίο άρχισε να υλοποιείται μέσα στη βδομάδα και δεν καλύπτει όλους τους πλημμυροπαθείς, τονίζοντας πως άργησε πολύ, και πρέπει τουλάχιστον να επεκταθεί καθώς λήγει τον Μάρτιο.

Από 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας